Ako pripraviť chutný guláš v zelenom vajíčku

Autor10 mes. pred od autora 532
Obľúbené0

 

DUSENIE V BIG GREEN EGG



Pojem guláš alebo gulyás (maď. výslovnosť dnes: gujáš, v minulosti: guľáš), pochádza z Maďarska, odkiaľ ho v 19. storočí prevzali do svojich národných kuchýň krajiny strednej Európy. Z gastronomického ponímania ide o kocky mäsa, najčastejšie hovädzieho, ktoré je pomaly dusené s cibuľou v ochutenej tekutine, ktorú tvorí voda či vývar. Jeseň je pritom najvhodnejšie ročné obdobie na prípravu lahodne voňavého gulášu - ako inak ako v Big Green Egg. Chutný hovädzí gulášik, dusená červená kapusta alebo tradičný coq au vin, všetko pripravené  pomalým spôsobom varenia v zelenom liatinovom pekáči. Zapáľte si drevné uhlie vo svojom grile Big Green Egg, ide sa totiž dusiť mäso!

 

 

… ozaj, vedeli ste, že v preklade slovo guláš pochádza z maďarského slova slova “gulya” , čo znamená stádo alebo čriedu? No je však aj iná verzia. Podľa jazykovedca Š. Ondruša je maďarský názov tohto jedla vznikol v 19. storočí a to skrátením výrazu gulyás hús, ktorý koncom 18. storočia znamenal hovädzie mäso...

 

 Dusenie



CHUTNÝ GULÁŠ Z BIG GREEN EGG

 

Každá krajina má svoje tradičné dusené jedlá. Napríklad francúzsky coq au vin, pri ktorom legenda hovorí, že jeho stopy siahajú až do obdobia dávnej Galie. Slovo coq vo francúzštine znamená  kohút a práve preto, že kohútie mäso je tuhšie, pomalým dusením v Big Green Egg sa krásne zjemní.
Talianske ossobuco je naopak hovädzie či  teľacie mäso, nakrájané priečne cez špikovú kosť. Ossobuco znamená „kosť s dierou“  a práve pomalým dusením v zelenom liatinovom pekáčichute použitých surovín a špiku zo špikovej kosti krásne vystúpia.

Nemecké sauerbraten sú známe po celom svete. Chuťou pripomína našu sviečkovú omáčku, ale je kyslejšia, ako už napovedá jej názov (v preklade kyslé pečené). Pôvodne sa tento pokrm pripravoval z konského mäsa, no dnes už pri jeho príprave uprednostňujeme hovädzinu.

Existuje však aj mnoho iných dusených jedál, ktoré sú známe len v tom danom regióne. Na všetkých receptoch na guláš je však jedna vec rovnaká – chutia ešte lepšie, keď sa pripravia  v Big Green Egg!

Ako sme si už povedali, dusenie je technika varenia, pri ktorej sa suroviny pomaly varia pri nízkej teplote v tekutine, ako je voda, vývar či víno. Mäso, ryby alebo zeleninu zvyčajne pred pridaním tekutiny na dusenie ešte krátko opečieme, napríklad na panvici, ale ak sa chystáte pripraviť guláš v štýle Big Green Egg, ingrediencie budú chutiť oveľa lepšie, keď ich budete pred dusením grilovať na liatinovom rošte. Okrem zážitku z chuti pokrmu treba dodať, že forma prípravy dusením je aj veľmi zdravou technikou varenia: vitamíny a minerály budú v tomto prípade zachované, nakoľko sa budú všetky nachádzať v pokrme. Dusenie a príprava gulášu je navyše jednoduchým procesom a vy nebudete tŕpnuť, či sa jedlo vydarí. Na dusení sa toho naozaj nemá čo pokaziť. Vďaka tekutine a nízkej teplote varenia nie je veľká šanca, že sa pokrm pripáli a väčšinou je jedno, či ho necháte dusiť viac alebo menej, ako uvádza stanovený čas prípravy. 



Dusenie



JEMNÉ  A ZÁROVEŇ ŠŤAVNATÉ

 

Pri dusení mäsa je vďaka procesu pomalého varenia zaistené, že všetky tvrdé kúsky a spojivové  tkanivá v ingredienciách budú tak jemné, akože ich pri konzumácií ani neucítite. Kolagén v spojivovom tkanive sa totiž dusením mäsa postupne úplne roztopí, čím sa zlepší nielen chuť ale aj štruktúra mäsa. Dusením zmäkne i tvrdá zelenina s vysokým obsahom vlákniny či pevnejšie druhy rýb, ktoré sa stanú jemnými a šťavnatými. Ďalšou výhodou procesu pomalého varenia je to, že chute ingrediencií majú čas sa navzájom prepojiť. Bylinky, tekutina a všetky použité zvýrazňovače chutí budú postupne absorbované zeleninou či mäsom, čím dodajú pokrmu výraznejšiu plnú chuť.




OPTIMÁLNA DISTRIBÚCIA TEPLA

 

Pri dusení a prípravu gulášov v Big Green Egg odporúčame použiť zelený liatinový pekáčalebo iný liatinový pekáč či hrniec.  Zabezpečte si optimálnu distribúciu tepla v použitom riade a to tak, že najskôr vložíte do zeleného vajíčka convEGGtor a rošt  z nehrdzavejúcej ocele a na rošt umiestnite požadované príslušenstvo. Liatina bude absorbovať teplo a rovnomerne ho prenáša cez dusené mäso. Keď pripravujete guláš v Big Green Egg, na zelený liatinový pekáč prosím nenasadzujte veko. Ak príprava pokrmu zaberie dlhší čas,  môžete na časť času prípravy použiť veko/pokrievku daného príslušenstva, aby ste zabránili nežiadúcemu úniku vlhkosti počas procesu varenia. Toto veko však zložte aspoň 15-30 minút pred koncom doby varenia, aby guláš prijal úžasnú chuť vďaka príprave na drevnom uhlí Big Green Egg!



Dusenie


Dusenie je jednoducho určené všetkých kuchárov s fantáziou, ktorí však neradi stoja dlho pri grile a zároveń milujú jednoduché veci.

 

Naše recepty na guláš:

SRNČÍ GULÁŠ S KOREŇOVOU ZELENINOU

 

PROVENSÁLSKY GULÁŠ Z KURACIEHO MÄSA

 

GULÁŠ S KRÁĽOVSKÝMI KREVETAMI, PARADAJKAMI A MUNGO FAZUĽOU

 

HOVÄDZÍ GULÁŠ S HALUŠKAMI

 



A ako ste na tom vy? Aký guláš máte najradšej?

 



Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa