Údenie v Big Green Egg
Big Green Egg je ideálne na údenie najrôznejších ingrediencií a pokrmov, ktoré týmto procesom privedie k vytúženej dokonalosti. Na všetkých hostí razom urobíte nezabudnuteľný dojem práve charakteristickou vôňou údenia a jemnou chuťou jedla s nádychom dymu. Ak vás zaujíma, ako údenie v zelenom vajíčku Big Green Egg funguje, radi vám všetko do popodrobna vysvetlíme!
ÚDITE? POUŽITE KONVEKTOR!
Na dosiahnutie najlepšieho konečného výsledku vám na údenie v Big Green Egg dôrazne odporúčame používať konvektor. Práve konvektor bude vaše jedlo chrániť pred priamym teplom žeravého drevného uhlia a navyše vám umožňuje ľahko dosiahnuť nízku teplotu, ktorá je pri údení potrebná. Navyše, konvektor pomáha udržiavať dosiahnutú teploty stabilnú, a to takmer na stupeň presne, čo zabezpečuje kombinácia konvektoru na vrchu a vzduchového regulátora v spodnej časti vášho zeleného vajíčka. Avšak , ak budete údiť použitím grilovacej dosky, potom konvektor použiť nemusíte - nakoľko grilovacia doska funguje počas údenia zároveň aj ako náhradný tepelný štít.
Postupujte nasledovne:
Krok 1: Ak budete vo vajíčku údiť pomocou grilovacej dosky, najskôr dosku namočte na jednu hodinu do vody. Kusy dreva nemusíte vopred namáčať. Drevené štiepky môžeí, prečítajte si náš blog: Údenie dreva, ktoré kedy použiť?
Krok 2: Naplňte Big Green EGG drevným uhlím, pridajte štartéry na zapaľovanie a zapáľte ich.
Krok 3: Zelené vajíčko Big Green Egg zahrejte na teplotu 100 až 150 ° C. Horúce údenie sa síce vykonáva zvyčajne pri nižších teplotách v rozmedzí medzi 60 a 110 °C, no teplota vložením konvektora do vajíčka klesne o približne 40 °C, s čím je potrebné počítať. S použitím grilovacej dosky môžete pokračovať aj pri v údení vo vyšších teplotách, no majte na pamäti, že teplota sa vložením namočenej grilovacej dosky na rošt tiež čiastočne zníži.
Krok 4: Drevené štiepky na údenie vložte na žeravé drevné uhlie alebo ich umiestnite medzi drevo a žeravé uhlie. Do vajíčka umiestnite konvektor (nožičkami smerom nahor), položte naň misku na odkvapkávanie a nakoniec na ňu položte nerezový rošt. Miska na odkvapkávanie úspešne zachytí všetky šťavy a tuk z ingrediencií, ktoré by inak popadali na keramický povrch konvektora.
Upozornenie: Vaše zelené vajíčko Big Green Egg bude samozrejme stále horúce, a to aj keď pri údi dosahuje relatívne nízku teplotu. Na umiestnenie príslušenstva preto vždy používajte ohňovzdorné rukavice alebo špeciálne príslušenstvo na zdvíhanie roštov.
Krok 5: Položte ingredienciu alebo jedlo, ktoré chcete údiť na rošt a zatvorte poklop vajíčka Big Green Egg. Teplota vo vajíčku trochu poklesne. Počkajte, kým sa teplota opäť stabilizuje a v prípade potreby ju upravte. Môžete to urobiť pootvorením alebo zatvorením prívodu vzduchu pod keramickou základňou a regulátorom vzduchu na kupole. Keď sa otvory zväčšia, teplota sa zvýši, keď sa otvory zmenšia, teplota sa zníži.
Krok 6: Skontrolujte, či sú ingrediencia alebo jedlo správne údené a či už nie sú „hotové”. Existujú dva spôsoby, ako to urobiť. Buď proces údenia správne načasujete alebo zmeriate vnútornú teplotu jedla teplomerom. Časy údenia a vnútorné teploty závisia od konkrétnej ingrediencie, ktorú údite a tiež od hmotnosti danej ingrediencie, no závisia aj od vašich osobných preferencií. Inými slovami, experimentujte podľa svojho vkusu. Tip: Veľké kusy mäsa je lepšie údiť len po určitú dobu z celkového času prípravy, inak by bola chuť dymu vo výsledku príliš intenzívna.
Na našej stránke o Kontrole a nastavovaní teplôt pri verení v BGE je zverejnená užitočná tabuľka s ingredienciami, hmotnosťou, teplotami a časmi pre rôzne techniky varenia v Big Green Egg. Na meranie vnútornej teploty ingrediencie môžete použiť teplomer na rýchle odčítanie teploty jedla (Quick-Read Food Thermometer), diaľkový teplomer s dvojitou sondou (Dual Probe Remote Thermometer) alebo teplomer s okamžitým odčítaním teploty (Instant Read Thermometer).
Krok 7: Akonáhle sú vaše ingrediencie alebo jedlo pripravené, vyberte ich zo zeleného vajíčka a potom si ich samozrejme s radosťou užívajte!
DREVENÉ ŠTIEPKY/DREVENÉ KÚSKY A DREVENÉ „PRÍCHUTE”
Pre najlepší výsledok údenia odporúčame používať drevené štiepky alebo drevené kúsky. Piliny sa používajú len na údenie za studena a pri údení za tepla v tom prípade, ak uhlie horí príliš rýchlo a je potrebné jeho aktivitu utlmiť. Dym generovaný drevnou štiepkou alebo kúskami (polienkami) dodáva prísadám a jedlám vo vajíčku charakteristické chute a vône. To umožňuje hrať sa s chuťou údených ingrediencií a jedál, podľa vašich preferencií.
Druh použitých drevených štiepok alebo drevených kúskov vo výsledku ovplyvňuje chuť výsledného jedla. Niektoré druhy sú „príchuťovo” intenzívnejšie ako iné, pričom niektorý druh dreve je vhodnejší na údenie mäsa, zatiaľ čo iný môže byť vhodnejší na údenie rýb alebo ovocia.
- Tu sú uvedené niektoré významnejšie usmernenia, ktoré sa týkajú údenia v BGE:
Jablkové drevo dodáva rybám, kôrovcom a hydine, akým je kuracie a morčacie mäso - jemnú nasladlú príchuť. Výborne sa hodí aj na údenie bravčového a teľacieho mäsa.
Čerešňa generuje jemnú ovocnú príchuť, ktorá sa výborne sa hodí k rybám, jahňacine, všetkým druhom diviny, ku kačke, k hovädziemu a bravčovému mäsu. S čerešňovým drevom sa dobre chuťovo znáša aj paprika či červené ovocie.
Pekanové orechy dodávajú údeným rybám a hydine orieškovú príchuť. Znáša sa s makrelou, s hovädzím mäsom, tmavou hydinou, kačkou, divino, ale aj s mliečnou čokoládou.
Hickory jedlám dodáva intenzívnu dymovú príchuť. Veľmi dobre sa hodí k hovädziemu mäsu, bravčovému mäsu a ku všetkým druhom diviny, ako aj k údeniu orechov. Drevo Hickory používajte najmä na pikantné údené jedlá, akými sú americké BBQ klasiky, napríklad BBQ z bravčoviny.
Mesquite dodá vašim steakom a kotletám lahodnú korenistú príchuť. Hodí sa k ochutenému hovädziemu, bravčovému mäsu a divine. Často sa používa na prípravu trhaného bravčového mäsa.
Dubové drevo na údenie generuje stredne intenzívnu vôňu a je vhodný pre všetky druhy mäsa, najmä pre väčšie kusy. Dubové drevo sa hodí predovšetkým na údenie hovädzieho mäsa.
Náš blog obsahuje užitočnú tabuľku s rôznymi druhmi dreva (vrátane jaseňa, dubu, buku a whisky), príchuťami a aplikáciami.
V prípade, že chcete vyskúšať ďalšie nové techniky prípravy pokrmov v Gig Green Egg, odporúčame vám pokračovať technikami priameho grilovania, nepriameho varenia či pečenia. Všetky recepty nájdete v našom zozname receptov, priamo na stránkach Big Green Egg.
„Číňania hovoria, že existujú tri druhy umenia, v ktorých sa im nevyrovná žiadna iná civilizácia: literatúra, písanie štetcom a varenie.“ (James Clavell)