Provensálsky guláš z kuracieho mäsa

Autor10 mes. pred od autora 247
Obľúbené1

 

Hľadáte recept na chutný guláš? Príprava dokonalého guláša je doslova alchýmiou. V tom prípade je náš provensálsky kurací guláš zo zeleného vajíčka Big Green Egg ako stvorený pre vás svojou nenáročnosťou. Jeho príprava nie je zdĺhavá, nakoľko kuracie stehná najskôr ugrilujeme na liatinovom rošte. Okrem to, že tento postup dodá gulášu väčšiu chuť, stane sa obľúbeným receptom, ktorý si určite v blízkej budúcnosti opäť zopakujete.




CHOD: hlavné jedlo

KATEGÓRIA: hydina, zelenina

TECHNIKA VARENIA: grilovanie, dusenie, opekanie

KUCHYŇA: maďarská

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAV: 20 min.

DOBA VARENIA: 1 hod. 30 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 50 min. 

PORCIE: 8



Provensálsky guláš z kuracieho mäsa



INGREDIENCIE NA GULÁŠ:

 

10 ks kuracích stehien

2 lyžice mletej papriky

1 lyžica mletej rasce

5 cibuliek

1 hlávka cesnaku

2 červené papriky

2 žlté papriky

300 g húb Shimeji

8 paradajok

350 g nových zemiakov

6 čerstvých byliek tymiánu

6 čerstvých byliek rozmarínu

6 čerstvých byliek šalvie

4 čerstvé byľky bazalky

3 čerstvé byľky mäty

4 lyžice slnečnicového oleja




Požadované príslušenstvo:

 

liatinový rošt

rošt z nehrdzavejúcej ocele

zelený liatinový pekáč (okrúhly)



Provensálsky guláš z kuracieho mäsa

PREDPRÍPRAVA

1. V Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zelené vajíčko zohrejeme spolu s liatinovým roštom na teplotu 200 °C.

2. Kuracie stehná rozložíme na pracovnú dosku. Mletú papriku zmiešame s mletou rascou a kuracie stehná z oboch strán najskôr osolíme a ochutíme mletým čiernym korením a následne zmesou papriky a rasce.


Provensálsky guláš z kuracieho mäsa


PRÍPRAVA

 

1. Kuracie stehná rozložíme na rozohriaty rošt a grilujeme približne 2 minúty. Následne mäso otočíme o 45° a znovu grilujte ďalšie 2 minúty. Potom mäso obrátime a grilujeme rovnakým spôsobom 2 x 2 minúty. Po každom úkone poklop vajíčka zatvárame.

2. Ugrilované kuracie stehná vyberieme z Big Green Egg, položíme do misky a necháme mierne vychladnúť. Zo zeleného vajíčka vyberieme rošt a umiestnime doň rošt z nehrdzavejúcej ocele. Teplotu vajíčka zmeníme na 180 °C a pokým sa bude vajíčko ochladzovať, na rošt položíme okrúhly zelený liatinový pekáč, aby sa predohrial. Kým sa tak stane, ošúpeme a nakrájame si na hrubšie kúsky cibuľu a cesnak + rozpolíme a očistíme všetku papriku, ktorej dužinu nakrájame na hrubšie kúsky. Huby Shimeji oddelíme od nožičiek, paradajky nakrájame na hrubšie kúsky. Nové zemiaky umyjeme a osušíme. Poodtŕhame čerstvé lístky z byliek tymiánu, rozmarínu, šalvie, bazalky i mäty a nadrobno ich nakrájame. Vychladnuté kuracie stehná nakrájame na pásiky široké približne 2 centimetre.

3. Slnečnicový olej nalejeme do už nahriateho liatinového pekáča, pridáme doň cibuľu, cesnak, korenie, huby, paradajku i nakrájané bylinky a opekáme približne 10 minút. Po každom úkone poklop vajíčka nezabudneme dobre uzatvoriť.

4. Do pekáča opätovne vložíme nakrájané kuracie prúžky a prilejeme 800 mililitrov vody. Poklop zeleného vajíčka zatvoríme a kura necháme dusiť približne 40 minút. Asi po 20 minútach vložíme nové zemiaky na rošt vedľa pekáča a poklop opäť zatvoríme. Po ďalších 10 minútach nové zemiaky pootočíme tak, aby sa na rošte rovnomerne upiekli.

5. Pekáč s hotovým kuracím mäsom i opečené zemiaky vyberieme z Big Green Egg. Zemiaky primiešame do hotového guláša a servírujeme našim hosťom.

Podávame s chlebovou knedľou. 

 

Ozaj, vedeli ste, že tento typ pokrmu je známy aj ako žobrácky guláš? Kedysi sa totiž v kotlíku maďarských pastierov, ktorí sa nazývajú gulyásovia, varilo vo vode len pečené mäso z miestneho dobytka. 

 
Provensálsky guláš z kuracieho mäsa



Dobrú chuť!


Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa