Syrová pena z údeného rokfortu s čakankou
Roquefort (rokfór) je polotvrdý plesňový syr s výraznou chuťou, vyrobený z ovčieho mlieka. Ak teda pátrate po chutnom vegetariánskom recepte, ktorý môžete postaviť aj ako hlavný chod cez Vianoce, odporúčame Vám pripraviť našu syrovú penu s údeným rokfortom, ktorý si neuveriteľne ľahko pripravíte vo svojom zelenom vajíčku Big Green Egg. Jeho chuť a prezentácia sú veľkolepé a údenie a našľahanie do peny hravo stihnete ešte pred večerou. Penu odporúčame nechať stuhnúť v chladničke približne hodinku, no môžete si ju kľudne pripraviť aj deň vopred. Spoločné stolovanie cez Vianoce, navyše s láskou pripraveným jedlom - bude zážitkom pre všetkých.
POZOR: Tento recept je vegetariánsky v prípade, že na prípravu želatíny použijete agar. Môžete samozrejme použiť aj klasickú želatínu, no v tom prípade samozrejme nepôjde o čisto vegetariánsky recept.
CHOD: hlavný chod
KATEGÓRIA: vegetariánske
TECHNIKA VARENIA: údenie
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 50 min.
DOBA VARENIA: 15 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 5 min.
PORCIE: 4-6
INGREDIENCIE NA PENU
280 g rokfortu
17 g plátkov želatíny alebo 5 g agaru (v prípade želatíny postupujte podľa návodu na jej prípravu)
150 ml krémového sherry (Sherry je silné víno vyrobené z bieleho hrozna)
100 ml vody
500 g kociek ľadu
500 ml smotany na šľahanie
Servírovanie
6 stoniek čakanky
5 čerstvých byliek žeruchy
farmársky chlieb
Potrebné príslušenstvo:
čerešňové drevené štiepky na údenie
PREDPRÍPRAVA
1. Ako prvé si v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zohrejeme na teplotu 160°C. Syr rokfort vložíme do ohňovzdornej misky.
2. Na žeravé drevné uhlie nasypeme hrsť drevených čerešňových štiepoka do zeleného vajíčka následne vložíme convEGGtor a potom rošt z nehrdzavejúcej ocele. Na rošt položíme misku so syrom. Poklop vajíčka zatvoríme a syr necháme údiť približne 10 minút. Vložením convEGGtora sa síce teplota v zelenom vajíčku zníži na približne 110°C, čo je však náš zámer a túto teplotu akceptujeme.
3. Kým sa syr údi, pripravíme si želatínu. V prípade použitia klasickej želatíny namočíme plátky želatíny do studenej vody aspoň na 5 minút. Sherry privedieme do varu spolu s 150 ml vody.
4. Po dosiahnutí varu zložíme sherry z ohňa, plátky želatíny vyžmýkame a pridáme do zmesi sherry, pričom zmes miešame, pokým sa želatína úplne nerozpustí. Misku s údeným rokfortom vyberieme z Big Green Egg, vložíme ho do nádoby kuchynského robota a spolu s sherry zmesou ho najemno rozmixujeme. Pripravíme si misku s kockami ľadu a do tejto misky nalejeme po vymixovaní syrovú zmes, pričom za občasného miešania necháme zmes poriadne vychladnúť. Medzitým si separátne zľahka vyšľaháme smotanu na šľahanie.
5. Misku s rokfortovou zmesou vyberieme z ľadu a do zmesi primiešame približne tretinu šľahačky. Túto zmes vmiešame späť zvyšku šľahačky a nalejeme do sklenenej misky. Nakoniec penu necháme stuhnúť v chladničke aspoň 1 hodinu. Celý postup môžeme urobiť aj deň vopred, no v tom prípade nezabudneme misku s penou do servírovania prikryť.
SERVÍROVANIE
1. Syrovú roquefortovú penu vyberieme z chladničky približne 15 minút pred servírovaním, aby sa mierne zohriala. Medzitým odrežeme spodok stoniek čakanky a poodtŕhame z nej lístky.
2. Lístky čakanky zapichneme do peny a nakoniec ju ozdobíme aj čerstvou žeruchou. Podávame s gazdovským chlebom.
Dobrú chuť!