Rýchlokurz varenia diviny v Big Green Egg

Autor7 mes. pred od autora 466
Obľúbené1



RECEPTY NA DIVINU 

 

Existuje množstvo rôznych druhov diviny a vzrušujúcich receptov, pričom mnohé sa dajú ľahko pripraviť v zelenom vajíčku Big Green Egg a tie Vám dnes ponúkneme. Stačí si vybrať ten, ktorý znie najchutnejšie, alebo si vybrať jedlo z diviny, ktoré na ktoré sa tešíte. Možno to bude zajac, sviečkovica z diviaka alebo jelenica… Alebo by ste chceli vyskúšať všetky? 

Poďme na to!


Divina


… vedeli ste, že mnohí ľudia si nedokážu dopriať pôžitok z diviny, nakoľko sa obávajú nákazy obávaným svalovcom. Podľa Štátnej veterinárnej správy SR sa dá nad týmto parazitom vyhrať aj pomocou mrazenia, pričom existujú grafy závislosti hrúbky mäsa, teploty mrazenia a času. Napríklad, do hrúbky 15 cm a pri teplote - 23 C treba mäso mraziť desať dní. Rovnako sa dá nepríjemnostiam vyhnúť i formou tepelnej úpravy mäsa diviny. Platí, že ak teplota vareného či pečeného mäsa dosiahne teplotu 63 °C, larvy svalovca postupne hynú. Dôležité je tiež vedieť, že každý ulovený kus diviny môže byť v obchodnej ponuke maximálne sedem dní.




Doporučenie:  každý poskytovateľ diviny na Slovensku musí mať mäso certifikované a odobrené veterinárnym dozorom. Nakupujte teda len u overených predajcov a dodávateľov. Divina „s pečiatkou” je teda naozaj bezpečná. 


Divina



Divina ako trvalo udržateľná potravina



Vedeli ste, že divina je naša domáca trvalo udržateľná potravina? Zvieratá žijúce vo voľnej prírode si zháňajú vlastnú potravu, dospievajú vlastným tempom a konzumovali ich už naši predchodcovia. Vzhľadom na vysoké stavy raticovej zveri na Slovensku v súčasnosti, je len z tohto druhu diviny jej stály dostatok. Zverina navyše obsahuje bielkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Jelenie mäso obsahuje vysoký podiel polynenasýtených mastných kyselín omega-6 a omega-3 mastných kyselín. Zverina má tiež vysokú etickú hodnotu, nakoľko sa pri nej nevyskytujú problémy ako pri spôsoboch chovu, transportu či zabíjania hospodárskych zvierat.

V minulosti sa zver lovila na potravu a varila sa na otvorenom ohni. V súčasnosti je zverina/divina považovaná za luxusný produkt, no pre udržanie jej zdravej populácie je potrebné i tento druh zveri loviť a následne spracovávať.


Divina


Prebytok diviny a tzv. gurmánska výpomoc

 

Čiastočne aj kvôli súčasnej infraštruktúre je divokej zveri značný prebytok . Diviny je v súčasnosti prebytok v celej Európe. V našich lesoch pribúda najmä srncov, danielov či diviakov. Poľovníci, ktorí sa o mäso z diviny starajú, nemôžu všetko skonzumovať sami. Aj preto je gurmánska pomoc od nás - konzumentov namieste. Tá následne prispeje k efektívnemu znižovaniu stavov zveri, čo zasa ovplyvní výnosy poľnohospodárov.  

 

Divina


Recepty na divinu z ponuky Big Green Egg

 

Svaly, ktoré vykonávajú veľa práce a sú značne namáhané, sú obvykle tvrdé a ťažko sa konzumujú, no sú zároveň neuveriteľne bohaté, čo sa týka chuti. No pochopiteľne sa tento druh mäsa neodporúča na krátke varenie či grilovanie. Ale naopak, keď ich pripravíme v Big Green  Egg v liatinovom pekáči či liatinovom hrnci, kotlíku a panvici, napríklad formou chutného guláša, mäso sa stane lahodne jemným a mäkkých a jeho chuť zostane výrazná. Aby sme vám uľahčili prípravu diviny tým správnym spôsobom a zároveň vás inšpirovali, vymysleli sme niekoľko chutných receptov na divinu tak, aby ste si mohli vychutnať jej čistú prirodzenú chuť. Môžete sa staviť, že divina z dielne Big Green Egg chutí každému.

 

Naše overené recepty na divinu:

 

SRNČÍ GULÁŠ S KOREŇOVOU ZELENINOU

JARABICA POĽNÁ V SLANOM CESTE, GULÁŠ Z DIVIAKA A JABLKOVO-GAŠTANOVÝ KOLÁČ

 

PEČENÁ DIVOKÁ KAČICA SO ZELENOU KAPUSTOU, SLADKÝMI ZEMIAKMI A DUSENÝMI HRUŠKAMI

 

SRNČÍ SATAY S DUSENÝMI JABLKAMI, KUČERAVÝM KELOM A GRILOVANÝMI KRVAVNIČKAMI

 

ÚDENÝ JELENÍ CHRBÁT S LESNÝM OVOCÍM, ČERVENOU ZELENINOU A JERUZALEMSKÝMI ARTIČOKMI




Divina


TIP

Divina sa najčastejšie dochucuje korením, ktoré je špeciálne  určené práve na prípravu diviny. Takéto korenie obsahuje napríklad: celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list a často býva doplnené aj borievkou a tymianom. Divina sa vo veľkom pripravuje aj s ovocím ako sú: slivky, brusnice,ríbezle, hrušky a pod. Ovocie sa môže podávať tak vo forme zaváraniny a kompótu, ako aj vo forme veľmi obľúbenej omáčky.

Niektoré druhy mäsa (napríklad jarabice či prepelice) sa prešpikujú slaninou alebo sa pripavujú spolu s plnkou (bažant). Danielie a jelenie mäso je obzvlášť vhodné do ragú a gulášov. A ak by ste dostali chuť na pečeného diviaka, vhodné bude stehno, bôčik, chrbát či koleno, pričom najchutnejšie chutia tie kance, ktoré vážia do max. 50 kg hmotnosti.

 



Divina

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa