Havajské tousty s cherry paradajkami
Máte chuť pripraviť si s deťmi v Big Green Egg ďalší nový recept? Čo by ste povedali na naše zapekané havajské tousty? Chlebík a ananás si ugrilujeme bezpečne pomocou convEGGtoru na liatinovom rošte v zelenom vajíčku, takže sa tousty nepripália. Tento chutný ananásový receptík preto určite s deťmi vyskúšajte!
CHOD: snack, predjedlo
KATEGÓRIA: ovocie, vegetariánstvo
TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie, grilovanie
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 25 min.
DOBA VARENIA: 25 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 50 min.
PORCIE: 6
INGREDIENCIE NA TOUSTY:
1 ananás
6 kusov bieleho bochníkového chleba
12 cherry paradajok
2 jarné cibuľky
3 lyžice olivového oleja
6 plátkov čedaru
2 lyžice kečupu
10 g klíčkov (ľubovolný druh)
Požadované príslušenstvo:
convEGGtor
jednorázová odkvapkávacia miska
PREDPRÍPRAVA
-
UmiestnimeconvEGGtor spolu s jednorazovou odkvapkávacou miskou na jeho povrchu a liatinovým roštom do zeleného vajíčka Big Green Egg a následne zapálime drevné uhlie, pričom zelené vajíčko zohrejeme na teplotu 200 °C.
-
Kým sa vajíčko nahrieva, ošúpeme ananás a odstránime jeho konce. Následne ho nakrájame na 6 rovnakých plátkov, z ktorých odstránime tvrdé jadro pomocou malého rezacieho krúžku a potom prípadne použijeme veľký rezací kruh na krájanie ananásu tak, aby boli plátky pekné a okrúhle. Veľkým krúžkom vyrežeme z toastového chleba kolieska tak, aby mali rovnaký priemer ako ananás.
-
Cherry paradajky rozpolíme a jarnú cibuľku nakrájame na tenké kolieska.
PRÍPRAVA
-
Obe strany ananásu i chlebíky potrieme olivovým olejom. Pripravený ananás poukladáme na rošt a plátky grilujeme približne 3-4 minúty, pričom v polovici daného času kúsky ananásu otočíme o 90°, aby získali pekný vzor grilu. Potom otočíme ananás na opačnú stranu a kúsky chleba položíme na rošt vedľa ananásu. Grilujeme približne 2 minúty, potom chlieb otočíme na opačnú stranu a ananás otočíme opäť o 90°, aby sme aj z tejto strany dosiahli pekný grilovací vzor a grilujte ho ďalšie 2 minúty. Celkovo teda grilujeme ananás 3-4 minúty a to z každej strany a chlieb grilujeme 2 minúty z jednej a 2 minúty z opačnej strany. Po každom úkone poklop vajíčka dobre zatvoríme.
-
Hotový ugrilovaný toastový chlieb i ananás vyberieme zo zeleného vajíčka. Chlieb položíme na okrúhly perforovaný rošt. Navrch na chlieb položíme plátok ananásu a otvor v strede každého plátku vyplníme 4 rozpolenými cherry paradajkami. Prikryjeme plátkom čedaru a na rošt do Big Green Egg vložíme takto pripravený perforovaný rošt, aby sa nám toasty vo vajíčku pekne zapiekli. Poklop vajíčka opäť dobre zatvoríme a necháme rozpiecť približne 3 minúty.
-
Čedar zvrchu posypeme jarnou cibuľkou a havajské toasty necháme ešte 5 minút vo vajíčku, pokým sa syr riadne neroztopí.
-
Hotové Havajské toasty opatrne vyberieme z vajíčka a na každý nanesieme trochu kečupu a prizdobíme klíčkami.
Vedeli ste, že… ananás obsahuje enzým bromelín, ktorý zlepšuje trávenie? Preto je napriek výhradám mnohých kuchárom skvelou voľbou na konzumáciu tak za surova, ako aj na smaženie, pečenie či grilovanie, ktoré sme vám dnes ponúkli my.
Dobrú chuť!