Jahňacie stehno na grile s restovanou zeleninkou
Najlepšie jahňacie mäso je pečené. Minimum tuku priam predurčuje jahňacinu ku grilovaniu a pečeniu v zelenom vajíčku Big Green Egg. Ideálnou voľbou k chutnej jahňacinke je restovaná zeleninka na grile, ktorú vám ponúkame aj my, v našom dnešnom recepte.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: mäso, zelenina
TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie, restovanie
KUCHYŇA: stredomorská
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 40 min.
DOBA VARENIA: 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 3 hod.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
1 malé jahňacie stehno
2-3 lyžice olivového oleja
KORENINOVÁ ZMES:
3 strúčiky cesnaku
2 vetvičky čerstvého rozmarínu
5 vetvičiek čerstvého tymiánu
2 - 3 lyžice zmesi tureckého korenia (zmes z obchodu, ale pripravená zmes)
1 polievková lyžica jemného hnedého cukru
ZELENINA:
2 paštrnáky
2 červené cvikly
2 žlté cvikly
2 zemiaky
olivový olej
ZMES NA TURECKÉ KORENIE:
5 lyžíc červenej mletej papriky
1 polievková lyžica sušeného koriandra
½ lyžice sušeného tymiánu
½ lyžice mletej rasce
½ lyžice cesnakového prášku
½ lyžice čierneho korenia
½ lyžice soli
1 ČL mletej škorice
1 ČL kajenského korenia
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Ak sme si v obchode nezadovážili hotovú zmes tureckého korenia, pripravíme si ju sami zmiešaním uvedených surovín (viď ingrediencie na tureckú zmes). Potom odrežeme z jahňacieho stehna všetku voľnú kožu a tiež tuk. Na potretie mäsa pripravíme cesnak, ktorý očistíme a nakrájajte nadrobno. Bylinky rozmarínu a tymiánu oberieme od stoniek a zelené časti nakrájame nadrobno. Všetky prísady (cesnak i bylinky) zmiešame so soľou podľa chuti. Jahňacie stehno natrieme najskôr olivovým olejom a potom pripravenou zmesou s cesnakom a bylinkami. Takto mäso necháme marinovať v chladničke 1,5 hodiny.
2. Stehno vyberieme z chladničky pol hodiny predtým, ako ho budeme piecť. Zapálime drevné uhlie v zelenom vajíčku a spolu s konvektorom a roštom vajíčko zohrejme na teplotu 150 ° C. Kým sa vajíčko nahrieva, umyjeme si zeleninu na restovanie.
PRÍPRAVA
1. Jahňacie stehno položíme na rošt. Zatlačíme sondu teplomeru do stredu mäsa a zatvoríme poklop vajíčka. Teplotu teplomeru nastavíme a udržujeme v týchto rozmedziach: jemne stredne prepečený 55 - 58 ° C; pre stredne prepečený 60 - 63 ° C; a pre stredne až viac prepečený 65 - 67 ° C.
2. Zeleninu potrieme olivovým olejom a podľa chuti osolíme až vtedy, keď je vnútorná teplota jahňacieho stehna asi o 25 ° C nižšia, ako požadovaná teplota, ktorú sme si nastavili. Potom zeleninu poukladáme na rošt vedľa jahňacieho stehna a necháme restovať približne 1 hodinu.
3. Jahňacie stehno a zeleninu vyberieme z vajíčka, pričom zeleninu po vybratí rozpolíme alebo rozštvrtíme. Jedlo servírujeme na atraktívnej drevenej doske alebo na hrubom tanieri.
Dobrú chuť!