Pečená divoká kačica so zelenou kapustou, sladkými zemiakmi a dusenými hruškami
Plánujete si vo svojom zelenom vajíčkom pripraviť divinu? Náš recept na divú kačicu vám umožní jednoducho pripraviť kompletné jedlo plné chutí a ingrediencií, ktoré sa dokonale hodia k jesennej sezóne a predovšetkým k chuti kačice. Prílohu, ktorou sú dusené hrušky, odporúčame pripraviť vopred.
Užite si to!
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: divina, hydina, zelenina
TECHNIKA VARENIA: pomalé varenie, opekanie, nepriame varenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: stredne ťažká
DOBA PRÍPRAVY: 55 min.
DOBA VARENIA: 3 hod..
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 3 hod. 55 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
1 divoká kačica
50 g masla izbovej teploty
1 väčšia byľka šalvie
ZELENINA:
2 mrkvy (ideálne žlté)
½ lyžice olivového oleja
2 fialové sladké zemiaky
1 biela cibuľa
100 g húb (rôzne)
50 g masla
½ bielej kapusty
DUSENÉ HRUŠKY:
4 tvrdšie hrušky
100 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
100 ml vody
100 ml bieleho vína
50 g kryštálového cukru
2 ks badiánu
1 bobkový list
1 väčší kus sušenej škorice (vcelku)
Potrebné príslušenstvo:
- konvektor
- jednorazová miska na odkvapkávanie
- rošt z nehrdzavejúcej ocele
- malá liatinová panvica
- diaľkový teplomer s dvojitou sondou
PREDPRÍPRAVA
1. Najskôr ošúpeme hrušky na varenie. Do malého hrnca postupne pridáme všetky ingrediencie na varenie hrušiek, ktoré sú uvedené v zozname surovín, následne do tekutiny pridáme hrušky a privedieme k varu tak, aby boli hrušky úplne pokryté tekutinou. Takto necháme na miernom ohni prebublávať asi 1,5 hodiny až do mäkka.
2. Udusené hrušky stiahneme z ohňa a necháme v tekutine úplne vychladnúť. Medzitým v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zohrejeme spolu s konvektorom, jednorazovou miskou na odkvapkávanie a nerezovým roštomna teplotu 140 °C.
3. Kačicu vložíme prsiami nahor do malej liatinovej panvice a potrieme ju zmäknutým maslom. Zo šalvie odstránime lístky, ktoré nadrobno nasekáme a obsypeme nimi spolu so soľou a mletým čiernym korením pripravenú kačicu. Očistenú mrkvu položíme na veľký kus hliníkovej fólie a následne ju pokvapkáme olivovým olejom, soľou a mletým čiernym korením podľa chuti. Sladké zemiaky umyjeme a osušíme.
PRÍPRAVA
1. Panvicu s kačkou položíme na rošt a vedľa nej položíme balíček s mrkvou a sladkými zemiakmi. Do jadra kačacích pŕs zapichneme diaľkový teplomer s dvojitou sondou a poklop zeleného vajíčka dobre zatvoríme. Teplotu jadra nastavíme na hodnotu 50 °C. Kačicu necháme piecť približne 30 minút, pokým nedosiahneme požadovanú teplotu jadra.
2. Kým sa kačica pečie, ošúpeme bielu cibuľu a nakrájame ju na polkolieska. Huby tiež očistíme. Maslo nakrájame na malé kocky a zelenú kapustu na väčšie kúsky.
3. Po dosiahnutí nastavenej teploty jadra vyberieme kačicu z panvice a preložíme na pripravený tanier. Teplotu vajíčka tentokrát nastavíme na 170°C.
4. Na panvicu, v ktorej sa piekla kačka dáme cibuľu, huby, kocky masla a poklop vajíčka opäť zatvoríme. Takto necháme obsah za občasného miešania variť približne 5 minút, pokým nezmäknú.
5. Alobalový balíček s mrkvou a sladkými zemiakmi vyberieme z vajíčka a opatrne odstránime fóliu. Sladké zemiaky nakrájame na štvrtiny. Do hubovej zmesi vmiešame nakrájanú kapustu a na túto zeleninu poukladáme naspäť kačku, mrkvu, batáty a aj pripravené dusené hrušky. Do jadra kačacích pŕs opäť zatlačíme diaľkový teplomer s dvojitou sondou a poklop vajíčka uzatvoríme, pričom teplotu jadra nastavíme na 55 °C. Takto necháme kačicu spolu so zeleninou piecť dovtedy, pokým teplota jadra nedosiahne požadovanú teplotu.
6. Napokon vyberieme panvicu s upečenou kačicou a zeleninovou oblohou z vajíčka, položíme na ohňovzdorný povrch a servírujeme.
Dobrú chuť!