Zdravé dusené špízy z Big Green Egg podľa Ralpha de Kok
Varenie v pare je technika, ktorá sa podľa môjho názoru pri používaní veľkého zeleného vajíčka Big Green Egg uplatňuje žalostne málo. Pritom je to veľmi zdravý spôsob varenia a vôňa drevného uhlia v Big Green Egg (Premium Organic Lump Charcoal) dodáva surovinám jemný dymový podtón. Vlhkosť vývaru, ktorá pôsobí ako para dodáva jedlu ešte silnejšiu chuť. V tomto recepte na zdravé špízy som najskôr blanšíroval mrkvu a zemiaky v horúcom vývare, ale ak plánujete dusiť mäkkú zeleninu, ako sú napríklad ryby, potom tieto suroviny predvarenie nevyžadujú.
- Počet porcií: 4
Potrebné ingrediencie:
1 l zeleninového vývaru
2 mrkvy
4 zemiaky
1 údená klobása
1 červená cibuľa
9 bobkových listov
morská soľ
50 g rozpusteného masla
Potrebné príslušenstvo:
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s antikorovým roštom zohrejeme vajíčko na teplotu 220 ° C. Vývar privedieme do varu v hrnci na sporáku. Mrkvu a zemiaky ošúpeme a nakrájajte na plátky hrubé približne 1 cm. Klobásu nakrájame na hrubšie plátky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na štvrtiny.
2. Plátky mrkvy a zemiakov najskôr blanšírujte vo vriacom vývare a to približne 8 minút. Vývar po blanšírovaní nevylievame, ale ho vlejeme do panvice, pričom ho po chvíli opäť privedieme do varu. Mrkvu a zemiaky ochladíme v studenej vode a necháme riadne odkvapkať.
3. Následne si plátky zemiakov, mrkvy, cibule a údenej klobásy striedavo ponapichujeme na štyri špízy. Príležitostne vsunieme medzi suroviny aj bobkový list. Okrúhlu misku na odkvapkávanie položíme na rošt do vajíčka. Špízy poukladáme na odkvapkávaciu misku tak, aby konce špízov spočívali na jej okraji. Zalejeme vrstvou vriaceho vývaru a zatvoríme poklop vajíčka, aby horúci vývar nevychladol. Špízy dusíme približne 25 - 30 minút alebo kým ich obsah úplne nezmäkne.
4. Misku na odkvapkávanie vyberieme pomocou špeciálnych rukavíc .
Špízy servírujeme tak, že zeleninu zo špízov po vysunutí zo špízov roztlačíme vidličkou na pyré, bobkové listy odstránime a zvyšok podľa potreby dochutíme morskou soľou. Zeleninové pyré polejeme rozpusteným maslom.
TIP: Ďalšie vhodné kombinácie surovín, ktoré sa do špízov skvele hodia sú plátky zeleru či tekvice. Ochutiť pyré môžete okrem masla aj čerstvými bylinkami podľa sezónnej ponuky alebo kúskami vlašských orechov.