Zelenina grilovaná na uhlí v štýle „jaskynného muža”

Autor1 rok pred 19
Obľúbené0

Pri grilovaní v štýle „jaskynných mužov“, si pravdepodobne predstavíte veľký kus mäsa, ktorý sa pripravuje priamo na rozpálenom uhlí. Vedeli ste však, že táto odvážna metóda prípravy jedla na priamom zdroji ohňa je vhodná  aj na grilovanie zeleniny? Intenzívne a priame teplo z drevného uhlia pritom zeleninke dodá extra arómu.

Že už teraz ste na to zvedaví? V našom recepte vysvetľujeme - ako, a ako dlho - by ste mali vo svojom zelenom vajíčku Big Green Egg grilovať rôzne druhy zeleniny práve takouto „pravekou jaskynnou metódou”.

CHOD: príloha

KATEGÓRIA: zelenina

TECHNIKA VARENIA: opekanie

KUCHYŇA: 

ÚROVEŇ: jednoduchá 

DOBA PRÍPRAVY: 20 min.

DOBA VARENIA: 1 hod. 50 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 10 min. 

PORCIE: 10

cave man

POTREBNÉ INGREDIENCIE:

ZELENINA

2 červené špicaté papriky

2 červené papriky hrubostenné

2 stredne veľké červené cvikly

2 stredne veľká žlté cvikly

2 stredne veľké červené cibule

2 stredne veľké biele cibule

2 stredne veľké sladké zemiaky - batáty

extra panenský olivový olej



PREDPRÍPRAVA

1. Tri podpaľovače na zapaľovanie drevného uhlia rozložíme na uhlie a zapálime ich. Vajíčko Big Green Egg necháme rozohriať na teplotu 250 ° C a počkáme, kým sa drevné uhlie vo vajíčku nerozžeraví.

cave man

PRÍPRAVA

1. Na rozžeravené uhlie najskôr položíme papriku (špicatú aj hrubostennú) a približne každé 2 minúty ju mierne pootočíme tak, aby zo všetkých strán sčernela a vytvorili sa na nej „pľuzgieriky”. Špicatú papriku pečieme maximálne 6 minút a hrubostennú papriku 8 minút. Po každom úkone nezabudneme  poklop vajíčka dobre uzatvoriť.

2. Po stanovenom čase papriku povyberáme a vložíme ich do pekáča. Zakryjeme plastovou fóliou a necháme takto uzatvorené približne 10 minút. Medzitým na drevné uhlie postupne poukladáme cviklu, cibuľu a sladké zemiaky. Cviklu opekáme približne 80 minút, cibuľa a sladké zemiaky približne 60 minút. Každých cca 20 minút zeleninku mierne pootočíme, aby sa rovnomerne opekala zo všetkých strán. Ak sa do vajíčka vmestí všetka zelenina súčasne, vložíme  na drevné uhlia najskôr cviklu a po 20 minútach pridáme ostatnú zeleninu. Takýmto spôsobom zaručíme, aby sa zelenina pripravila súčasne, v jednom čase. Ak sa všetky kúsky zeleniny na drevné uhlie nezmestia, opekáme ich postupne a osobitne.

3. Keď je zelenina opečená, vyberieme ju z vajíčka a necháme vychladnúť. Kým zelenina chladne, odstránime šupu z papriky, odstránime aj jej stonky a semienka a zvyšnú dužinu nakrájame na prúžky.

4. Napokon odstráňte i šupu z cvikly, cibule a batátov a nakrájame ich na malé kolieska, ku ktorým nakoniec  primiešame nakrájané paprikové prúžky. Hotovú opečenú zeleninu podľa chuti posypeme soľou a korením a pokvapkáme olivovým olejom.

cave man

Vhodné pivo a jedlo ku zeleninke, grilovanej na priamom uhlí:

Počas našej návštevy pivovaru Jopen v holandskom meste Jopenkerku v Haarleme, nám tamojší pivný someliér Jelle Yu dal niekoľko užitočných tipov na kombináciu piva a jedla, ktoré sa veľmi dobre kombinujú ku grilovanej zelenine:  

Pivo Tripel je „vysoko kombinovateľné” práve s grilovanou zeleninou, pripravenou v štýle „jaskynného muža” - teda priamo na rozžeravenom uhlí. Toto pivo neobsahuje veľa chmeľu, ale naopak obsahuje tóny sladkastého zrelého ovocia, až po sladkú citrusovú príchuť. Práve preto pivo Tripel vytvára príjemnú zhodu chutí - zemitú, sladkastú chuť zeleniny so sladkastou chuťou citrusu v pivovom nápoji.

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa