Krevetové špízy s paradajkovou omáčkou na hrianke
Máte chuť na krevety zo zeleného vajíčka Big Green Egg? Nachystajte paličky na špízy, pridajte chrumkavú hrianku a obľúbený „antibois”- čo nie je nič iné ako obľúbená lahodná paradajková omáčka. Všetko, čo budete v tomto recepte potrebovať si môžete pripraviť vo vajíčku. Krevetové špízy s paradajkovou omáčkou na hrianke - to je vynikajúce predjedlo, ale aj ľahký osviežujúci obed.
CHOD: predjedlo, občerstvenie, obed
KATEGÓRIA: ryby
TECHNIKA VARENIA: grilovanie
KUCHYŇA: stredomorská
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 35 min.
DOBA VARENIA: 45 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 20 min.
PORCIE: 4-8
INGREDIENCIE NA KREVETY
24 ks väčších lúpaných kreviet
1 polievková lyžica olivového oleja
1 ČL čierneho sezamu
PARADAJKOVÁ OMÁČKA(ANTIBOISE)
4 paradajky
1 šalotka
½ bielej cibule
2 strúčiky cesnaku
1 jarná cibuľka
100 ml olivového oleja
2 lyžice ryžového octu
1 ČL drveného čili
HRIANKA
8 hrubých krajcov chleba
1 polievková lyžica olivového oleja
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Krevety rozpolíme a skontrolujeme, či je z nich dôsledne odstránený črevný trakt. Ak nie, dodatočne ho poodstraňujeme. Následne krevety ponapichujeme na 8 paličiek na špízy a dáme do chladničky najmenej na 30 minút.
2. Pripravíme si paradajkovú omáčku - antiboise: najskôr privedieme do varu panvicu s vodou a pripravíme si misku so studenou vodou. Do paradajok nakrájame plytké X a postupne ich ponoríme na 10 sekúnd najskôr do vriacej vody, potom do studenej vody (aby vychladli). Takto z paradajok poľahky odstránime šupky. Olúpané paradajky rozpolíme, povyberáme semiačka a dužinu nakrájame na menšie kúsky.
3. Šalotku a cesnak olúpeme a nakrájajte. Jarnú cibuľku a bielu cibuľu nakrájame na jemné kolieska.
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zahrejeme ho spolu s konvektorom a roštom na teplotu 200 ° C. Ako bude teplota vo vajíčku stúpať, umiestnime rošt i zelený liatinový pekáč, aby sa pred prípravou pokrmu zohrial.
2. Začneme prípravou omáčky antiboise a to zahrievaním olivového oleja v liatinovom pekáči. Pridávame šalotku a strúčiky cesnaku a restujeme, pokým sa šalotka nepripraví „do sklovita”. Počas restovania často miešame a po každom úkone poklop vajíčka vždy dobre zatvoríme. Nakoniec primiešame ryžový ocot, chilli a následne aj nakrájané paradajky. Po zamiešaní paradajok zložíme pekáč z vajíčka.
3. Z vajíčka vyberieme konvektor aj rošt a vložíme do neholiatinový rošt pre prípravu satay špízov, pričom necháme zelené vajíčko opätovne zohriať na teplotu 180 až 200 ° C.
Rošt na špízy necháme vo vajíčku najskôr 15 minút rozohriať Medzitým do odstavenej paradajkovej omáčky miešame jarnú cibuľku a nahrubo zmixujeme. Nakoniec omáčku dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Pripravíme hrianku: pretlačíme si cesnak, ktorý zmiešame s olivovým olejom a ponatierame ním krajce chleba.
4. Krevety osušíme papierovou utierkou a následne ich (a rovnako tak satay rošt) jemne potrieme olivovým olejom. Potom špízy poukladáme na rošt a grilujeme ich približne 4 minúty, pričom ich po 2 minútach otočíme. Po každom úkone poklop vajíčka vždy opäť uzatvoríme.
5. Špízy povyberáme z roštu a následne poopekáme plátky chleba a to z oboch strán približne 20 sekúnd.
6. Na každú hrianku naložíme lyžicu omáčky, na vrch položíme krevetový špíz a nakoniec hrianku posypeme sezamovými semiačkami.
Dobrú chuť!