Srnčí guláš s koreňovou zeleninou
Srnčie mäso je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí si chcú vychutnať výnimočnú chuť diviny.. Chcete raz vyskúšať niečo iné, než je tradičný guláš z hovädzieho či bravčového mäsa? Ak je tomu tak, potom zapáľte drevné uhlie v zelenom vajíčku Big Green Egg a pripravte si lahodný srnčí guláš s koreňovou zeleninou. Mäso budeme pred samotným dusením grilovať a dodáme mu tak ešte intenzívnejšiu chuť. Divina, na ktorú ste dlho čakali.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: divina, zelenina
TECHNIKA VARENIA: grilovanie, dusenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 20 min.
DOBA VARENIA: 1 hod. 50 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 10 min.
PORCIE: 8
INGREDIENCIE NA GULÁŠ:
2½ kg srnčieho stehna (vrchný šál) zbaveného kože
1 tus celej škorice
15 bobúľ borievky
4 bobkové listy (sušené)
2 badián
1 lyžica zrniek čierneho korenia
1 lyžica semienok koriandra
2 ČL mletej papriky
2 kaleráby
1 malý zeler
1 malá červená cvikla
2 cibule
4 strúčiky cesnaku
6 skorých zemiakov
2 póry
4 lyžice slnečnicového oleja
750 ml červeného vína
2 lyžice jablkového sirupu (alebo 5 PL muštu)
600 g malej mini mrkvy
cca 100-150 g perníka (tzv. perník na strúhanie)
4 vetvičky petržlenu
Požadované príslušenstvo:
liatinový holandský zelený pekáč (oválny)
PREDPRÍPRAVA
1. Ako tradične v Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zelené vajíčko zohrejeme spolu s liatinovým roštomna teplotu 200 °C.
2. Kým sa vajíčko nahrieva, nakrájame si vrchnú časť srnčieho mäsa na plátky hrubé približne 5 centimetrov. Škoricovú tyčinku nalámeme na kúsky a vložíme do mažiara alebo mlynčeka na kávu spolu s borievkami, bobkovým listom, badiánom,
zrnkami čierneho korenia, koriandrovými semienkami a paprikou. Koreniny spolu dohladka rozotrite alebo pomelieme na jemný prášok a vytvoríme tak zmes korenia.
3. Následne plátky srnčieho mäsa z oboch strán osolíme a dôkladne posypeme zmesou korenia.
PRÍPRAVA
1. Okorenené mäso položíme na gril a grilujeme približne 2 minúty. Následne mäso otočíme o 45° a znovu grilujte ďalšie 2 minúty. Potom mäso obrátime a grilujeme rovnakým spôsobom 2 x 2 minúty. Po každom úkone poklop vajíčka zatvárame.
2. Po ugrilovaní srnčie mäso vyberieme zo zeleného vajíčka, položíme ho na tanier a necháme mierne vychladnúť. Liatinový rošt vyberieme a do vajíčka umiestnime rošt z nehrdzavejúcej ocele. Teplotu Big Green Egg zvýšime na 180 °C. Kým sa vajíčko nahrieva, na rošt položíme oválny liatinový pekáč, aby sa pred prípravou predohrial.
3. Ošúpeme kaleráb, zeler a cviklu, cibuľu aj cesnak a všetko nakrájame na hrubšie kúsky. Zemiaky umyjeme a tiež nakrájame na hrubšie kúsky. Pór nakrájame na kolieska. Vychladnutú divinu nakrájame na kocky veľké približne 2 centimetre.
3. Slnečnicový olej nalejeme do liatinového pekáča a pridáme doń nakrájanú zeleninu, cesnak aj nakrájané mäsové kocky a spoločne opekáme približne 10 minút. Z času na čas premiešame a po každom úkone opäť zatvárame poklop Big Green Egg.
4. Obsah pekáča polejeme červeným vínom a primiešame i jablkový sirup (mušt). V prípade potreby pridáme ešte trochu vody, nakoľko zelenina a mäso by mali byť v tekutine ponorené. Následne zatvoríme poklop vajíčka a necháme dusiť približne 30 minút.
5. Očistené mini mrkvičky pridáme do duseného mäsa a pod zatvoreným poklopom opätovne dusíme ďalších 15 minút.
6. Perník na strúhanie rozdrobíme a pridáme do obsahu guláša. Opäť zatvoríme poklop a dusíme ďalších cca 10 minút. Z petržlenovej vňate poodtŕhame lístky a nasekáme ich na drobno.
7. Hotový guláš vyberieme z Big Green Egg, pridáme soľ a dochutíme mletým čiernym korením. Pred servírovaním nalejeme do hlbokých tanierov a posypeme petržlenovou vňaťou.
Podávame s čerstvým domácim chlebom a červeným vínom alebo pivom.
Dobrú chuť!
...vedeli ste, že srnec je u nás veľmi rozšírený a preto patrí medzi najpočetnejšie párnokopytníky, ktoré sú pôvodnými obyvateľmi Slovenska?