Mimi plnené rolky s mletým kuracím mäsom
Organizujete luxusné raňajky, brunch alebo párty? V tom prípade sú naše mini rolky z Big Green Egg bomba! Chutia vlažné ale vynikajúco aj izbovej teploty, preto ich podávame buď ihneď po upečení v zelenom vajíčku alebo ich upečieme v predstihu. Ak doma nemáme mlynček na mäso, môžeme namiesto kuracích stehien kúpiť hotové mleté kuracie mäso. Alebo, ak uprednostňujete mleté hovädzie mäso resp. zmes bravčového a hovädzieho mletého mäsa, môžete si ich zvoliť aj tento základ. Hlavne si to užite!
INGREDIENCIE NA CESTO:
2 x 270 g rolky čerstvého lístkového cesta
1 žĺtok
2 lyžice sezamových semienok
PLNKA:
1 šalotka
1 strúčik cesnaku
½ cm čerstvého zázvoru
2 jarné cibuľky
30 g pistácií
600 g kuracích stehien resp. hotové mleté mäso (kuracie, hovädzie alebo podľa chuti)
1 lyžica olivového oleja
1 ČL kari
1 vajce
1 ČL dijonskej horčice
2 lyžice strúhanky (ideálne zn. Panko)
Požadované príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1.V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko rozohrejeme spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom na teplotu 180 °C.
2. Kým sa zelené vajíčko nahrieva, pripravíme si základ na plnku: ošúpeme a najemno nakrájame šalotku, cesnak ošúpeme a strúčik nasekáme nadrobno. Zázvor a jarnú cibuľku si ošúpeme a nasekáme ich nadrobno. Pistácie nahrubo nasekáme.
3. Na mlynčeku na mäso nahrubo pomelieme kuracie stehná, ktoré do svojho využitia uchováme v chladničke.
PRÍPRAVA
1. V liatinovom pekáči na rošte z nehrdzavejúcej ocele zohrejeme olivový olej. Do rozohriateho oleja pridáme šalotku, cesnak a kari a smažíme, pokým šalotka nezosklaovatie. Z času na čas obsah pekáča premiešame a po každom úkone poklop vajíčka dobre uzatvoríme.
2. Pekáč zložíme z roštu a lyžicou preložíme šalotkovú zmes na tanier, potom ju necháme úplne vychladnúť. Vajíčko medzitým rozohrejeme na teplotu 220°C.
3. Vychladnutú šalotkovú zmes, zázvor, jarnú cibuľku, pistácie, vajíčko, dijonskú horčicu a panko vmiešame do mletého mäsa a plnku dochutíme soľou a korením. Zmes dáme do cukrárskeho vrecka.
4. Obe lístkové cestá rovnomerne vyvaľkáme na hrúbku približne 3 milimetre. Vaječný žĺtok najskôr rozšľaháme a následne ním potrieme oba kúsky cesta. Pozdĺž každého cesta (z dlhšej strany) nanesieme úhľadný pás (široký cca 3-4 cm) mäsovej plnky. Cesto zvinieme a každý valček nakrájame na 10 rovnakých kúskov. Potrieme ich zvyškom žĺtka a posypeme sezamovými semienkami.
5. Z papiera na pečenie vystrihneme kruh, ktorý bude o niečo menší ako kameň na pečenie. Rolky preložíme na papier na pečenie na studený kameň na pečenie a takto pripravené rolky položíme aj s kameňom na rošt. Zatvoríme poklop Big Green Egg a mini rolky upečieme pokým nebudú zlatohnedé a prepečené zvnútra (čo trvá približne 25 minút). Pomocou digitálneho teplomera s okamžitým odčítaním teploty priebežne skontrolujeme, či mäso dosiahlo vnútornú teplotu 70 °C.
6. Hotové rolky vyberieme zo zeleného vajíčka a konzumujeme vlažné alebo vychladnuté na izbovú teplotu.
Dobrú chuť!