Srnčí satay s dusenými jablkami, kučeravým kelom a grilovanými krvavničkami
Pri spomienke na satay z Big Green Egg vám pravdepodobne príde na um kuracie alebo bravčové satay. Dnešné satay je však jelenie satay a preto je oveľa prekvapivejšie pripraviť si ho v zelenom vajíčku práve dnes. Filet z jeleňa, prípadne zo srnca tvorí lahodné jemné mäso, ktoré si zachováva povestnú chuť diviny, ktorá sa dokonale hodí ku domácej grilovanej krvavničke a k jablkám. Jedlo sme ozvláštnili zaujímavou variáciu zeleniny - lahodnými kučeravými listami kelu, dusenými na víne.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: divina, zelenina
TECHNIKA VARENIA: grilovanie, nepriame varenie, dusenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 40 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA SATAY:
350 g jelenieho/srnčieho filé
JABLKÁ:
4 menšie jablká
25 g masla
4 byľkytymiánu
4 byľky rozmarínu
OBLOHA:
4 čerstvé listy kučeravého kelu
1 cm červenej španielskej chilli papričky
75 g masla
4 kolieska hrubej (najlepšie domácej) krvavničky
100 ml bieleho vína
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Vo vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zohrejeme spolu s liatinovým roštom na teplotu 200 °C. Kým sa vajíčko nahrieva, nakrájame si srnčí filet do satay na rovnako veľké kúsky, ktoré ponapichujeme na štyri bambusové špízy.
2. Z jabĺk najskôr odrežeme vrchnú aj spodnú časť a zbavíme ich jadrovníkov. Maslo nakrájame na štyri rovnaké kocky a naplníme ním jablká. Do stredu každého jablka zapichneme vetvičky tymiánu a rozmarínu.
3. Listy kučeravého kelu umyjeme, necháme odkvapkať a vyrežeme z nich stredovú stonku v prípade, že je veľmi hrubá. Chilli papričku zbavíme stopky i semiačok a dužinu nadrobno nakrájame. Maslo nakrájame na malé kocky.
PRÍPRAVA
1. Pripravené satay špízy a krvavničkové kolieska položíme na gril a poklop vajíčka zatvoríme. Grilujeme približne 1,5 minúty, aby sa na krvavničkách vytvorili pekné vzory grulu a rovnako tak grilujeme i z opačnej strany. Kým sa krvavničky grilujú, vymastíme si maslom liatinovú panvicu.
2. Mäsový satay a krvavničky zložíme zo zeleného vajíčka a umiestnime ich bokom. Z vajíčka odstránime rošt a do vajíčka vložíme konvektor a rošt z nehrdzavejúcej ocele. Na rošt následne položíme malú liatinovú panvicu a vložíme do nej kučeravý kel, ktorý posypeme pripravenou čili papričkou a následne na kel poukladáme jablká. Kel zalejeme bielym vínom a poklop vajíčka dôsledne uzatvoríme. Vzhľadom k prítomnosti konvektora sa teplota vo vajíčku zníži na približne 160 °C, pričom sa budeme snažiť túto teplotu udržiavať a kučeravý kel s jablkami budeme pri tejto teplote dusiť približne 20 minút. V prípade potreby prilejeme do panvice viac bieleho vína, aby kučeravý kel zmenil farbu a tiež preto, aby sa na v žiadnom prípade nevyprážal.
3. Približne po 20 minútach položíme na kel opätovne aj satay špízy a krvavničky a všetko spolu pekne zahrievame, až pokým satay špízy nedosiahnu vnútornú teplotu 52-55 °C. Teplotu jadra špízov môžeme kedykoľvek rýchlo zmerať teplomerom s okamžitým odčítaním teploty.
4. Nakoniec vyberieme panvicu zo zeleného vajíčka Big Green Egg a položíme ju na žiaruvzdornú podložku na stôl tak, aby si každý z hostí mohol nabrať satay, krvavničky, jablko a kučeravý kel sám, podľa svojej vlastnej preferencie.
Dobrú chuť!