Jednoduchý hruškový koláč z lístkového cesta
Dnešný recept na hruškový koláč z lístkového cesta, pripravovaný v Big Green Egg, je podobný slávnemu obrátenému jablčníku. Tento vynikajúci koláčik si môžete rýchlo pripraviť zo štyroch základných surovín! Korpus pečieme v zelenom vajíčku samostatne a prvých 10 minút ho budeme piecť medzi dvoma kameňmi, čím sa stane kôrka dokonale rovnou, peknou a chrumkavou. Stred koláčika si pripravíme z karamelizovaných hrušiek. Jednoduché a chutné!
CHOD: dezert
KATEGÓRIA: múčnik, ovocie
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: stredná
PREDPRÍPRAVA: 20 min.
DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 50 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 10 min.
PORCIE: 8-10
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
5 hrušiek
25 g masla
225 g trstinového cukru
CESTO
lístkové cesto 3 pláty (10 x 10 cm)
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie, ktoré necháme rozohriať spolu s roštom z nehrdzavejúcej ocele na teplotu 200 ° C. Kým sa vajíčko nahrieva, ošúpeme si hrušky, nakrájame ich na štvrtinky a odstránime jaderníky. Každú štvrtinu hrušky následne prekrojíme ešte na polovicu. Maslo nakrájame na malé kocky a liatinovú panvicu vymažeme maslom.
PRÍPRAVA
1. Malú liatinovú panvicu umiestnime na rošt a pridáme kryštálový cukor. Poklop vajíčka zatvoríme a počkáme, pokým cukor nezačne hnednúť, čiže karamelizovať. Necháme si rozmraziť lístkové cesto.
2. Panvicu vyberieme z vajíčka a položíme na ohňovzdorný povrch, pričom do stredu karamelu opatrne presypeme kúsky nakrájaných a očistených hrušiek a dôkladne vyplníme každú voľnú plochu karamelu. Potom na kúsky hrušiek navrstvíme maslo. Zo zeleného vajíčka Big Green Egg vyberieme rošt a do vajíčka umiestnime konvektor. Následne opäť umiestnime aj rošt, na ktorý položíme studený kameň na pečenie, na ktorý položíme panvicu s hruškami. Zatvoríme poklop vajíčka, nastavíme teplotu vajíčka na 180 ° C a pečieme približne 45 minút, kým nie sú hrušky mäkké a skaramelizované.
3. Po stanovenom čase vyberieme panvicu z hruškami z Big Green Egg a necháme vychladnúť.
4. Kým sa hrušky piekli, nechali sme si rozmraziť lístkové cesto. Pláty lístkového cesta rozprestrieme medzi dva listy pergamenového papiera a rozvaľkajte ich na priemer o niečo väčší, než je priemer panvice. Následne z vyvaľkaného cesta vykrojíme kruh o priemere Ø 27 cm. Na rošt Big Green Egg položíme studený kameň na pečenie a umiestnime naň vykrojený kruh cesta (stále umiestnený medzi pergamenovým papierom) a prikryjeme druhým studeným kameňom na pečenie. Nakoniec zatvoríme poklop vajíčka toto cesto pečieme približne 10 minút.
5. Po stanovenom čase z cesta odstránime vrchný kameň na pečenie a stiahneme aj vrchnú vrstvu pergamenového papiera. Potom poklop vajíčka opäť zatvoríme a pečieme ďalších 25 minút, pokým nebude korpus zlatohnedý a chrumkavý.
6. Po upečení korpus zložíme z vajíčka a položíme ho na vychladnuté hrušky, ktoré sa stále nachádzajú v panvici. Na panvicu následne položíme tanier a jedným pohybom otočíme panvicu s tanierom tak, aby bol na tanieri hruškový koláč- korpusom smerom nadol.
Dobrú chuť!