Zelenina grilovaná na uhlí v štýle „jaskynného muža”
Pri grilovaní v štýle „jaskynných mužov“, si pravdepodobne predstavíte veľký kus mäsa, ktorý sa pripravuje priamo na rozpálenom uhlí. Vedeli ste však, že táto odvážna metóda prípravy jedla na priamom zdroji ohňa je vhodná aj na grilovanie zeleniny? Intenzívne a priame teplo z drevného uhlia pritom zeleninke dodá extra arómu.
Že už teraz ste na to zvedaví? V našom recepte vysvetľujeme - ako, a ako dlho - by ste mali vo svojom zelenom vajíčku Big Green Egg grilovať rôzne druhy zeleniny práve takouto „pravekou jaskynnou metódou”.
CHOD: príloha
KATEGÓRIA: zelenina
TECHNIKA VARENIA: opekanie
KUCHYŇA:
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 1 hod. 50 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 10 min.
PORCIE: 10
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
2 červené špicaté papriky
2 červené papriky hrubostenné
2 stredne veľké červené cvikly
2 stredne veľká žlté cvikly
2 stredne veľké červené cibule
2 stredne veľké biele cibule
2 stredne veľké sladké zemiaky - batáty
extra panenský olivový olej
PREDPRÍPRAVA
1. Tri podpaľovače na zapaľovanie drevného uhlia rozložíme na uhlie a zapálime ich. Vajíčko Big Green Egg necháme rozohriať na teplotu 250 ° C a počkáme, kým sa drevné uhlie vo vajíčku nerozžeraví.
PRÍPRAVA
1. Na rozžeravené uhlie najskôr položíme papriku (špicatú aj hrubostennú) a približne každé 2 minúty ju mierne pootočíme tak, aby zo všetkých strán sčernela a vytvorili sa na nej „pľuzgieriky”. Špicatú papriku pečieme maximálne 6 minút a hrubostennú papriku 8 minút. Po každom úkone nezabudneme poklop vajíčka dobre uzatvoriť.
2. Po stanovenom čase papriku povyberáme a vložíme ich do pekáča. Zakryjeme plastovou fóliou a necháme takto uzatvorené približne 10 minút. Medzitým na drevné uhlie postupne poukladáme cviklu, cibuľu a sladké zemiaky. Cviklu opekáme približne 80 minút, cibuľa a sladké zemiaky približne 60 minút. Každých cca 20 minút zeleninku mierne pootočíme, aby sa rovnomerne opekala zo všetkých strán. Ak sa do vajíčka vmestí všetka zelenina súčasne, vložíme na drevné uhlia najskôr cviklu a po 20 minútach pridáme ostatnú zeleninu. Takýmto spôsobom zaručíme, aby sa zelenina pripravila súčasne, v jednom čase. Ak sa všetky kúsky zeleniny na drevné uhlie nezmestia, opekáme ich postupne a osobitne.
3. Keď je zelenina opečená, vyberieme ju z vajíčka a necháme vychladnúť. Kým zelenina chladne, odstránime šupu z papriky, odstránime aj jej stonky a semienka a zvyšnú dužinu nakrájame na prúžky.
4. Napokon odstráňte i šupu z cvikly, cibule a batátov a nakrájame ich na malé kolieska, ku ktorým nakoniec primiešame nakrájané paprikové prúžky. Hotovú opečenú zeleninu podľa chuti posypeme soľou a korením a pokvapkáme olivovým olejom.
Dobrú chuť!
TIP: Vhodné pivo a jedlo ku zeleninke, grilovanej na priamom uhlí:
Počas našej návštevy pivovaru Jopen v holandskom meste Jopenkerku v Haarleme, nám tamojší pivný someliér Jelle Yu dal niekoľko užitočných tipov na kombináciu piva a jedla, ktoré sa veľmi dobre kombinujú ku grilovanej zelenine:
Vedeli ste, že... pivo Tripel je „vysoko kombinovateľné” práve s grilovanou zeleninou, pripravenou v štýle „jaskynného muža” - teda priamo na rozžeravenom uhlí. Toto pivo neobsahuje veľa chmeľu, ale naopak obsahuje tóny sladkastého zrelého ovocia, až po sladkú citrusovú príchuť. Práve preto pivo Tripel vytvára príjemnú zhodu chutí - zemitú, sladkastú chuť zeleniny so sladkastou chuťou citrusu v pivovom nápoji.