Guláš s kráľovskými krevetami, paradajkami a mungo fazuľou
Mäso z kreviet pozostáva takmer výlučne z bielkovín a vo vriacej vode sa rýchlo zrážajú, preto vás iste ako prvé jedlo z tejto pochúťky nenapadne pripravovať guláš. Recept na dusené krevety sme teda mierne upravili a ponúkame vám zeleninový guláš, v ktorom sa zeleninka dusí vo vývare z paradajkového pretlaku, bieleho vína a smažených lastúr veľkých kreviet. Všetko pekne spolu, všetko pekne v zelenom vajíčku Big Green Egg. Krevetové mäsko samozrejme ugrilujeme na liatinovom rošte a pridáme tesne pred servírovaním do hotového pokrmu.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: ryba, morské plody, zelenina
TECHNIKA VARENIA: smaženie, dusenie, grilovanie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 20 min.
DOBA VARENIA: 2 hod.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 20 min.
PORCIE: 8
INGREDIENCIE NA GULÁŠ:
16 neošúpaných kráľovských kreviet (veľkosť 6/8)
6 cibule
12 strúčikov cesnaku
4 stonky zeleru
1 fenikel
12 paradajok
2 červené španielske chilli papričky
4 lyžice slnečnicového oleja
140 g plechovka paradajkového pretlaku
750 ml bieleho vína
4 lyžice slnečnicového oleja
300 g sušenej fazule mungo
2 lyžice olivového oleja
Na servírovanie:
farmársky chlieb
Požadované príslušenstvo:
zelený liatinový pekáč (oválny)
PREDPRÍPRAVA
1. V Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zelené vajíčko zohrejeme spolu s liatinovým roštomna teplotu 180°.
2. Pokým sa vajíčko nahrieva, ošúpeme si kráľovské krevety, pričom dôkladne odstránime črevný trakt. Lastúry odložíme bokom, budeme ich potrebovať. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame, zeler, fenikel a paradajky nakrájame najemno. Chilli papričky zbavíme stopky a semienok a nakrájame ich na tenké kolieska. Kráľovské krevety aj zeleninu následne vložíme do chladničky, aby sa chladili, pokým ich nebudete potrebovať.
PRÍPRAVA
1. Na rošte necháme rozohriať oválny liatinový pekáč. Do panvice nalejeme slnečnicový olej, na ktorom osmažíme lastúry kráľovských kreviet. Poklop vajíčka zatvoríme a lastúry smažíme približne 10 minút, počas ktorých ich občas premiešame. Po každom úkone poklop zeleného vajíčka opätovne zatvoríme.
2. Paradajkový pretlak pridáme do liatinového pekáča a varíme približne 5 minút, aby sa pretlak odkyslil. Následne ho zalejeme bielym vínom, pekáč zatvoríme vekom a takto necháme tento vývar spolu s lastúrami mierne dusiť približne 50 minút.
3. Potom vývar scedíme, lastúry vyberieme a vývar na chvíľu odstavíme. Čistý a suchý liatinový pekáč položíme späť na rošt a pridáme doň slnečnicový olej, cibuľu, cesnak, zeler, fenikel, paradajky i čili papričku. Všetko spolu smažíme, pokým obsah nezosklovatie. Počas smaženia obsah občas premiešame a po každom úkone poklop zeleného vajíčka vždy a opäť dobre zatvoríme.
4. Zeleninu deglazujeme vývarom a pridáme k nej mungo fazuľu. Zatvoríme poklop vajíčka a necháme dusiť približne 20 minút, pokým nie sa fazuľa neuvarí na al dente.
5. Asi po 10 minútach prípravy gulášu potrieme krevety olivovým olejom a položíme ich na rošt vedľa liatinového pekáča. Kráľovské krevety grilujeme približne 2 minúty. Následne ich otočíme o 45° a znovu grilujte ďalšie 2 minúty. Potom krevety obrátime a grilujeme rovnakým spôsobom 2 x 2 minúty. Po každom úkone poklop vajíčka zatvárame.
6. Akonáhle sú mungo fazuľky al dente, vyberte pekáč zo zeleného vajíčka a lyžicou doň preložíme grilované kráľovské krevety. Podľa chuti dosolíme a dochutíme mletým čiernym korením. Podávajte s domácim chlebom.
Ku krevetám podávame biele alebo ružové víno.
Dobrú chuť!