Lahodná dusená červená kapusta
Viete o tom, že čím dlhšie necháte červenú kapustu pomaly dusiť, tým bude chutnejšia? A preto je práve dusená červená kapusta to správne jedlo pre zelené vajíčko Big Green Egg. V našom recepte pripravujeme tzv. opitú kapustu, keďže ju podusíme s trochou červeného vína. Navyše, keď drevné uhlie vo svojom vajíčku zapálite v predstihu, stihnete ku kapuste pripraviť aj vynikajúci hlavný chod. V našom prípade sú to Rebierka z diviny, s hubami a sviežim brusnicovým kompótom.
CHOD: príloha
KATEGÓRIA: zelenina
TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie, dusenie
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 1 hod. 40 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod.
PORCIE: 6
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA DUSENÚ ČERVENÚ KAPUSTU S JABLKOM:
1 červená kapusta
1 cibuľa
1 sladko-kyslé jablko
6 ks tonkových fazúľ (v obchode so zdravou výživou známe tiež ako tonkové bôby)
12 zelených kardamónových strukov (resp. ½ ČL mletého kardamónu)
4 hviezdičky badiánu
8 klinčekov
12 bobúľ borievky
500 ml červeného vína
400 ml likéru z čiernych ríbezlí (v SK napr. likér Creme de Cassis značky Bols)
2 kúsky celej škorice
2 kúsky sladkého drievka
2 bobkové listy
2 lyžice zemiakového škrobu
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zahrejeme spolu s konvektorom a nerezovým roštom na teplotu 140 ° C.
2. Kým sa vajíčko nahrieva, prekrojíme červenú kapustu na polovicu, vykrojíme hlúby a hrubé časti spodných listov kapusty. Zvyšnú časť kapusty nakrájame na tenké prúžky. Olúpeme cibuľu a najemno ju nakrájame. Ostrúhané jablká zbavíme jadrovníkov a dužinu nakrájame na kocky.
3. Tonkovú fazuľu, kardamón, badián, klinčeky a plody borievky zabalíme do kúska gázy, zviažeme do uzlíka a previažeme pevnou bielou niťou alebo bielym potravinárskym špagátom (prípadne naplníme prázdne čajové vrecúško).
PRÍPRAVA
1. Zelený oválny liatinový pekáč položíme na rošt a do panvice vlejeme červené víno a likér z čiernych ríbezlí - crème de cassis. Následne doň vložíme pripravený uzlík korenia, škoricu, sladké drievko, bobkové listy a privedieme k varu.
2. Potom do pekáča pridáme nakrájanú červenú kapustu, cibuľu, jablko a spolu dusíme približne 1,5 hodiny, kým nebude kapusta mäkká.
3. Nakoniec do kapusty prilejeme zemiakový škrob zmiešaný s trochou vody, čím sa dusená červená kapusta zahustí do požadovanej konzistencie.
TIP: V prípade, že budete červenú kapustu podávať so zverinou, potom kapustu poduste v predstihu. Keď budú rebierka zo zveriny takmer pripravené, kapustu v zelenom vajíčku narýchlo zohrejte a podávajte krásne teplú spolu s hlavným chodom.
Dobrú chuť!