Jahňacie kotlety s ratatouille a opečenými zemiakmi
V roku 2024 oslávi Big Green Egg 50. výročie svojej existencie. V tomto sviatočnom jubilejnom roku zároveň podnikáme tzv. výlet v čase. S nasledujúcim receptom na grilované jahňacie kotlety sa teda pozrieme späť na prvé roky pôsobenia Big Green Egg v Európe, ktoré ako ikonický gril a kamado predstavil pán Wessel Buddingh už v roku 2002. Počas rôznorodých kulinárskych podujatí vtedy pán Wessel umožnil návštevníkom ochutnať okrem iných jedál pripravených v zelenom vajíčku aj dnes prezentované jahňacie kotlety. Hneď potom sa stal najobľúbenejším generálnym riaditeľom Big Green Egg v Európe. Recept vám ponúkame v inovovanej verzii vďaka použitiu príslušenstva, ktoré bolo uvedené na trh v priebehu rokov od vzniku spoločnosti.
Jahňacie mäso je na našich tanieroch minimálne, pričom však partí k najzdravšiemu, čo medzi mäsom nájdeme. Navyše, oproti baraniemu mäsu vonia jahňacie mäso menej výrazne a je tak prijateľné aj pre deti. Mäso z jahniat pôsobí vďaka vitamínu B priaznivo na náš nervový systém a proti únave.V našom recepte na jahňacie mäso z Big Green Egg si kotlety najprv uvaríme vcelku a potom ich ešte krátko ogrilujeme. Táto kombinácia techník prípravy je známa aj ako metóda spätného varenia, ktorá sa používa napríklad aj na prípravu dokonalého côte de boeuf a prípravu picanha. Vďaka tejto technike varenia v zelenom vajíčku Big Green Egg nemôže žiadna príprava pokrmu zlyhať a zaručuje tak pohodové varenie.
Ku grilovaným jahňacím kotletám podávajte farebné ratatouille a pečené zemiaky. Tento recept je kompletné jedlo s prílohami, ktoré môžete pripravovať súčasne počas prípravy mäsa v Big Green Egg. Na prvý pohľad sa príprava môže javiť zložitejšia, no čoskoro zistíte, že je to jednoduché a nenáročné.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: mäso, zelenina
TECHNIKA VARENIA: varenie, pečenie
ÚROVEŇ: kompletné menu
DOBA PRÍPRAV: 30 min.
DOBA VARENIA: 1 hod. 5 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 35 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
750 g zemiakov na pečenie
Ratatouille:
2 zelené cukety
4 paradajky
1 strúčik cesnaku
3 lyžice olivového oleja
Marináda:
1 strúčik cesnaku
100 ml olivového oleja
1 polievková lyžica baharat (zmes korenia: koriander, kôpor, ďumbier, škorica, čierne korenie a citrónová kôra)
½ lyžičky madras kari
½ ČL sladkej mletej údenej papriky
1 polievková lyžica tmavého práškového cukru
Jahňacie kotlety:
2 celky jahňacích kotliet
čerstvo mleté čierne korenie a morská soľ podľa chuti
2 byľky čerstvého rozmarínu
3 byľky čerstvého tymiánu
2 byľky čerstvého petržlenovej vňate
Požadované príslušenstvo:
polovičný rošt z nehrdzavejúcej ocele
malá liatinová panvica Skillet
teplomer na okamžité odčítanie teploty
PREDPRÍPRAVA
1. Najskôr si v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie. Do spodne úrovne koša na convEGGtor, umiestnime na jednu stranu polovičný kameň konvektorovýa do vrchnej úrovne umiestnime polovičný rošt z nehrdzavejúcej ocele. Vedľa polovičného roštu z nehrdzavejúcej ocele položíme polovičný liatinový rošt. Na kôš umiestnite 2-dielny viacúrovňový rošt a kôš na convEGGtor vložíme do zeleného vajíčka a necháme Big Green Egg zohriať na teplotu 140 °C.
2. Kým sa vajíčko zahrieva, ošúpeme a rozštvrtíme si zemiaky, ktoré dobre umyjeme a v mierne osolenej vode varíme na al dente približne 15 minút.
3. Kým sa zemiaky varia, pripravíme si ratatouille: nakrájajme cuketu na tenké plátky
(podobne ako na uhorkový šalát) a taktiež paradajky. Na marinádu ošúpeme cesnak a strúčiky nadrobno nakrájame. Cesnak na ratatouille si chvíľu necháme bokom, zatiaľ čo všetky ingrediencie na marinádu zmiešame dokopy.
Scedíme zemiaky.
4. Na pracovnej doske urobíme kôpky z cukety a paradajok a preložíme ich tesne k sebe do kruhu pozdĺž okraja malej liatinovej panvice. Zeleninu na panvici následne pokvapkáme olivovým olejom a posypeme cesnakom. Do stredu panvice poukladáme predvarené zemiaky a nalejeme na ne časť pripravenej marinády.
5. Jahňacie kotlety posypeme soľou a mletým čiernym korením podľa chuti. Nasekáme rozmarín. Jednotlivé kotlety pritiahneme k sebe tak, aby sa do seba zakliesnili pomedzi kotlety umiestnime rozmarín a tymián.
PRÍPRAVA
1. Pripravené jahňacie kotlety položíme na polovičný rošt z nehrdzavejúcej ocele a malú liatinovú panvicu s ratatouille a zemiakmi na 2-dielny viacúrovňový rošt. Poklop vajíčka dobre uzatvoríme a varíme približne 15 minút, pokým jahňacie kotlety nedosiahnu vnútornú teplotu jadra 45 °C. Túto teplotu môžeme priebežne merať teplomerom na okamžité čítanie teploty.
2. Jahňacie mäso vyberieme z vajíčka a Big Green Egg nastavíme na teplotu 200 °C. Kým sa vajíčko nahreje, odstránime z jahňacieho mäsa bylinky a kotlety nakrájame na jednotlivé porcie, pričom ich hojne potrieme marinádou. Pripravíme si lístky z petržlenu.
3. Jahňacie kotlety opätovne položíme do zeleného vajíčka, na polovičný liatinový rošt a poklop vajíčka dobre uzatvoríme. Kotlety takto grilujeme 1½-2 minúty. po tomto čase kotlety otočíme na opačnú stranu a grilujeme ešte 1½-2 minúty.
4. Ugrilované jahňacie kotlety aj malú liatinovú panvicu s ratatouille a zemiakmi vyberieme z Big Green Egg. Kotlety poukladáme medzi zemiaky priamo na panvici a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou. V prípade potreby dochutíme soľou a korením.
Do jednej panvice sa toho zmestí, však? Stačí nakombinovať tie správne ingrediencie!
Dobrú chuť!