Bravčové rebrá Spare rib pripravené metódou 3-2-1
Metóda 3-2-1 na prípravu rebierok v Big Green Egg spočíva v údení, príprave a dochutení rebierok na rošte v zelenom vajíčku, a to v pomere 3-2-1 hodín. Nemusíte sa však desiť časového stresu, nakoľko sa tento čas môže v závislosti od teploty a hrúbky rebierok meniť a výsledný pomer môže byť časovo kratší alebo naopak, môže trvať o niečo dlhšie. Uvoľnite sa. Výsledok bude šťavnatý, plný očakávanej arómy a zároveň lahodný. Zaručene prekvapí nielen Vás, ale i rodinu!
CHOD: HLAVNÉ JEDLO
KATEGÓRIA: MÄSO
TECHNIKA VARENIA: ÚDENIE, POMALÉ VARENIE
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: JEDNODUCHÁ
DOBA PRÍPRAV: 20 MIN.
DOBA VARENIA: 3 HOD. 50 MIN
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 4 HOD. 10 MIN:
PORCIE: 4 KUSY MÄSA
HLAVNÉ INGREDIENCIE:
4 pláty bravčových rebier
barbecue omáčka podľa vlastného výberu
KORENIACA ZMES
2 lyžice mletej červenej papriky
1 lyžička kajenského korenia
3 lyžice polievkové lyžice hnedého práškového cukru
1 lyžica sušenej mletej cibule ( vyrobený mletím sušených krájaných plátkov bielej cibule)
2 lyžice morskej soli
1 lyžica čierneho korenia
2 ČL mletého cesnaku
1 ČL mletej horčice (semienka bielej mletej horčice)
Požadované príslušenstvo:
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zohrejeme na teplotu 170°C. Kým sa vajíčko nahrieva, poodstraňujeme si mäsa všetky vrchné blany (vložením tenkého noža medzi kožu a rebrá). Uvoľnenú blanu môžeme následne stiahnuť rukou. Postup zopakujeme so všetkými kusmi mäsa.
2. Na prípravu koreniacej zmesi zmiešame spolu do misky všetky ingrediencie na jej prípravu, uvedené v recepte. Následne rebrá z oboch strán dôkladne potrieme koreniacou zmesou.
PRÍPRAVA
1. Medzi rozžeravené drevné uhlie umiestnime dva kusy jablkového dreva na údenie a do vajíčka následne postupne vložíme convEGGtor s obdĺžnikovou odkvapkávacou miskou umiestnenou nad ním a samozrejme nerezový rošt. Rebrá uložíme do špeciálneho roštu na grilovanie rebierok a vložíme do zeleného vajíčka, kde ich necháme pod zatvoreným poklopom a teplotou, ktorá po vložení príslušenstva klesne na cca 120 °C, údiť približne 2 hodiny.
2. Pripravíme si dva veľké kusy extra pevnej hliníkovej fólie/alobalu a po zaúdení rebrá do tejto fólie zabalíme. Ešte predtým ich však zložíme zo špeciálneho roštu a popotierame ich grilovacou barbecue omáčkou - a to pekne dookola, z každej strany. Na každý plát alobalu položíme po dva kusy mäsa (vypuklými stanami smerom k sebe) a fólie dobre zatvoríme.
3. Balíčky následne položíme vedľa seba na gril, opäť zatvoríme poklop zeleného vajíčka a pečieme približne 80 minút.
4. Pomocou špajle skontrolujeme, či je mäso medzi rebrami mäkké a v prípade potreby v pečení ešte pokračujeme. Ak je však mäso pekne mäkké, opatrne zložíme balíčky s rebrami z Big Green Egg a odstránime fóliu. Mäso popotierame grilovacou omáčkou po vypuklej strane a touto stranou smerom nahor ich rovnako tak poukladáme späť na gril. Následne poklop vajíčka zatvoríme a pečieme ďalších cca 40 minút. Rebrá počas pečenia opätovne potrieme barbecue omáčkou.
5. Hotové rebrá vyberieme z Big Green Egg a v prípade potreby ich znova potrieme grilovacou omáčkou.
Dobrú chuť!