Bohémsky jablkový pie

Autor11 mes. pred od autora 299
Obľúbené1


Bohémsky vynikajúci apple pie z Big Green Egg, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani Američan. Jablkový koláč alias jablkový pie je známe pečivo v tradičnom pomere surovín  1-2-3, pretože cesto sa skladá z 1 dielu cukru, 2 dielov masla a 3 dielov múky. Čo však robí tento recept na jablkový koláč tak výnimočným je jeho plnka a poleva. Tá pozostáva z jablka, hrozienok a frangipane: mandľového krému, ktorý dodáva plnke bohémsku chuť. A na záver poleva - tá pozostáva z mandľovej pasty, ktorá sa počas pečenia v zelenom vajíčku zmení na príjemne chrumkavú.




CHOD: dezert

KATEGÓRIA: vegetariánske, pečivo, ovocie

TECHNIKA VARENIA: pečenie

KUCHYŇA: americká

ÚROVEŇ: stredne náročná

DOBA PRÍPRAV: 1 hod. 15 min.

DOBA VARENIA: 1 hod. 

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 15 min. 

PORCIE: 8


Bohémsky jablkový pie


INGREDIENCIE NA CESTO:


300 g hladkej múky (vhodnej na prípravu lineckého cesta)

200 g masla izbovej teploty

100 g kryštálového cukru

½  citrónu v bio kvalite resp. chemicky neošetreného

½ vanilkového lusku (čerstvého resp. kvalitná vanilková pasta)




PLNKA:


50 g hladkej múky

1 vajce

50 g mandľovej pasty

50 g mletých mandlí

50 g masla izbovej teploty

1 polievková lyžica kukuričnej múky

5 väčších jabĺk 

50 g hrozienok



Bohémsky jablkový pie

POLEVA:


1 vajce

400 g mandľovej pasty





Na servírovanie:

práškový cukor




Požadované príslušenstvo:

convEGGtor

rošt z nehrdzavejúcej ocele

kameň na pečenie



Bohémsky jablkový pie


PREDPRÍPRAVA


1. Na prípravu cesta si najskôr preosejeme múku cez sito priamo na pracovnú dosku. Maslo nakrájame na kocky a pridáme ho k múke spolu s práškovým cukrom a štipkou soli. Na túto  zmes nastrúhame kôru z polovice citróna a pridáme aj vnútro vanilkového struku alebo esencie (vanilkovej pasty). Následne všetko spolu vymiesime na kompaktné cesto, pričom dávame pozor, aby sme cesto nepremiesili a miesime len nevyhnutnú dobu potrebnú na dokonalé zapracovanie surovín.  Nakoniec cesto roztlačíme, zabalíme do potravinovej fólie a necháme 1 hodinu odpočívať v chladničke.

2. Medzitým si na prípravu  plnky preosejeme múku do misky, pridáme rozšľahané vajíčko a mandľovú pastu, mleté mandle, maslo a kukuričnú múku. Zmes následne dobre vyšľaháme. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a dužinu nakrájame na kocky veľké asi 2 centimetre a spolu s  hrozienkami ich zmiešame s vyšľahanou plnkou.

3. Na prípravu polevy: rozšľahané vajíčko pridáme do misky spolu s mandľovou pastou. Následne dobre premiešame metličkou a lyžicou premiestnime do cukrárskeho vrecka.

 

Bohémsky jablkový pie



PRÍPRAVA


1. V zelenom vajíčku Big Green Egg ako prvé zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme zohriať spolu s convEGGtor a nerezovým roštom na teplotu 200°C.

2. Kým sa bude vajíčko nahrievať, formu o priemere 18 cm vymastíme maslom. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 5 milimetrov a formu týmto cestom rovnomerne vyložíme.

3. Plnku v rovnomernej vrstve rozotrieme na cesto, potom odrežeme špičku cukrárenského  vrecúška (tak, aby sa vytvoril otvor s priemerom asi 1 cm) a na plnku nanesieme (v kruhoch) mandľovú polevu.

4. Studený kameň na pečenie položíme na rošt a na kameň umiestnime takto pripravený koláč.  Poklop vajíčka dobre uzatvoríme a pečieme približne 45 minút, pokým pie nenadobudne peknú zlatohnedú farbu.

5. Hotový jablková pie vyberieme zo zeleného vajíčka a okraj nožom jemne oddelíme od formy a necháme vo forme vychladnúť na izbovú teplotu.

6. Hotový jablkový koláč a lá Big Green Egg pred servírovaním poprášte práškovým cukrom a podávame na pekných servírovacích tanieroch.

 

Bohémsky jablkový pie

Dobrú chuť!


Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa