Losos en Croûte zapečený v lístkovom cestíčku

Autor8 mes. pred od autora 317
Obľúbené1

 

En croute je spôsob prípravy jedál, pri ktorom sa surovina jednoducho zabalí do cesta a upečie​. Losos vo forme s en croute je pritom skutočnou vianočnou klasikou. Vymysleli sme pre Vás lahodnú variáciu tohto obľúbeného hlavného jedla, ktoré si môžete upiecť vo svojom Big Green Egg na Vianoce, pričom bude ešte chutnejší a veľkolepejší, ako jeho originálny recept. Je to preto, lebo jeho náplň pozostáva zo zmesi čerstvého i údeného filé z lososa. To všetko bude ochutené šalotkou a kôprom, pretože tieto suroviny sú v kombinácii s lososom nebíčkom v puse. Plnku si pripravíte vopred a pred podávaním  ju len obalíme do lístkového cesta a upečieme v zelenom vajíčku Big Green Egg. Tešíte sa?  




CHOD: hlavné jedlo

KATEGÓRIA: ryba

TECHNIKA VARENIA: pečenie

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAV: 50 min.

DOBA VARENIA: 55 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 45 min. 

PORCIE: 4


Losos en Croûte zapečený v lístkovom cestíčku



INGREDIENCIE NA 
PLNKU


150 g údený filet z lososa bez kože

600 g čerstvý filet z lososa bez kože

2 šalotky

1 zväzok kôpru

1 žĺtok



Cesto


2 x 270 g rolky čerstvého lístkového cesta

2 žĺtky

1 polievková lyžica hladkej  múky (+ niečo navyše na posypanie)


Losos en Croûte zapečený v lístkovom cestíčku

Potrebné príslušenstvo:

 

convEGGtor

rošt z nehrdzavejúcej ocele

kameň na pečenie

nerezová lopatka na pizzu

teplomer na okamžité odčítanie teploty




PREDPRÍPRAVA

 

1. Pred prípravou jedla skontrolujeme, či filety lososa neobsahujú kosti. Filet z údeného lososa nakrájame na kocky o veľkosti približne 5 milimetrov a filet z čerstvého lososa na kocky cca 1 centimeter. Šalotky ošúpeme a nakrájame. Z čerstvých byliniek kôpru otrháme lístočky a na drobno ich nasekáme.

2. Filet z lososa, šalotku, kôpor aj žĺtok spolu zmiešame v miske. Misku o priemere Ø 18 cm vystelieme dvojitou vrstvou potravinárskej fólie tak, aby jej okraje voľne viseli po stranách misky až cez jej okraj. Do misky nalejeme lososovú zmes a prikryjeme potravinovú fóliu. Zmes zvrchu rovnomerne roztlačíme tak, že na fóliu položíte tanier a stlačíte ho smerom do misky. Potom misku na 30-60 minút vložíme do mrazničky.


Losos en Croûte zapečený v lístkovom cestíčku


PRÍPRAVA

 

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme spolu s convEGGtorom a nerezovým roštomrozohriať na teplotu 210°C.

2. Kým sa vajíčko nahrieva, pripravíme si  prvé lístkové cesto, ktoré na pracovnej doske vyvaľkáme na priloženom papieri alebo na papieri na pečenie. Lososovú náplň vyberieme z mrazničky a následne aj z misky, odstránime z nej potravinovú fóliu a plnku položíme na lístkové cesto plochou stranou nadol. Ponad plnku položíme misku s priemerom 23 centimetrov a cesto ostrým nožom narežeme po okraji. Potom misku zložíme a prebytočné lístkové cesto odstránime.

3. Separátne si vyšľaháme 1 žĺtok s lyžicou hladkej múky a povrch cesta potrieme žĺtkovou zmesou tak, aby sme vytvorili lepivý povrch. Vyvaľkáme si aj druhý kus lístkového cesta a položíme ho na plnku. Cesto uhladíme tak, aby bola plnka pomerne rozmiestnená a pevne prikrytá cestom. Okraje stlačíme s lepivým okrajom cesta v spodnej časti. Na hotové opäť položíme misku s priemerom 23 centimetrov a cesto opäť narežeme po okraji. Misku opäť zložíme, prebytočné lístkové cesto odstránime a okraje ešte raz stlačíme hrotmi vidličky, aby lepšie držali pokope.


Losos en Croûte zapečený v lístkovom cestíčku

4. Rozšľaháme aj druhý žĺtok a potrieme ním cesto - tentokrát z vrchnej strany. Do zeleného vajíčka Big Green Egg položíme na rošt kameň na pečenie a vajíčko predhrejeme približne 10 minút. Kým sa vajíčko nahrieva,  na pracovnej doske posypanej hladkou múkou vyvaľkáme  časť odrezkov lístkového cesta a podľa ľubovôle nimi koláč dozdobíme. Ozdobu nakoniec  tiež natrieme rozšľahaným žĺtkom.

5. Lososový koláč opatrne premiestnime (spolu s papierom na pečenie, na ktorom leží), nakameň do zeleného vajíčka a to pomocou nerezovej lopatky na pizzu. Poklop vajíčka dobre uzatvoríme a pečieme približne 15 minút.

6. Po stanovenej dobe odstránime spod koláča papier a dopečieme ďalších 25-30 minút, pokým náplň v koláči nedosiahne teplotu jadra 42-45°C (teplotu jadra môžete priebežne merať teplomerom na okamžité odčítanie teploty).

7. Hotový lososový koláč vyberieme z vajíčka a podávame teplý alebo vychladnutý na izbovú teplotu.



Losos en Croûte zapečený v lístkovom cestíčku



TIP: 

V prípade, že vám ostane viac nespotrebovaných odrezkov z lístkového cesta, budú ideálne na prípravu lahodných syrových tyčiniek. Je to jednoduché: na pracovnej doske posypanej hladkou múkou si rozvaľkáme dva obdĺžniky cesta. Jeden obdĺžnik potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme strúhaným syrom. Prikryjeme druhým obdĺžnikom cesta a valčekom zvinieme tak, aby sa vrstvy cesta spojili. Nakoniec potrieme rozšľahaným žĺtkom, nakrájame na pásiky a pečieme na plechu s papierom na pečenie približne 10 minút, pri teplote  200°C.




Losos en Croûte zapečený v lístkovom cestíčku



Dobrú chuť!




Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa