Čokoládovo-oriešková torta
Neviete sa rozhodnúť, či vo svojom Big Green Egg upečiete čokoládovú tortu alebo radšej brownies? Tento recept je lahodnou zmesou oboch obľúbených variant. Torta je nádherne krémová a plnka z údených orieškov je dodáva extra bohatú chuť. Príprava je navyše celkom jednoduchá a recept nevyžaduje žiadne veľké množstvo ingrediencií. Takže, zapáľte drevné uhlie v Big Green Egg, ideme spoločne pripraviť ideálny dezert!
CHOD: dezert
KATEGÓRIA: vegetariánska, pečivo
TECHNIKA VARENIA: údenie, pečenie
KUCHYŇA: americká
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 15 min.
DOBA VARENIA: 2 hod. 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 35 min.
PORCIE: 10
INGREDIENCIE NA PLNKU:
125 g kešu orechov
125 g lúpaných lieskových orieškov
125 g lúpaných mandlí
ŠĽAHANÉ CESTO:
600 g masla
150 g horkej čokolády
100 g kakaového prášku
4 vajcia (stredne veľké)
500 g cukru
500 g hladkej múky
Servírovanie:
práškový cukor
Požadované príslušenstvo:
drevené štiepky (jablko) na údenie
PREDPRÍPRAVA
1. Ako prvé si v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a necháme ho (bez príslušenstva) rozohriať na teplotu 160°C.
2. Kešu orechy, lieskové oriešky i mandle vložíme do veka zeleného liatinového pekáča.
PRÍPRAVA
1. Na žeravé drevné uhlie nasypeme hrsť jablčných drevených triesok a do vajíčka umiestnime convEGGtor a nerezový rošt. Na rošt položíme veko s orechovou zmesou, zatvoríme poklop Big Green Egg a orechy takto zaúdime po dobu približne 15 minút. Umiestnením convEGGtoru do vajíčka jeho teplota klesne na približne 110°C, čo je zámer a preto túto teplotu počas údenia nedvíhame.
2. Kým sa orechová zmes vo vajíčku údi, pripravíme si cesto: maslo, čokoládu i kakaový prášok dáme do liatinového pekáča. Veko s údenými orechami vyberieme z vajíčka a nasypeme ich do misky. Liatinový pekáč položíme na rošt a zatvoríme poklop vajíčka. Teplotu zeleného vajíčka zvýšime na 150 °C, pokým sa maslo a čokoláda roztopia. Medzitým si v miske dotuha vyšľaháme vajíčka s cukrom.
3. Pekáč odstavíme z vajíčka a do čokoládovej zmesi metličkou vmiešame kakao a za stáleho miešania prilejeme vaječnú zmes. Múku preosejeme a rovnako tak vmiešame do cesta. Pred pečením zvýšime teplotu zeleného vajíčka na 200 °C.
4. Veko liatinového pekáča vymastíme maslom a jeho dno vystelieme papierom na pečenie. Pripravené cesto nalejeme do veka a prisypeme tromi štvrtinami údených vychladnutých orechov. Jemne lyžicou premiešame, aby sa orechy rovnomerne vmiešali do cesta a nakoniec prisypeme aj zvyšnú časť orechov.
5. Studený kameň na pečenie položíme na nerezový rošt a naň položíme veko liatinového pekáča. Nakoniec poklop zeleného vajíčka dobre uzatvoríme a čokoládový koláč pečieme približne 40-45 minút, pokým nebude pevný a prepečený (pred dopečením skontrolujeme zapichnutím špáradla do jeho stredu).
6. Upečenú čokoládovú tortu vyberieme z Big Green Egg a necháme ho približne hodinu chladnúť.
7. Pred podávaním vyberieme koláč z formy a posypeme ho práškovým cukrom.
Dobrú chuť!