Srnčí satay s dusenými jablkami, kučeravým kelom a grilovanými krvavničkami

Autor1 rok pred 23
Obľúbené1

Pri spomienke na satay z Big Green Egg vám pravdepodobne príde na um kuracie alebo bravčové satay. Dnešné satay je však jelenie satay a preto je oveľa  prekvapivejšie pripraviť si ho v zelenom vajíčku práve dnes. Filet z jeleňa, prípadne zo srnca tvorí lahodné  jemné mäso, ktoré si zachováva povestnú chuť diviny, ktorá sa dokonale hodí ku domácej grilovanej krvavničke a k jablkám. Jedlo sme ozvláštnili  zaujímavou variáciu zeleniny - lahodnými kučeravými listami kelu, dusenými na víne.


Srnčí satay s dusenými jablkami, kučeravým kelom a grilovanými krvavničkami

CHOD: hlavné jedlo

KATEGÓRIA: divina, zelenina

TECHNIKA VARENIA: grilovanie, nepriame varenie, dusenie

KUCHYŇA: -

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAVY: 20 min.

DOBA VARENIA: 40 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 

PORCIE: 4




POTREBNÉ INGREDIENCIE NA SATAY:

350 g jelenieho/srnčieho filé

JABLKÁ

4 menšie jablká

25 g masla

4 byľkytymiánu

4 byľky rozmarínu

OBLOHA

4 čerstvé listy kučeravého kelu

1 cm červenej španielskej chilli papričky

75 g masla 

4 kolieska hrubej (najlepšie domácej) krvavničky

100 ml bieleho vína



Potrebné príslušenstvo:


Srnčí satay s dusenými jablkami, kučeravým kelom a grilovanými krvavničkami

PREDPRÍPRAVA

1. Vo vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie  a vajíčko zohrejeme spolu s liatinovým roštom na teplotu 200 °C. Kým sa vajíčko nahrieva, nakrájame si srnčí filet do satay na rovnako veľké kúsky, ktoré ponapichujeme na štyri bambusové špízy.

2. Z jabĺk najskôr odrežeme vrchnú aj spodnú časť a zbavíme ich jadrovníkov. Maslo nakrájame na štyri rovnaké kocky a naplníme ním jablká. Do stredu každého jablka zapichneme vetvičky tymiánu a rozmarínu.

3. Listy kučeravého kelu umyjeme, necháme odkvapkať a vyrežeme z nich stredovú stonku v prípade, že je veľmi hrubá. Chilli papričku zbavíme stopky i semiačok a dužinu nadrobno nakrájame. Maslo nakrájame na malé kocky.


Srnčí satay s dusenými jablkami, kučeravým kelom a grilovanými krvavničkami

PRÍPRAVA 

1. Pripravené satay špízy a krvavničkové kolieska položíme na gril a poklop vajíčka zatvoríme. Grilujeme približne 1,5 minúty, aby sa na krvavničkách vytvorili pekné vzory grulu a rovnako tak grilujeme i z opačnej strany. Kým sa krvavničky grilujú, vymastíme si maslom liatinovú panvicu.

2. Mäsový satay a krvavničky zložíme zo zeleného vajíčka a umiestnime ich bokom. Z vajíčka odstránime rošt a do vajíčka vložíme konvektor a rošt z nehrdzavejúcej ocele. Na rošt následne položíme malú liatinovú panvicu a vložíme do nej kučeravý kel, ktorý posypeme pripravenou čili papričkou a následne na kel poukladáme jablká. Kel zalejeme bielym vínom a poklop vajíčka dôsledne uzatvoríme. Vzhľadom k prítomnosti konvektora sa teplota vo vajíčku zníži na približne 160 °C, pričom sa budeme snažiť túto teplotu udržiavať a kučeravý kel s jablkami budeme pri tejto teplote dusiť približne 20 minút. V prípade potreby prilejeme  do panvice viac bieleho vína, aby kučeravý kel zmenil farbu a tiež preto, aby sa na v žiadnom prípade nevyprážal.

3. Približne po 20 minútach položíme na kel opätovne aj satay špízy a krvavničky a všetko spolu pekne zahrievame, až pokým satay špízy nedosiahnu vnútornú teplotu 52-55 °C. Teplotu jadra špízov môžeme kedykoľvek rýchlo zmerať teplomerom s okamžitým odčítaním teploty.

4. Nakoniec vyberieme panvicu zo zeleného vajíčka Big Green Egg a položíme ju na žiaruvzdornú podložku na stôl tak, aby si každý z hostí mohol nabrať satay, krvavničky, jablko a kučeravý kel sám, podľa svojej vlastnej preferencie.


Srnčí satay s dusenými jablkami, kučeravým kelom a grilovanými krvavničkami

Dobrú chuť!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa