Kovbojský steak „Entrecote” z vysokej roštenky

Autor1 rok pred 25
Obľúbené0

Počuli ste už o grilovaní kovbojských steakov? Táto technika spočíva v grilovaní (napríklad roštenky či pekného kúska bifteku) priamo nad rozpáleným drevným uhlím. Grilovanie „po kovbojsky” je niečo podobné, ako grilovanie v štýle jaskynného muža (viď grilovaná zelenina priamo na drevnom uhlí), ale tentokrát s pomocou a výhodami liatinového roštu.

Big Green Egg má na priame grilovanie skvelý nástroj - dvojdielny viacúrovňový rošt, ktorý udržuje pri príprave kovkojského steaku potrebnú vysokú teplotu. Toto príslušenstvo poskytuje  kombináciu: intenzívneho tepla z drevného uhlia, obľúbený vzor pruhov grilu z liatinového roštu a výhody poklopu zeleného vajíčka.


entrecote


CHOD:
hlavný chod

KATEGÓRIA: mäso

TECHNIKA VARENIA: grilovanie

KUCHYŇA: 

ÚROVEŇ: jednoduchá 

DOBA PRÍPRAVY: 20 min.

DOBA VARENIA: 10 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 30 min. 

PORCIE: 4

POTREBNÉ INGREDIENCIE


4 steaky entrecote (z vysokej roštenky) 2 cm hrubé

morská soľ

Potrebné príslušenstvo:


  • 2-dielny viacúrovňový rošt
  • liatinový rošt (Mini Max/Small)
  • digitálny vpichovací teplomer

entrecote

PREDPRÍPRAVA

1. Steaky najskôr necháme zohriať na izbovú teplotu. Medzitým v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s 2-dielnym viacúrovňovým roštom a liatinovým roštom (MiniMax/Small) na teplotu 250 ° C. Dvojdielny viacúrovňový rošt je súčasťou 5-dielnej súpravy EGGspander, no dá sa kúpiť aj samostatne.

2. Steaky z Entrecote posypeme z oboch strán morskou soľou.


entrecote

PRÍPRAVA

1. Steaky vložíme na rošt a grilujeme ich približne 1 minútu. Steaky počas prípravy rotujeme o štvrť otáčky a pokračujte v grilovaní ďalšiu jednu minútu, až kým sa na steaku vytvorí pekný vzor grilu (tzv. diamantový vzor).

2. Podobným spôsobom steaky grilujeme aj z druhej strany. Pre stredneprepečené (medium-rare ) steaky nastavíme teplotu stredu mäsa na teplotu 53 ° C. Teplotu môžeme merať pomocou digitálneho vpichovacieho teplomeru. Po ugrilovaní necháme steaky voľne zabalené v hliníkovej fólii približne 5 minút.

3. Pred servírovaním steaky posypeme mletým čiernym korením a podávame s prílohou  podľa vlastného výberu a chuti.

Dobrú chuť!

beer


Vhodný druh piva ku kovbojskému steaku:

Počas návštevy pivovaru Jopen v holandskom meste Jopenkerku v Haarleme, nám miestny pivný someliér Jelle Y dal niekoľko užitočných tipov, na kombináciu piva a jedla ku konkrétnym jedlám, ktoré pripravujeme vo vajíčku. Ku kovbojskému steaku Jelle odporučil nasledujúci druh piva:

„K grilovanej roštenke by ste mohli podať veľmi ťažké, tmavé pivo. Ťažké tmavé pivo zvýrazní chuť každého steaku.”

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa