Pikantné kura naplocho na spôsob Highway
Pripraviť si celé kurča na spôsob highway, znamená pripraviť si ho rýchlo - vykostené a ugrilované naplocho na rošte Big Green Egg - čo podstatne urýchli proces jeho prípravy. Nepriame grilovanie kurčaťa pomocou umiestnenia konvektora medzi drevné uhlie a rošt Big Green Egg zabráni jeho pripáleniu a dodá mäsu lahodnú chuť pečenia.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: hydina
TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie, grilovanie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 80 min.
DOBA VARENIA: 45 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 5 min.
PORCIE: 2
INGREDIENCIE:
1 kurča o hmotnosti cca 1 kg
4 ks petržlenu
KORENIACA ZMES:
2 strúčiky cesnaku
1 ČL mletého zázvoru
1 lyžička kari korenia Madras
1 lyžička sladkej mletej červenej papriky (údenej)
1 lyžička japonského korenia siedmich chutí (Shichimi tōgarashi) alebo ½ lyžičky mletého chilli
1 ČL hrubej morskej soli
4 lyžice olivového oleja
Potrebné príslušenstvo:
- konvektor
- kôš na konvektor
- odkvapkávacia miska
- liatinový rošt
- teplomer s okamžitým odčítaním teploty
PREDPRÍPRAVA
1. Na stehienkach narežeme kožu a mäso okolo nožičiek asi 4 cm od konca kostí a mäso oškrabeme od kostí. Kura položíme na dosku a zarežeme do kože pozdĺž celej chrbtice kuraťa. Stehienka vyrežeme voľne z oboch strán kuraťa, rezom pod kožu a ukrojením okolo kĺbu. Nakoniec odrežeme krídelká a voľnú kožu okolo krku.
2. Nadrobno si nakrájame cesnak, ktorým budeme kura potierať. Nakoniec spolu zmiešame všetky ingrediencie určené na korenenú zmes na potretie kuraťa a kura ňou dôkladne namarinujeme. Následne ho vložíme do chladničky a necháme odležať namarinované 1 hodinu.
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a necháme spolu s konvektorom umiestnenom v koši na konvektor, s miskou na odkvapkávanie a liatinovým roštom zohriať na teplotu 180 ° C. Kurča vyberieme z chladničky a necháme ho zohriať na izbovú teplotu.
2. Kurča položíme kožou smerom nadol na rošt a zatvoríme poklop vajíčko. Kurča necháme pod poklopom, pokým teplota jadra nedosiahne 75 - 76 ° C. Teplotu jadra priebežne zmeriame vložením sondy teplomera do najhrubšej časti stehna kuraťa.
3. Kuracie mäso grilujeme 1 minútu z vnútornej strany a následne ho z Big Green Egg vyberieme.
4. Kurča preložíme na dosku, necháme približne 5 minút odpočívať a potom ho nakrájame na kúsky.
Dobrú chuť!