Pečené filety z makrely
Pečené filety z makrely
Máte chuť na voňavý kus chutnej ryby z Big Green Egg? Filety z makrely patria medzi najchutnejšie a najvýživnejšie rybie mäso. S našim receptom na pečenú makrelu budete mať večeru hotovú za chvíľu. Povrch tejto zdravej tučnej ryby má lahodný, extra chrumkavý obal vďaka strúhanke, do ktorej ju obalíme a môžete sa staviť, že toto jedlo sa stene jedným z vašich obľúbených.
CHOD: predjedlo, obed, hlavné jedlo, snack
KATEGÓRIA: ryba
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 25 min.
DOBA VARENIA: 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 45 min.
PORCIE: 2
Potrebné ingrediencie:
2 čerstvé makrely
2 lyžice chlebovej strúhanky (napr. Panko)
2 lyžice bežnej strúhanky
3 lyžice olivového oleja
kúsok citróna naloženého v soli (resp. čerstvého)
1 väčšia byľka petržlenovej vňate
1 lyžička masla
Požadované príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg ako prvé zapálime drevné uhlie a spolu nerezovým roštom zohrejeme vajíčko pomocou na teplotu 170 °C.
2. Kým sa vajíčko nahrieva, každej makrele rozkrojíme brušnú dutinu a dôkladne odstránime vnútornosti. Brušnú dutinu i vonkajšok makrely dobre opláchneme pod tečúcou studenou vodou. Následne z oboch makriel odrežeme hlavy, anafiletujeme z oboch strán, pričom začneme od brušnej časti kedy filety necháme s rybou spojené kožou. Oddelíme chrbtovú kosť od mäsa pri chvoste a chrbtovú kosť opatrne vytiahneme. Nakoniec dôkladne odstránime všetky zvyšné malé kosti pomocou pinzety.
3. Chlebovú panko a bežnú strúhanku zmiešame v plytkej miske. Mäsitú stranu filé posypeme bielym korením a jemnou morskou soľou podľa chuti a kožu ponoríme pritlačením do strúhanky.
PRÍPRAVA
1. Olivový olej zohrejeme v liatinovej panvici na rošte v Big Green Egg. Kôru z nakladaného citrónovú/citrónovú kôru nadrobno nasekáme. Z petržlenovej vňate poodtŕháme lístky a nasekáme ich nadrobno.
2. Následne do panvice vložíme maslo a počkáme, pokým sa nerozpraží. Potom na rozpálenú panvicu vložíme filety z makrely kožou smerom nadol a vrch posypeme nadrobno nasekanou citrónovou kôrou i petržlenovou vňaťou. Nakoniec zatvoríme poklop vajíčka a filety z makrely pečieme približne 8 minút, pokým koža nie je zlatohnedá a chrumkavá.
3. Filety makrely nakrátko otočíme a následne ich z panvice vyberieme. Podávame s oblohou podľa vlastného výberu alebo makrelu ich použijeme v jedle podľa vlastného uváženia.
TIP: Makrela z tohto receptu výborne chutí s paradajkovou omáčkou antibois alebo čerstvou domácou majonézou.