PEČENÝ KARFIOL VCELKU S BYLINKAMI
Radi vyprážate karfiolové ružičky, no tentokrát by ste si chceli v Big Green Egg urobiť karfiol vcelku? Zelené vajíčko Vám bude v tomto nápomocné, nakoľko sa dá použiť i ako bežná rúra na pečenie! Stačí umiestniť convEGGtor a vajíčko bude fungovať rovnako ako konvektomat. Pečený karfiol ochutený bylinkovou marinádou môžete následne podávať ako prílohu ale aj ako výborný vegetariánsky obed.
Naša bylinková marináda Chermoula alebo charmoula je marináda a pochutina používaná v alžírskej, líbyjskej, marockej a tuniskej kuchyni. Tradične sa používa na dochutenie rýb alebo morských plodov, ale dá sa použiť aj na iné druhy mäsa či zeleniny. Jej základom je: čerstvá koriandrová vňať, rímska rasca, cesnak, šafrán, citrónová šťava, soľ, chilli a olej. Chermoula je podobná latinskoamerickej omáčke chimichurri.
INGREDIENCIE NA KARFIOL
1 veľký karfiol
3 lyžice zmesi korenia alebo marinády chermoula (čerstvá koriandrová vňať, rímska rasca, cesnak, šafrán, citrónová šťava, soľ, chilli, olej)
500 g mascarpone
morská soľ
6 lyžíc kyslej 33%šľahačky/smotany
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
-
V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zohrejeme spolu s convEGGtorom a roštom z nehrdzavejúcej ocele na teplotu 180 °C.
-
Pokým sa vajíčko nahrieva, odstránime z karfiolu listy a stopku zrežeme rovno, aby sa karfiol mohol na túto upravenú stranu dorovna postaviť.
-
Do mascarpone vmiešame 2 polievkové lyžice ingrediencií (resp. hotového korenia) na chermoulu a podľa potreby dochutíme morskou soľou. Karfiol následne vložíme do liatinovej panvice a jemne ho potrieme ochuteným mascarpone. Do kyslej šľahačky vmiešame zvyšok zmesi korenia na chermoulu a opäť ochutené s morskou soľou necháme kyslú šľahačku/smotanu prikrytú v chladničke na ďalšie použitie.
PRÍPRAVA
-
Panvicu s karfiolom opatrne vložíme do zeleného vajíčka Big Green Egg, poklop vajíčka zatvoríme a necháme zapiecť približne 60 minút.
-
Nakoniec panvicu s upečeným karfiolom vyberieme, panvicu opatrne položíme na žiaruvzdorný povrch na stôl a podávajte s vychladenou kyslou smotanou z chladničky. Pred podávaním nakrájajte karfiol na plátky.
TIP
Pečený či smažený karfiol na Slovensku obvykle podávame s pečenými alebo varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou. Rovnako dobre však chutí s čerstvým šalátom alebo sterilizovanou zeleninou a rôznymi druhmi zálievky či dressingu. Upečený karfiol sa tiež „kamaráti” s orechmi, cibuľkou či granátovými jabĺčkami. Ako aj tu platí:„Keď neodskúšaš, nevieš." 🙂
Dobrú chuť!