Cordon bleu z bravčového karé a lyonskými zemiačikmi

Autor3 roky pred od autora 1225
Obľúbené0


Cordon bleu  vo francúzštine znamená "modrá stuha". Ocenenie Modrej stuhy získavali najvýznamnejšie osobnosti z rôznych oblastí, a to vrátane najlepších kuchárov v krajine. Lyonské zemiaky sú pomenované podľa mesta Lyon vo Francúzsku, a ich príprava si vyžadovala dusenie nakrájaných zemiakov v masle, spolu s ľahko karamelizovanou cibuľkou. Naše domáce Cordon bleu je mimoriadne chutné, pretože mäso opečieme v Big Green Egg a  zemiaky, ktoré k nim podávame, budeme pražiť na tej istej panvici. Získame tak extra chuť a zároveň menej špinavého riadu. Toto jedlo môžeme podávať s grilovanou zeleninou alebo servírovať podľa svojich špecifických chutí a obľúbenou prílohou.



Cordon bleu z bravčového karé a lyonskými zemiačikmi


CHOD: hlavné jedlo

KATEGÓRIA: mäso, zelenina

TECHNIKA VARENIA: smaženie

KUCHYŇA: francúzska

ÚROVEŇ: stredne náročná

DOBA PRÍPRAVY: 20 min.

DOBA VARENIA: 40 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 

PORCIE: 4



POTREBNÉ INGREDIENCIE:

4 kusy 200 gramových plátkov karé

4 plátky tepelne opracovanej šunky

200 g strúhanej mozzarelly

1 vajce

100 g múky

100 g chlebovej strúhanky (napr. značka Panko)

150 ml slnečnicového oleja

2 lyžice masla



ZEMIAKY:

800 g  zemiakov (s voskovitou textúrou)

6 šalotiek

100 g plátkov slaniny 



Potrebné príslušenstvo:



Cordon bleu z bravčového karé a lyonskými zemiačikmi


PREDPRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s roštom z nehrdzavejúcej ocele ho necháme zohriať na teplotu 200 ° C.

2. Kým sa vajíčko zahrieva, nakrájame si kúsky karé na cordon bleus, a to vodorovne (avšak  neprerežeme úplne, nakoľko budeme mäso plniť). Plátky šunky položíme na pracovnú dosku. Mozzarellu rozdelíme na 50-gramové porcie a každú porciu stlačíme do pľacky, pretože strúhaná mozzarella je suchšia ako guličky mozzarelly v náleve (takto syr po vyprážaní vytvorí krajší efekt). Na každý plátok šunky položíme časť mozzarelly a šunku preložíme. Steaky rozložíme a do každého vložíme šunkový „balíček”, pričom spolu strany mäsa uzatvoríme stlačením. Nakoniec otvory uzatvoríme koktailovými paličkami.

3. Mäso osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Vajíčko rozšľaháme v hlbokej miske. Do samostatných hlbších nádob nasypeme múku a strúhanku. Naplnené steaky jeden po druhom namáčame najskôr do múky, vajíčka a nakoniec do chlebovej strúhanky a takto obalené do klasického trojobalu preložíme na tanier.

4. Zemiaky najskôr umyjeme a osušíme (spolu so šupkou) a nakrájame na plátky hrubé približne pol centimetra. Šalotku ošúpeme a nakrájame na pol krúžky. Slaninu nakrájame na pásiky široké približne 1 cm.


Cordon bleu z bravčového karé a lyonskými zemiačikmi


PRÍPRAVA

1. Liatinovú panvicu dáme na rošt poriadne rozohriať. Pridáme slnečnicový olej, 1 polievkovú lyžicu masla a počkáme, pokým maslo nezačne na panvici bublať.

2. Následne do panvice vložíme plnené karé, ktoré smažíme približne 3 minúty do zlatohneda, potom opäť z druhej strany ďalšie 3 minúty. Po každom úkone poklop vajíčka zatvoríme. Kým sa mäso smaží, privedieme si k varu 1 liter vody.

3. Mäso po osmažení vyberieme z panvice a rovnako tak z nej odoberieme polovicu oleja, ktorý uschováme na neskoršie použitie v žiaruvzdornej nádobe. Na panvicu pridáme šalotku a slaninu, ktoré a smažíme do zlatohneda. Následne zmes vyberieme z panvice a uschováme  bokom.

4. Nakoniec na panvicu pridáme plátky zemiakov, ktoré následne opatrne zalejte vriacou vodou. Zemiaky necháme variť do mäkka približne 3 minúty. Po každom úkone poklop vajíčka Big Green Egg uzatvoríme.

5. Po stanovenom čase zemiaky opatrne scedíme a vyberieme z panvice, do ktorej opätovne pridáme lyžicu masla a 2 polievkové lyžice oleja, ktorý sme si odložili bokom. Keď začne maslo opäť bublať, pridáme ocedené zemiaky a smažíme, pokým sa zemiaky nezačnú farbiť dotmava. Počas smaženia zemiaky občas premiešame.

6. Lyžicu šalotkovej zmesi zmiešame so zemiakmi na panvici a navrch poukladáme opečený cordon bleu. Poklop vajíčka uzatvoríme a varíme ďalších asi 15 minút, pokým mäso nedosiahne teplotu jadra 70 ° C, čo môžete zmerať teplomerom na okamžité odčítanie teploty.

7. Jedlo servírujeme tak, že panvicu umiestnime na ohňovzdornom povrchu priamo na stole.



Dobrú chuť!






Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa