Vianočná bravčová roláda v novom prevedení

Autor9 mes. pred od autora 365
Obľúbené0


Rozhodli ste sa cez tieto Vianoce pripraviť skutočnú vianočnú klasiku? A čo by ste povedali na lahodnú bravčovú roládu vo verzii 2.0, pripravenú v zelenom vajíčku Big Green Egg? Verte, že práve tento recept bude skvostom vianočného stola. Roládku si pritom zvládnete pripraviť úplne samostatne, nakoľko jej príprava nie je zbytočne  komplikovaná a nebude ju treba náročne viazať. Plnka pozostáva z čerstvého špenátu a byliniek a jej chuťové tajomstvo je okrem plnky ukryté v tukovom obale, do ktorého sa mäso zavinie a počas prípravy v Big Green Egg sa pekne roztopí na grile. Veríme, že tukovú „čipku” si môžete vopred objednať v ktoromkoľvek mäsiarstve, kde vám zároveň  poradia s jej ďalším využitím.

 


CHOD: hlavný chod

KATEGÓRIA: mäso

TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie

ÚROVEŇ: stredne náročná

DOBA PRÍPRAV: 55 min.

DOBA VARENIA: 50 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 45 min. 

PORCIE: 6



Vianočná bravčová roláda v novom prevedení


INGREDIENCIE NA ROLÁDU

 

1,8 kg bravčového karé

100 g bravčového tuku (tuková čipka)

8 plátkov parmskej šunky




Plnka

 

2 zväzky čerstvej bazalky

1 zväzok čerstvého estragónu

1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate

500 g čerstvého listového špenátu

2 strúčiky cesnaku

2 bielka



Servírovanie

 

s ovocným šalátom Tutti Frutti


Vianočná bravčová roláda v novom prevedení

Potrebné príslušenstvo:

 

convEGGtor

jednorazová miska na odkvapkávanie

rošt z nehrdzavejúcej ocele

polovičný perforovaný rošt

diaľkový teplomer s dvojitou sondou



Vianočná bravčová roláda v novom prevedení


PREDPRÍPRAVA

 

1. Pripravíme si bravčové karé/bez kože, ktorú si spolu s inými odrezkami odložíme napríklad na základ pre lahodnú omáčku do budúcna. Mäso pozdĺžne nakrájame na plátky veľké približne 2,5 centimetra a pozdĺžne ich nakrájame na pásiky. Potom z koncov pásikov rovnomerne poodkrajujeme približne 200 gramov mäsa, ktoré následne nakrájame na kocky a odložíme ich bokom  na prípravu plnky. Ostatné pásiky vložíme separáten do misky.

2. Na prípravu plnky: vo veľkej panvici privedieme do varu vodu. Lístky bazalky, estragónu a petržlenu poodtŕhame a pridáme do vriacej vody spolu so špenátom a blanšírujte približne 30 sekúnd. Následne ich rýchlo scedíme cez sitko a prepláchneme studenou vodou a následne zo špenátovo-bylinkovej zmesi vytlačíme čo najviac vody.

3. Cesnak ošúpeme a strúčiky nakrájame ho na hrubé kúsky. Špenátovú zmes, cesnak a bielky dáme spolu do nádoby kuchynského robota a najemno rozmixujeme. Potom pridáme pripravené kocky bravčového mäsa  a zmes opäť najemno pomelieme. Nakoniec plnku dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

4. Pásiky mäsa osolíme a okoreníme podľa chuti a zmiešame s časťou plnky. Na pracovnú dosku následne položíme dvojitú vrstvu potravinovej fólie, na ktorej spodnú tretinu  preložíme pásiky mäsa, na ktoré následne natrieme zvyšnou plnkou z misky. Spodnú časť potravinovej fólie preložíme cez mäso a pevne zvinieme. Konce potravinárskej fólie zatočíme a pevne ich zviažeme ďalším pásikom fólie. Takto pripravenú roládu vložíme na 30-40 minút do mrazničky, aby dobre stuhla.


Vianočná bravčová roláda v novom prevedení


PRÍPRAVA

 

1.  V zelenom vajíčku Big Green Egg si najskôr zapálime drevné uhlie a vajíčko spolu s convEGGtorom, jednorazovou odkvapkávacou miskou a roštom z nehrdzavejúcej ocele zohrejeme na teplotu 140 °C.

2. Tukovú čipku rozložíme na pracovnú dosku a osušíme kuchynskou papierovou utierkou. Na tukovú čipku rozložíme plátky parmskej šunky v prekrývajúcich sa vrstvách tak, aby sme mali dostatočne veľkú plochu, do ktorej môžeme zrolovať našu roládu. Z tej po stuhnutí odstránime potravinovú fóliu a položíme ju pod plátky parmskej šunky. Roládu zrolujte do  šunky a čipky z bravčového tuku a prípadné zbytky po okrajoch odrežeme.
3. Takto pripravenú bravčovú roládu následne položíme na rošt s polovičnou perforácioudo zeleného vajíčka a zasunieme do jej stredu sondu diaľkového teplomera. Poklop vajíčka po tomto úkone zatvoríme a teplotu jadra nastavíme na 62 °C.

4. Po dosiahnutí požadovanej teploty jadra v roláde nastavíme teplotu zeleného vajíčka Big Green Egg  na 190 °C a teplotu jadra rolády  na 67 °C.
5. Po dosiahnutí požadovanej teploty bravčovú roládu vyberte z vajíčka a podávame so šalátom tutti frutti alebo podľa vlastných chutí a kreativity.

 

Vianočná bravčová roláda v novom prevedení

Dobrú chuť!





Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa