Vianočná bravčová roláda v novom prevedení
Rozhodli ste sa cez tieto Vianoce pripraviť skutočnú vianočnú klasiku? A čo by ste povedali na lahodnú bravčovú roládu vo verzii 2.0, pripravenú v zelenom vajíčku Big Green Egg? Verte, že práve tento recept bude skvostom vianočného stola. Roládku si pritom zvládnete pripraviť úplne samostatne, nakoľko jej príprava nie je zbytočne komplikovaná a nebude ju treba náročne viazať. Plnka pozostáva z čerstvého špenátu a byliniek a jej chuťové tajomstvo je okrem plnky ukryté v tukovom obale, do ktorého sa mäso zavinie a počas prípravy v Big Green Egg sa pekne roztopí na grile. Veríme, že tukovú „čipku” si môžete vopred objednať v ktoromkoľvek mäsiarstve, kde vám zároveň poradia s jej ďalším využitím.
CHOD: hlavný chod
KATEGÓRIA: mäso
TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie
ÚROVEŇ: stredne náročná
DOBA PRÍPRAV: 55 min.
DOBA VARENIA: 50 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 45 min.
PORCIE: 6
INGREDIENCIE NA ROLÁDU
1,8 kg bravčového karé
100 g bravčového tuku (tuková čipka)
8 plátkov parmskej šunky
Plnka
2 zväzky čerstvej bazalky
1 zväzok čerstvého estragónu
1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
500 g čerstvého listového špenátu
2 strúčiky cesnaku
2 bielka
Servírovanie
s ovocným šalátom Tutti Frutti
Potrebné príslušenstvo:
jednorazová miska na odkvapkávanie
diaľkový teplomer s dvojitou sondou
PREDPRÍPRAVA
1. Pripravíme si bravčové karé/bez kože, ktorú si spolu s inými odrezkami odložíme napríklad na základ pre lahodnú omáčku do budúcna. Mäso pozdĺžne nakrájame na plátky veľké približne 2,5 centimetra a pozdĺžne ich nakrájame na pásiky. Potom z koncov pásikov rovnomerne poodkrajujeme približne 200 gramov mäsa, ktoré následne nakrájame na kocky a odložíme ich bokom na prípravu plnky. Ostatné pásiky vložíme separáten do misky.
2. Na prípravu plnky: vo veľkej panvici privedieme do varu vodu. Lístky bazalky, estragónu a petržlenu poodtŕhame a pridáme do vriacej vody spolu so špenátom a blanšírujte približne 30 sekúnd. Následne ich rýchlo scedíme cez sitko a prepláchneme studenou vodou a následne zo špenátovo-bylinkovej zmesi vytlačíme čo najviac vody.
3. Cesnak ošúpeme a strúčiky nakrájame ho na hrubé kúsky. Špenátovú zmes, cesnak a bielky dáme spolu do nádoby kuchynského robota a najemno rozmixujeme. Potom pridáme pripravené kocky bravčového mäsa a zmes opäť najemno pomelieme. Nakoniec plnku dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
4. Pásiky mäsa osolíme a okoreníme podľa chuti a zmiešame s časťou plnky. Na pracovnú dosku následne položíme dvojitú vrstvu potravinovej fólie, na ktorej spodnú tretinu preložíme pásiky mäsa, na ktoré následne natrieme zvyšnou plnkou z misky. Spodnú časť potravinovej fólie preložíme cez mäso a pevne zvinieme. Konce potravinárskej fólie zatočíme a pevne ich zviažeme ďalším pásikom fólie. Takto pripravenú roládu vložíme na 30-40 minút do mrazničky, aby dobre stuhla.
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg si najskôr zapálime drevné uhlie a vajíčko spolu s convEGGtorom, jednorazovou odkvapkávacou miskou a roštom z nehrdzavejúcej ocele zohrejeme na teplotu 140 °C.
2. Tukovú čipku rozložíme na pracovnú dosku a osušíme kuchynskou papierovou utierkou. Na tukovú čipku rozložíme plátky parmskej šunky v prekrývajúcich sa vrstvách tak, aby sme mali dostatočne veľkú plochu, do ktorej môžeme zrolovať našu roládu. Z tej po stuhnutí odstránime potravinovú fóliu a položíme ju pod plátky parmskej šunky. Roládu zrolujte do šunky a čipky z bravčového tuku a prípadné zbytky po okrajoch odrežeme.
3. Takto pripravenú bravčovú roládu následne položíme na rošt s polovičnou perforácioudo zeleného vajíčka a zasunieme do jej stredu sondu diaľkového teplomera. Poklop vajíčka po tomto úkone zatvoríme a teplotu jadra nastavíme na 62 °C.
4. Po dosiahnutí požadovanej teploty jadra v roláde nastavíme teplotu zeleného vajíčka Big Green Egg na 190 °C a teplotu jadra rolády na 67 °C.
5. Po dosiahnutí požadovanej teploty bravčovú roládu vyberte z vajíčka a podávame so šalátom tutti frutti alebo podľa vlastných chutí a kreativity.
Dobrú chuť!