Údená makrela pripravená na sene a pare

Autor6 mes. pred od autora 188
Obľúbené1

Údená makrela pripravená na sene a pare



Máte radi dusenú či údenú makrelu? Odteraz si môžete túto lahodnú rybu pripraviť jednoducho vo svojom Big Green Egg a dať jej tak špeciálny punc obľúbenej chuti. Makrela sa v zelenom vajíčku pripravuje skutočne jednoducho. Dusená makrela údená horúcim dymom je spôsob, akým túto rybu pripravuje  Big Green Egg! Údime umiestnením kúska tlejúceho dreva na žeravé drevné uhlie, pričom plytká vrstva vody v odkvapkávacej panvici v kombinácii so senom namočeným vo vode vytvára lákavú voňavú paru. Tešíte sa? Máte sa na čo!



CHOD: predjedlo, obed, hlavné jedlo, snack

KATEGÓRIA: ryby

TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie v kombinácií s údením

KUCHYŇA: -

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAV: 1 hod. 30. min.

DOBA VARENIA: 50 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 20 min. 

PORCIE: 4



Potrebné ingrediencie:

 

3 čerstvé makrely

1 veľká hrsť (organického) sena

 

Soľný nálev:

 

1 l vody

60 g morskej soli

2 strúčiky cesnaku

½ limetky (chemicky neošetrenej)

10 zrniečok bieleho korenia

1 malý zväzok kôpru


Hay-smoked and steamed mackerel

Požadované príslušenstvo:

 

kúsky jablkového dreva na údenie

odkvapkávacia panvica

convEGGtor

rošt z nehrdzavejúcej ocele

teplomer na okamžité odčítanie teploty



PREDPRÍPRAVA

 

1. Na prípravu slaného nálevu: zohrejeme 100 ml vody s morskou soľou, pokým sa soľ nerozpustí, potom odstavíme.

2. Cesnak ošúpeme a strúčiky nahrubo nasekáme. Polovičku limetky nakrájame na hrubšie kúsky. V mažiari rozdrvíme zrnká bieleho korenia.

3. Slaný roztok zmiešame s 900 ml studenej vody, pridáme cesnak, limetku, korenie i kôpor.

4. Každej makrele najskôr rozkrojíme brušnú časť a dôsledne odstráňte vnútornosti. Makrely vložíme do vhodnej nádoby a zalejeme dostatočným množstvom slaného nálevu tak, aby boli v náleve dobre potopené a necháme v chladničke jednu hodinu marinovať.

Hay-smoked and steamed mackerel

PRÍPRAVA

 

1.  V zelenom vajíčku Big Green Egg najskôr zapálime drevné uhlie a vajíčko zohrejeme na teplotu 140°C. Kým sa vajíčko nahrieva na správnu teplotu, vyberte makrely z nálevu a dôkladne ich osušíme kuchynskou utierkou. Nádobu na odkvapkávanie naplníme vrstvou vody približne do úrovne 1 cm.

2. Kus jablkového dreva na údenie položíme na tlejúce drevné uhlie. Následne do zeleného vajíčka Big Green Egg umiestnime convEGGtor a panvicu na odkvapkávanie položíme jeho vrch. Nerezový rošt tiež umiestníme do vajíčka, pričom na jeho vrch položíme vlhké seno (krátko ponorené do vody). Nakoniec makrely položíme na seno a poklop vajíčka zatvoríme.  Takto necháme makrely piecť približne 30 minút, pokým nedosiahnu vnútornú teplotu 65 °C  (ich teplotu môžete priebežne merať teplomerom na okamžité čítanie teploty).

3. Po príprave makrely vyberieme z Big Green Egg  a kožu z rýb odstránime. Rybky podávame s oblohou podľa vlastného výberu alebo takto pripravenú makrelu ďalej použijeme v jedle podľa vlastného uváženia.




TIP: Takto pripravená makrela chutí dobre s paradajkovou omáčkou antibois alebo čerstvou domácou majonézou.

 

Dobrú chuť!

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa