Syrová pena z údeného rokfortu s čakankou

Autor9 mes. pred od autora 294
Obľúbené0

 

Roquefort (rokfór) je polotvrdý plesňový syr s výraznou chuťou, vyrobený z ovčieho mlieka. Ak teda pátrate po chutnom vegetariánskom recepte, ktorý môžete postaviť aj ako  hlavný chod cez Vianoce,  odporúčame Vám pripraviť našu syrovú penu s údeným rokfortom, ktorý si neuveriteľne ľahko pripravíte vo svojom zelenom vajíčku Big Green Egg. Jeho chuť a prezentácia sú veľkolepé a údenie a našľahanie do peny hravo stihnete ešte pred večerou.  Penu odporúčame nechať stuhnúť v chladničke približne hodinku, no môžete si ju kľudne  pripraviť aj deň vopred. Spoločné stolovanie cez Vianoce, navyše s láskou pripraveným jedlom - bude zážitkom pre všetkých.



POZOR: Tento recept je vegetariánsky v prípade, že na prípravu želatíny použijete agar. Môžete samozrejme použiť aj klasickú želatínu, no v tom prípade samozrejme nepôjde o čisto vegetariánsky recept.

CHOD: hlavný chod

KATEGÓRIA: vegetariánske

TECHNIKA VARENIA: údenie

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAV: 50 min.

DOBA VARENIA: 15 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 5 min. 

PORCIE: 4-6


Syrová pena z údeného rokfortu s čakankou


INGREDIENCIE NA PENU

 

280 g rokfortu

17 g plátkov želatíny alebo 5 g agaru (v prípade želatíny postupujte podľa návodu na jej prípravu)

150 ml krémového sherry (Sherry je silné víno vyrobené z bieleho hrozna)

100 ml vody

500 g kociek ľadu

500 ml smotany na šľahanie



Servírovanie

 

6 stoniek čakanky

5 čerstvých byliek žeruchy

farmársky chlieb



Potrebné príslušenstvo:

 

čerešňové drevené štiepky na údenie

convEGGtor

rošt z nehrdzavejúcej ocele


Syrová pena z údeného rokfortu s čakankou


PREDPRÍPRAVA


1. Ako prvé si v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zohrejeme na teplotu 160°C. Syr rokfort vložíme do ohňovzdornej misky.

2. Na žeravé drevné uhlie nasypeme hrsť drevených čerešňových štiepoka do zeleného vajíčka následne vložíme convEGGtor a potom rošt z nehrdzavejúcej ocele.  Na rošt položíme  misku so syrom. Poklop vajíčka zatvoríme a syr necháme údiť približne 10 minút. Vložením convEGGtora sa síce teplota v zelenom vajíčku zníži na približne 110°C, čo je však náš zámer a túto teplotu akceptujeme.

3. Kým sa syr údi, pripravíme si želatínu. V prípade použitia klasickej želatíny namočíme plátky želatíny do studenej vody aspoň na 5 minút. Sherry privedieme do varu spolu s 150 ml vody.

4. Po dosiahnutí varu zložíme sherry z ohňa, plátky želatíny vyžmýkame a pridáme do zmesi sherry, pričom zmes miešame, pokým sa želatína úplne nerozpustí. Misku s údeným rokfortom vyberieme z Big Green Egg, vložíme ho do nádoby kuchynského robota a spolu s sherry zmesou ho najemno rozmixujeme. Pripravíme si misku s kockami ľadu a do tejto misky nalejeme po vymixovaní syrovú  zmes, pričom za občasného miešania necháme zmes poriadne vychladnúť. Medzitým si separátne zľahka vyšľaháme smotanu na šľahanie.

5. Misku s rokfortovou zmesou vyberieme z ľadu a do zmesi primiešame približne tretinu šľahačky. Túto zmes vmiešame späť zvyšku šľahačky a nalejeme do sklenenej misky. Nakoniec penu necháme stuhnúť v chladničke aspoň 1 hodinu. Celý postup môžeme urobiť aj deň vopred, no v tom prípade nezabudneme misku s penou do servírovania prikryť.


Syrová pena z údeného rokfortu s čakankou


SERVÍROVANIE

 

1. Syrovú roquefortovú penu vyberieme z chladničky približne 15 minút pred servírovaním, aby sa mierne zohriala. Medzitým odrežeme spodok stoniek čakanky a poodtŕhame z nej lístky.

2. Lístky čakanky zapichneme do  peny a nakoniec ju ozdobíme aj čerstvou žeruchou. Podávame s gazdovským chlebom.


 

syrová pena



Dobrú chuť!






Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa