Chutný flan so sladkou ryžovou náplňou

Autor8 mes. pred od autora 200
Obľúbené0


Originální flan má svoje čestné miesto napr. v španielskej, nemeckej či britskej kuchyni, pričom každá krajina svoj flan pripravuje  podľa svojej tradičnej receptúry. Náš flán má chutnú ryžovú náplň krémovej konzistencie, ktorá je chuťovo neodolateľná, najmä keď sa tento druh sladkej pochutiny  pečie v zelenom vajíčku Big Green Egg. Samotná príprava flánu nie je zložitá, no bude nejaký čas trvať, pretože tak plnka ako aj cesto musia značnú dobu odpočívať a až potom sa môže koláč vložiť do vajíčka. Následne flan potrebuje ďalšie 3 hodiny na poriadne vychladnutie a stuhnutie. Takže, aj keď musíte byť trpezliví, určite sa oplatí počkať!

 

CHOD: dezert

KATEGÓRIA: cesto, pečivo

TECHNIKA VARENIA: pečenie

KUCHYŇA: nemecká

ÚROVEŇ: stredne náročná

DOBA PRÍPRAV: 3 hod. 45 min.

DOBA VARENIA: 4 hod. 10 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 7 hod. 55 min. 

PORCIE: 12


Chutný flan so sladkou ryžovou náplňou


INGREDIENCIE NA 
PLNKU:

 

700 g plnotučného mlieka

200 g šľahačkovej smotany (33%)

70 + 60 g kryštálového cukru

7 g vanilkového cukru

40 g bielej ryže (ideálne tzv. ketan ryža, ktorá sa lepí resp. použiť inú lepkavú ryžu, ktorá sa po uvarení tzv. lepí)

60 g ryže basmati

3 ks vaječné žĺtka (stredne veľké)

2 ks vaječné bielka 





CESTO:

 

180 g plnotučného mlieka

510 g hladkej múky 

15 g suchého droždia

1 vajce

75 g kryštálového cukru

125 g zmäknutého masla 

6 g soli




Servírovanie:

 

½ vanilkového lusku (resp. vanilkovej esencie)

400 ml smotany na šľahanie

40 g kryštálového cukru

30 g horkej čokolády 

práškový cukor




Požadované príslušenstvo:

 

convEGGtor

rošt z nehrdzavejúcej ocele

kameň na pečenie


Chutný flan so sladkou ryžovou náplňou


PREDPRÍPRAVA

 

1. Na prípravu plnky ako prvé privedieme k varu na stredne silnom ohni: mlieko, smotanu s 70 g kryštálového cukru, vanilkovým cukrom a štipkou soli. Následne do mlieka pridáme obidva druhy ryže, pričom mierne znížte teplotu a spolu varíme prikryté pokrievkou domäkka približne 35 minút. Občas premiešame vareškou, aby sa ryža nezlepila  a neprihorela.

2. Po uvarení panvicu stiahneme z ohňa a ryžovú náplň prikryjeme najskôr potravinovou fóliou a následne pokrievkou. Takto necháme zmes vychladnúť približne 2 hodiny v chlade.

3. Kým sa zmes chladí, zohrejeme si mlieko na prípravu cesta  na 40°C. Preosejeme múku cez sito na pracovnú dosku, následne v múke urobíme jamku a zalejeme ju vlažným mliekom. Pridáme droždie, ktoré rozmiešame v mlieku. Vajíčko rozšľaháme a vmiešame do mlieka. Potom primiešame práškový cukor a pridáme aj maslo a soľ a všetky ingrediencie spolu vymiesime na hladké a elastické cesto, čo potrvá približne 15 minút. Vypracované cesto zakryté potravinovou fóliou necháme 1 hodinu odpočívať.


Chutný flan so sladkou ryžovou náplňou


PRÍPRAVA

 

1. Najskôr v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a kamado zohrejeme na teplotu 200°C spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom.

2. Formu (s prázdnym dnom o priemere 32 cm) si medzitým vymastíme maslom, vysypeme hrubou múkou, pričom  prebytočnú múku vyklepeme. Pracovnú plochu rovnako tak poprášime múkou, položíme na ňu cesto a valčekom ho rozvaľkáme na hrúbku približne 5 milimetrov na dostatočne veľký plát, ktorým budeme môcť vyložiť formu. Formu následne  vystelieme cestom a necháme ho prevísať cez okraj aspoň 1 centimeter.

3. Vychladnutú ryžovú plnku vyberieme z chladničky a dodatočne ju premiešame s pridaním  vaječných žĺtok, ktoré vmiešame do zmesi. Vaječné bielky vyšľaháme v miske na sneh, pričom v polovici šľahania do bielok  pridáme  60 gramov kryštálového cukru a až potom vyšľaháme do tuhého snehu. Sneh následne vmiešame do plnky, ktorú rozotrieme do formy. Prebytočné cesto odrežeme ostrým nožom.

4. Studený kameň na pečenie položíme na rošt a na kameň položíme pripravenú formu s dezertom. Poklop vajíčka Big Green Egg zatvoríme a ryžový koláčik pečieme do zlatista asi 35-40 minút.

5. Po upečení vyberieme ryžový koláč z vajíčka a necháme ho ešte 1 hodinu vychladnúť pri izbovej teplote.

6. Potom Flan vložíme do chladničky a necháme ho ešte 2 hodiny chladnúť.

7. Vanilkový struk pred podávaním dezertu pozdĺžne rozpolíme a vyškrabeme z neho zrniečka. Pridáme ich do misky k smotane na šľahanie a vanilkovému cukru a vyšľaháme dotuha. Nakoniec flan vyberieme z formy a položíme na dizajnový tortový tanier. Pred podávaním ho potrieme šľahačkou, na vrch nastrúhame tmavú čokoládu a posypeme práškovým cukrom.

 
Chutný flan so sladkou ryžovou náplňou


Dobrú chuť!


Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa