Grilovaný steak z tuniaka po sicílsky
Keď sa vám dostane do rúk čerstvý tuniak, netreba ho odkladať. A čo tak pripraviť si z neho steak? Že nie ste proti? Potom sa inšpirujte našim receptom a vyskúšajte vo svojom zelenom vajíčku ugrilovať kus chutnej ryby. Podávať ju budete pekne po sicílsky - so salsou, ktorú si tiež pripravíte na svojom kamade.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: ryby
TECHNIKA VARENIA: grilovanie, praženie
KUCHYŇA: talianska
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 40 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
tuniakové steaky
4 steaky z tuniaka cca 2 cm hrubé
2 lyžice olivového oleja
morská soľ
Salsa:
2 strúčiky cesnaku
4 paradajky
20 zelených olív bez kôstky
1 citrón chemicky neošetrený
8 vetvičiek petržlenu
2 lyžice olivového oleja
4 lyžice kapár
4 lyžice sušených hrozienok
50 ml bieleho vína
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA:
1. Najskôr vo vajíčku zapálime drevné uhlie a necháme ho spolu s konvektorom a roštom zohriať na 200 ° C.
2. Cesnak očistíme a nakrájame najemno. Spodnú stranu paradajok ponakrajujeme do tvaru kríža, ponoríme ich na 10 až 15 sekúnd do vriacej vody a potom do studenej vody. Ľahko z nich tak olúpeme šupku a zvyšok nakrájame na kocky. Olivy nakrájajte na jemné plátky a citrónovú kôru najemno nastrúhame. Zvyšok citrónu nakrájame na trojuholníčky alebo plátky a uschováme (použijeme ho neskôr). Čerstvý petržlen tiež najemno nasekáme.
PRÍPRAVA:
1. Pripravíme si salsu: veko zeleného smaltovaného pekáča(oválne) umiestnime na rošt, pridáme olej na necháme zohriať. Pridáme cesnak a krátko opečieme.
2. Postupne pridáme biele víno, nakrájané paradajky, plátky olív, citrónovú kôru, petržlen, kapary aj hrozienka. Podľa chuti dosolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Salsu varíme približne 8 minút. Po každom otvorení poklopu ho nezabudneme opätovne zatvoriť.
3. Hotovú salsu zložíme z vajíčka. Vyberieme rošt, zložíme konvektor a roštopätovne vložíme do vajíčka, ktoré necháme zohriať na 250 ° C.
4. Steaky z tuniaka potrieme olivovým olejom a na rošte grilujeme asi 30 sekúnd. Potom pootočíme mäsko o štvrtinu a znova grilujeme po dobu ďalších 30 sekúnd, aby sme vytvorili pekný vzor grilu. Rovnako tak ich grilujeme z opačnej strany, čím zaručíme, že nám tuniak ostane vo vnútri krásne ružový a zároveň pekne opečený z vonkajšej strany .
5. Nakoniec posypeme mletým čiernym korením a morskou soľou. Podávame so sicílskou salsou a s kúskami citróna.
Dobrú chuť!