Bohémsky jablkový pie
Bohémsky vynikajúci apple pie z Big Green Egg, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani Američan. Jablkový koláč alias jablkový pie je známe pečivo v tradičnom pomere surovín 1-2-3, pretože cesto sa skladá z 1 dielu cukru, 2 dielov masla a 3 dielov múky. Čo však robí tento recept na jablkový koláč tak výnimočným je jeho plnka a poleva. Tá pozostáva z jablka, hrozienok a frangipane: mandľového krému, ktorý dodáva plnke bohémsku chuť. A na záver poleva - tá pozostáva z mandľovej pasty, ktorá sa počas pečenia v zelenom vajíčku zmení na príjemne chrumkavú.
CHOD: dezert
KATEGÓRIA: vegetariánske, pečivo, ovocie
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: americká
ÚROVEŇ: stredne náročná
DOBA PRÍPRAV: 1 hod. 15 min.
DOBA VARENIA: 1 hod.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 15 min.
PORCIE: 8
INGREDIENCIE NA CESTO:
300 g hladkej múky (vhodnej na prípravu lineckého cesta)
200 g masla izbovej teploty
100 g kryštálového cukru
½ citrónu v bio kvalite resp. chemicky neošetreného
½ vanilkového lusku (čerstvého resp. kvalitná vanilková pasta)
PLNKA:
50 g hladkej múky
1 vajce
50 g mandľovej pasty
50 g mletých mandlí
50 g masla izbovej teploty
1 polievková lyžica kukuričnej múky
5 väčších jabĺk
50 g hrozienok
POLEVA:
1 vajce
400 g mandľovej pasty
Na servírovanie:
práškový cukor
Požadované príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Na prípravu cesta si najskôr preosejeme múku cez sito priamo na pracovnú dosku. Maslo nakrájame na kocky a pridáme ho k múke spolu s práškovým cukrom a štipkou soli. Na túto zmes nastrúhame kôru z polovice citróna a pridáme aj vnútro vanilkového struku alebo esencie (vanilkovej pasty). Následne všetko spolu vymiesime na kompaktné cesto, pričom dávame pozor, aby sme cesto nepremiesili a miesime len nevyhnutnú dobu potrebnú na dokonalé zapracovanie surovín. Nakoniec cesto roztlačíme, zabalíme do potravinovej fólie a necháme 1 hodinu odpočívať v chladničke.
2. Medzitým si na prípravu plnky preosejeme múku do misky, pridáme rozšľahané vajíčko a mandľovú pastu, mleté mandle, maslo a kukuričnú múku. Zmes následne dobre vyšľaháme. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a dužinu nakrájame na kocky veľké asi 2 centimetre a spolu s hrozienkami ich zmiešame s vyšľahanou plnkou.
3. Na prípravu polevy: rozšľahané vajíčko pridáme do misky spolu s mandľovou pastou. Následne dobre premiešame metličkou a lyžicou premiestnime do cukrárskeho vrecka.
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg ako prvé zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme zohriať spolu s convEGGtor a nerezovým roštom na teplotu 200°C.
2. Kým sa bude vajíčko nahrievať, formu o priemere 18 cm vymastíme maslom. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 5 milimetrov a formu týmto cestom rovnomerne vyložíme.
3. Plnku v rovnomernej vrstve rozotrieme na cesto, potom odrežeme špičku cukrárenského vrecúška (tak, aby sa vytvoril otvor s priemerom asi 1 cm) a na plnku nanesieme (v kruhoch) mandľovú polevu.
4. Studený kameň na pečenie položíme na rošt a na kameň umiestnime takto pripravený koláč. Poklop vajíčka dobre uzatvoríme a pečieme približne 45 minút, pokým pie nenadobudne peknú zlatohnedú farbu.
5. Hotový jablková pie vyberieme zo zeleného vajíčka a okraj nožom jemne oddelíme od formy a necháme vo forme vychladnúť na izbovú teplotu.
6. Hotový jablkový koláč a lá Big Green Egg pred servírovaním poprášte práškovým cukrom a podávame na pekných servírovacích tanieroch.
Dobrú chuť!