Urobte si čas na T-bone steak party!

Autor3 roky pred od autora 309
Obľúbené0

Pamätáte si ešte chuť dobrého T-bone steaku? Absolútny bestseller steakových a grilovaných reštaurácií je späť! Doma si tento poriadny kus mäsa môžete pripraviť na svojom Big Green Egg. Alebo - ak to situácia dovolí, môžete pozvať svojich najbližších a priateľov a dokúpiť pár fliaš dobrého vína. Že ste sa práve nechali presvedčiť? Urobili ste dobre!

Aby sa večierok vydaril...

Aby sa váš večierok vydaril, potrebujete okrem iného samozrejme aj veľkú chuť na poriadny kus T-steaku, skvele pripraveného v Big Green Egg. Negrilujte však všetky steaky naraz, ale pekne si ich prípravu rozdeľte na popoludňajšie a večerné grilovanie. Steaky nakrájajte na plátky a podávajte ich s rôznymi druhmi príloh, aby ste sa uistili, že na stole je vždy niečo chutné na „zobnutie”.

Postup grilovania T-bone steakov:

Porcie 6

Predpríprava: 20 minút

Príprava: 10 minút

4 steaky - každý cca 750 g (hrubý približne 2,5 cm) 

T bone steak party


Potrebné príslušenstvo:

PREDPRÍPRAVA

• V zelenom vajíčka Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zahrejeme spolu s liatinovým roštom na teplotu 250 ° C. Steak, ktorý sa práve chystáme pripraviť, vyberieme z chladničky a zvyšné steaky necháme ďalej chladiť.

PRÍPRAVA

• T-bone steak (resp.steaky) posypeme soľou a poukadáme ich na rošt. Zatvoríme poklop vajíčka a grilujeme približne 2 minúty. Po tomto čase pootočíme o 45 stupňov a ďalej grilujeme ďalšie 2 minúty, čím sa na mäse vytvorí pekný diamantový vzor grilu.

• Steak(y) otočíme na druhú stranu a opakujeme vyššie uvedený postup grilovania, aby mäso malo z oboch strán pekný vzor a zároveň dosiahlo teplotu stredu okolo 52˚C (stredne prepečené). Po každom úkone nezabudneme zatvoriť poklop vajíčka Big Green Egg.

• Steak(y) po ugrilovaní necháme ešte niekoľko minút odpočívať. Následne mäso nakrájame na atraktívne plátky a podľa chuti dosolíme a dokoreníme podľa chuti.

T bone steak


TIP:
Ak ste skutočným znalcom mäsa a máte radi jeho čistú chuť, odporúčame zvoliť „dry-aged” mäso. Ide o proces, kedy sa mäso chránené tzv. "mastným kabátom" a kosťou nechá odležať v chladiarni niekoľko týždňov. Počas tohto času dochádza v mäse k biochemickým procesom, pri ktorých nastáva zmena enzýmov obsiahnutých v mäse na bielkovinové aminokyseliny a časť glykogénu sa mení na glukózu. Vďaka tomu je mäso chutnejšie. Tieto steaky zvyčajne zrejú od 21 do 28 dní, čo znižuje obsah vlhkosti v mäse a zvyšuje jeho chuť. Bonusom je, že „dry-aged” mäso je ešte o niečo jemnejšie.

T bone steak


Aký stupeň prepečenia preferujete?

Ak organizujete večierok, najlepší spôsob prípravy steaku je stredne prepečený (medium rare). Vtedy je totiž najväčšia šanca, že ulahodíte väčšine vašich hostí. Ak chcete vyskúšať inú teplotu stredu (alias jadra), skontrolujte si, prosím, nasledujúcu tabuľku:

Jemne prepečené (Rare)  48 - 50 ° C

Stredne prepečené (Medium rare)   51 - 53 ° C

Medium 54-57 ° C

Viac prepečené (Medium well) 58-62 ° C

Prepečené > 63 ° C

Ešte o niečo lepšia chuť steaku

Na dobrý T-bone steak nám v podstate stačí iba soľ a korenie. Ak ho však chcete ešte ďalej ochutiť, vynikajúcou možnosťou je nadrobno nakrájaný cesnak zmiešaný s rozmarínom a olivovým olejom. Steaky pred grilovaním už potom len stačí potrieť touto lahodnou zmesou.

Aké prílohy ku steaku zvoliť? 

Akokoľvek každý dobre ugrilovaný T-bone steak chutí skvele, nie je na škodu pridať k nemu aj nejaké chutné prílohy. Mohli by ste si napríklad pripraviť veľkú misu šalátu s paradajkami a pikantnou omáčkou chimichurri (čítaj čimičuri). Alebo môžete po ugrilovaní mäsa vo  vajíčku ugrilovať aj pár kúskov chutnej zeleninky, akou je napríklad zelená špargľa, plátky cukety, alebo upiecť cherry paradajky. Môžete upiecť zemiaky Hasselback, ktoré pred prípravou potriete cesnakom a rozmarínovým olejom. A čo tak vidiecky chlieb potretý vysoko kvalitným olivovým olejom? Všetky tieto prílohy dotvoria zážitok z T-bone steakového večierku!

Steak s kosťou

T-Bone steak sa skladá z roštenky a sviečkovej, ktoré sú predelené kosťou v tvare T.  Na jednej strane kosti je teda vynikajúca entrécôte a na druhej strane je tournedos. Najmenšou časťou mäsa je tournedos. Je jemnejšia ako entrecôte, ktorá je na druhej strane o niečo výraznejšia, čo sa týka chuti. Ak chcete, môžete si jednotlivé časti mäsa kúpiť na steaky kúpiť osobitne (resp. bez kostí) a grilovať ich k vašej najvyššej spokojnosti vo svojom Big Green Egg. Pozor! Kosť počas prípravy dodáva steaku ďalšiu extra chuť a preto o ňu vašich hostí rozhodne neochudobnite! 


T bone steak party

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa