Jahňacie kotlety s ratatouille a opečenými zemiakmi

Autor6 mes. pred od autora 364
Obľúbené0

 

V roku 2024 oslávi Big Green Egg 50. výročie svojej existencie. V tomto sviatočnom jubilejnom roku zároveň podnikáme tzv. výlet v čase. S nasledujúcim receptom na grilované jahňacie kotlety sa teda pozrieme späť na prvé roky pôsobenia  Big Green Egg v Európe, ktoré ako ikonický gril a kamado predstavil pán Wessel Buddingh už v roku 2002. Počas rôznorodých kulinárskych podujatí vtedy pán Wessel umožnil návštevníkom ochutnať okrem iných jedál pripravených v zelenom vajíčku aj dnes prezentované jahňacie kotlety. Hneď potom sa stal najobľúbenejším generálnym riaditeľom Big Green Egg v Európe. Recept vám ponúkame v inovovanej verzii vďaka použitiu  príslušenstva, ktoré bolo uvedené na trh v priebehu rokov od vzniku spoločnosti.



Prečítajte si náš príbeh




Jahňacie mäso je na našich tanieroch minimálne, pričom však partí k najzdravšiemu, čo medzi mäsom nájdeme. Navyše, oproti baraniemu mäsu vonia jahňacie mäso menej výrazne a je tak prijateľné aj pre deti. Mäso z jahniat pôsobí vďaka vitamínu B priaznivo na náš nervový systém a proti únave.V našom recepte na jahňacie mäso z Big Green Egg si kotlety najprv uvaríme vcelku a potom ich ešte krátko ogrilujeme. Táto kombinácia techník prípravy je známa aj ako metóda spätného varenia, ktorá sa používa napríklad aj na prípravu dokonalého côte de boeuf a prípravu picanha. Vďaka tejto technike varenia v zelenom vajíčku Big Green Egg nemôže žiadna príprava pokrmu zlyhať a zaručuje tak pohodové varenie. 

 

Ku grilovaným jahňacím kotletám podávajte farebné ratatouille a pečené zemiaky. Tento recept je kompletné jedlo s prílohami, ktoré môžete pripravovať súčasne počas prípravy mäsa v  Big Green Egg. Na prvý pohľad sa príprava môže javiť zložitejšia, no čoskoro zistíte, že je to jednoduché a nenáročné.




CHOD: hlavné jedlo

KATEGÓRIA: mäso, zelenina

TECHNIKA VARENIA: varenie, pečenie

ÚROVEŇ: kompletné menu 

DOBA PRÍPRAV: 30 min.

DOBA VARENIA: 1 hod. 5 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 35 min. 

PORCIE: 4



POTREBNÉ INGREDIENCIE:




750 g zemiakov na pečenie




Ratatouille:

 

2 zelené cukety

4 paradajky 

1 strúčik cesnaku

3 lyžice olivového oleja




Marináda:

 

1 strúčik cesnaku

100 ml olivového oleja

1 polievková lyžica baharat (zmes korenia: koriander, kôpor, ďumbier, škorica, čierne korenie a citrónová kôra)

½ lyžičky madras kari

½ ČL sladkej mletej údenej papriky 

1 polievková lyžica tmavého práškového  cukru




Jahňacie kotlety:

 

2 celky jahňacích kotliet 

čerstvo mleté čierne korenie a morská soľ podľa chuti

2 byľky čerstvého rozmarínu

3 byľky čerstvého tymiánu

2 byľky čerstvého petržlenovej vňate





Požadované príslušenstvo:

 

convEGGtorový kôš

polovičný konvEGGtorový kameň

polovičný rošt z nehrdzavejúcej ocele

polovičný liatinový rošt

rošt viacúrovňový 2-dielny 

malá liatinová panvica Skillet

teplomer na okamžité odčítanie teploty



PREDPRÍPRAVA

 

1. Najskôr si v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie. Do spodne úrovne  koša na convEGGtor, umiestnime na jednu stranu polovičný kameň konvektorovýa do vrchnej úrovne umiestnime polovičný rošt z nehrdzavejúcej ocele. Vedľa polovičného roštu z nehrdzavejúcej ocele položíme polovičný liatinový rošt. Na kôš umiestnite 2-dielny viacúrovňový rošt a kôš na convEGGtor vložíme do zeleného vajíčka a necháme Big Green Egg zohriať na teplotu  140 °C.

2. Kým sa vajíčko zahrieva,  ošúpeme a rozštvrtíme si zemiaky, ktoré dobre umyjeme a v mierne osolenej vode varíme na al dente približne 15 minút.

3. Kým sa zemiaky varia, pripravíme si ratatouille: nakrájajme cuketu na tenké plátky
(podobne ako na uhorkový šalát) a taktiež paradajky. Na marinádu ošúpeme cesnak a strúčiky  nadrobno nakrájame. Cesnak na ratatouille si chvíľu necháme bokom, zatiaľ čo všetky ingrediencie na marinádu zmiešame dokopy.
Scedíme zemiaky.

4. Na pracovnej doske urobíme kôpky z cukety a paradajok a preložíme ich tesne k sebe do kruhu pozdĺž okraja malej liatinovej panvice. Zeleninu na panvici následne pokvapkáme olivovým olejom a posypeme cesnakom. Do stredu panvice poukladáme predvarené zemiaky a nalejeme na ne časť pripravenej marinády.

5. Jahňacie kotlety posypeme soľou a mletým čiernym korením podľa chuti. Nasekáme rozmarín. Jednotlivé kotlety pritiahneme k sebe tak, aby sa do seba zakliesnili pomedzi kotlety umiestnime rozmarín a tymián.




PRÍPRAVA

 

1. Pripravené jahňacie kotlety položíme na polovičný rošt z nehrdzavejúcej ocele a malú liatinovú panvicu s ratatouille a zemiakmi na 2-dielny viacúrovňový rošt. Poklop vajíčka dobre uzatvoríme a varíme približne 15 minút, pokým jahňacie kotlety nedosiahnu vnútornú teplotu jadra 45 °C. Túto teplotu môžeme priebežne merať  teplomerom na okamžité čítanie teploty.

2. Jahňacie mäso vyberieme z vajíčka a Big Green Egg nastavíme na teplotu 200 °C. Kým sa vajíčko nahreje, odstránime z jahňacieho mäsa bylinky a kotlety nakrájame na jednotlivé porcie, pričom ich hojne potrieme marinádou. Pripravíme si lístky z petržlenu.

3. Jahňacie kotlety opätovne položíme do zeleného vajíčka, na polovičný liatinový rošt a poklop vajíčka dobre uzatvoríme. Kotlety takto grilujeme 1½-2 minúty. po tomto čase kotlety otočíme na opačnú stranu a grilujeme ešte 1½-2 minúty.

4. Ugrilované  jahňacie kotlety aj malú liatinovú  panvicu s ratatouille a zemiakmi vyberieme z Big Green Egg. Kotlety poukladáme medzi zemiaky priamo na panvici a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou. V prípade potreby dochutíme soľou a korením.



Do jednej panvice sa toho zmestí, však?  Stačí nakombinovať tie správne ingrediencie!

 

Dobrú chuť!

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa