Kovbojský steak „Entrecote” z vysokej roštenky
Počuli ste už o grilovaní kovbojských steakov? Táto technika spočíva v grilovaní (napríklad roštenky či pekného kúska bifteku) priamo nad rozpáleným drevným uhlím. Grilovanie „po kovbojsky” je niečo podobné, ako grilovanie v štýle jaskynného muža (viď grilovaná zelenina priamo na drevnom uhlí), ale tentokrát s pomocou a výhodami liatinového roštu.
Big Green Egg má na priame grilovanie skvelý nástroj - dvojdielny viacúrovňový rošt, ktorý udržuje pri príprave kovkojského steaku potrebnú vysokú teplotu. Toto príslušenstvo poskytuje kombináciu: intenzívneho tepla z drevného uhlia, obľúbený vzor pruhov grilu z liatinového roštu a výhody poklopu zeleného vajíčka.
CHOD: hlavný chod
KATEGÓRIA: mäso
TECHNIKA VARENIA: grilovanie
KUCHYŇA:
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 10 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 30 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
4 steaky entrecote (z vysokej roštenky) 2 cm hrubé
morská soľ
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Steaky najskôr necháme zohriať na izbovú teplotu. Medzitým v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s 2-dielnym viacúrovňovým roštom a liatinovým roštom na teplotu 250 ° C. Dvojdielny viacúrovňový rošt je súčasťou 5-dielnej súpravy EGGspander, no dá sa kúpiť aj samostatne.
2. Steaky z Entrecote posypeme z oboch strán morskou soľou.
PRÍPRAVA
1. Steaky vložíme na rošt a grilujeme ich približne 1 minútu. Steaky počas prípravy rotujeme o štvrť otáčky a pokračujte v grilovaní ďalšiu jednu minútu, až kým sa na steaku vytvorí pekný vzor grilu (tzv. diamantový vzor).
2. Podobným spôsobom steaky grilujeme aj z druhej strany. Pre stredne prepečené (medium-rare ) steaky nastavíme teplotu stredu mäsa na teplotu 53 ° C. Teplotu môžeme merať pomocou digitálneho vpichovacieho teplomeru. Po ugrilovaní necháme steaky voľne zabalené v hliníkovej fólii približne 5 minút.
3. Pred servírovaním steaky posypeme mletým čiernym korením a podávame s prílohou podľa vlastného výberu a chuti.
Dobrú chuť!
Vhodný druh piva ku kovbojskému steaku:
Počas návštevy pivovaru Jopen v holandskom meste Jopenkerku v Haarleme, nám miestny pivný someliér Jelle Y dal niekoľko užitočných tipov, na kombináciu piva a jedla ku konkrétnym jedlám, ktoré pripravujeme vo vajíčku. Ku kovbojskému steaku Jelle odporučil nasledujúci druh piva:
„K grilovanej roštenke by ste mohli podať veľmi ťažké, tmavé pivo. Ťažké tmavé pivo zvýrazní chuť každého steaku.”