PEČENÝ KARFIOL VCELKU S BYLINKAMI

Autor10 mes. pred od autora 398
Obľúbené0


Radi vyprážate karfiolové ružičky, no tentokrát by ste si chceli  v Big Green Egg urobiť karfiol vcelku? Zelené vajíčko Vám bude v tomto nápomocné, nakoľko sa dá použiť i ako bežná  rúra na pečenie! Stačí umiestniť convEGGtor a vajíčko bude fungovať rovnako ako konvektomat. Pečený karfiol ochutený bylinkovou marinádou môžete následne podávať ako prílohu ale aj ako výborný vegetariánsky obed.



Naša bylinková marináda Chermoula alebo charmoula je marináda a pochutina používaná v alžírskej, líbyjskej, marockej a tuniskej kuchyni. Tradične sa používa na dochutenie rýb alebo morských plodov, ale dá sa použiť aj na iné druhy mäsa či zeleniny. Jej základom je: čerstvá koriandrová vňať, rímska rasca, cesnak, šafrán, citrónová šťava, soľ, chilli a olej. Chermoula je podobná latinskoamerickej omáčke chimichurri.




INGREDIENCIE NA KARFIOL

 

1 veľký karfiol

3 lyžice zmesi korenia alebo marinády chermoula (čerstvá koriandrová vňať, rímska rasca, cesnak, šafrán, citrónová šťava, soľ, chilli, olej)

500 g mascarpone

morská soľ

6 lyžíc kyslej 33%šľahačky/smotany 



Potrebné príslušenstvo:

 

convEGGtor

rošt z nehrdzavejúcej ocele

drevné uhlie

liatinová panvica


 

PREDPRÍPRAVA

 

  1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zohrejeme spolu s  convEGGtorom a roštom z nehrdzavejúcej ocele na teplotu 180 °C.

  2. Pokým sa vajíčko nahrieva, odstránime z karfiolu listy a stopku zrežeme rovno, aby sa karfiol mohol na túto upravenú stranu dorovna postaviť.

  3. Do mascarpone vmiešame 2 polievkové lyžice ingrediencií (resp. hotového  korenia) na chermoulu a podľa potreby dochutíme morskou soľou. Karfiol následne vložíme do liatinovej panvice a jemne ho potrieme ochuteným mascarpone. Do kyslej šľahačky vmiešame zvyšok zmesi korenia na chermoulu a opäť ochutené s morskou soľou necháme kyslú šľahačku/smotanu prikrytú v chladničke na ďalšie použitie.



Karfiol


PRÍPRAVA



  1. Panvicu s karfiolom opatrne vložíme do zeleného vajíčka Big Green Egg, poklop vajíčka zatvoríme a necháme zapiecť približne 60 minút.

  2. Nakoniec panvicu s upečeným karfiolom vyberieme, panvicu opatrne položíme na  žiaruvzdorný povrch na stôl a podávajte s vychladenou kyslou smotanou z chladničky. Pred podávaním nakrájajte karfiol na plátky.




TIP

Pečený či smažený karfiol na Slovensku obvykle podávame s pečenými alebo varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou. Rovnako dobre však chutí s čerstvým šalátom alebo sterilizovanou zeleninou a rôznymi druhmi zálievky či dressingu. Upečený karfiol sa tiež „kamaráti” s orechmi, cibuľkou či granátovými jabĺčkami. Ako aj tu platí:„Keď neodskúšaš, nevieš." 🙂




Dobrú chuť!




Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa