Cordon bleu z bravčového karé a lyonskými zemiačikmi
Cordon bleu vo francúzštine znamená "modrá stuha". Ocenenie Modrej stuhy získavali najvýznamnejšie osobnosti z rôznych oblastí, a to vrátane najlepších kuchárov v krajine. Lyonské zemiaky sú pomenované podľa mesta Lyon vo Francúzsku, a ich príprava si vyžadovala dusenie nakrájaných zemiakov v masle, spolu s ľahko karamelizovanou cibuľkou. Naše domáce Cordon bleu je mimoriadne chutné, pretože mäso opečieme v Big Green Egg a zemiaky, ktoré k nim podávame, budeme pražiť na tej istej panvici. Získame tak extra chuť a zároveň menej špinavého riadu. Toto jedlo môžeme podávať s grilovanou zeleninou alebo servírovať podľa svojich špecifických chutí a obľúbenou prílohou.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: mäso, zelenina
TECHNIKA VARENIA: smaženie
KUCHYŇA: francúzska
ÚROVEŇ: stredne náročná
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 40 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
4 kusy 200 gramových plátkov karé
4 plátky tepelne opracovanej šunky
200 g strúhanej mozzarelly
1 vajce
100 g múky
100 g chlebovej strúhanky (napr. značka Panko)
150 ml slnečnicového oleja
2 lyžice masla
ZEMIAKY:
800 g zemiakov (s voskovitou textúrou)
6 šalotiek
100 g plátkov slaniny
Potrebné príslušenstvo:
- nerezový rošt
- liatinová panvica
- teplomer s okamžitým načítaním teploty
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s roštom z nehrdzavejúcej ocele ho necháme zohriať na teplotu 200 ° C.
2. Kým sa vajíčko zahrieva, nakrájame si kúsky karé na cordon bleus, a to vodorovne (avšak neprerežeme úplne, nakoľko budeme mäso plniť). Plátky šunky položíme na pracovnú dosku. Mozzarellu rozdelíme na 50-gramové porcie a každú porciu stlačíme do pľacky, pretože strúhaná mozzarella je suchšia ako guličky mozzarelly v náleve (takto syr po vyprážaní vytvorí krajší efekt). Na každý plátok šunky položíme časť mozzarelly a šunku preložíme. Steaky rozložíme a do každého vložíme šunkový „balíček”, pričom spolu strany mäsa uzatvoríme stlačením. Nakoniec otvory uzatvoríme koktailovými paličkami.
3. Mäso osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Vajíčko rozšľaháme v hlbokej miske. Do samostatných hlbších nádob nasypeme múku a strúhanku. Naplnené steaky jeden po druhom namáčame najskôr do múky, vajíčka a nakoniec do chlebovej strúhanky a takto obalené do klasického trojobalu preložíme na tanier.
4. Zemiaky najskôr umyjeme a osušíme (spolu so šupkou) a nakrájame na plátky hrubé približne pol centimetra. Šalotku ošúpeme a nakrájame na pol krúžky. Slaninu nakrájame na pásiky široké približne 1 cm.
PRÍPRAVA
1. Liatinovú panvicu dáme na rošt poriadne rozohriať. Pridáme slnečnicový olej, 1 polievkovú lyžicu masla a počkáme, pokým maslo nezačne na panvici bublať.
2. Následne do panvice vložíme plnené karé, ktoré smažíme približne 3 minúty do zlatohneda, potom opäť z druhej strany ďalšie 3 minúty. Po každom úkone poklop vajíčka zatvoríme. Kým sa mäso smaží, privedieme si k varu 1 liter vody.
3. Mäso po osmažení vyberieme z panvice a rovnako tak z nej odoberieme polovicu oleja, ktorý uschováme na neskoršie použitie v žiaruvzdornej nádobe. Na panvicu pridáme šalotku a slaninu, ktoré a smažíme do zlatohneda. Následne zmes vyberieme z panvice a uschováme bokom.
4. Nakoniec na panvicu pridáme plátky zemiakov, ktoré následne opatrne zalejte vriacou vodou. Zemiaky necháme variť do mäkka približne 3 minúty. Po každom úkone poklop vajíčka Big Green Egg uzatvoríme.
5. Po stanovenom čase zemiaky opatrne scedíme a vyberieme z panvice, do ktorej opätovne pridáme lyžicu masla a 2 polievkové lyžice oleja, ktorý sme si odložili bokom. Keď začne maslo opäť bublať, pridáme ocedené zemiaky a smažíme, pokým sa zemiaky nezačnú farbiť dotmava. Počas smaženia zemiaky občas premiešame.
6. Lyžicu šalotkovej zmesi zmiešame so zemiakmi na panvici a navrch poukladáme opečený cordon bleu. Poklop vajíčka uzatvoríme a varíme ďalších asi 15 minút, pokým mäso nedosiahne teplotu jadra 70 ° C, čo môžete zmerať teplomerom na okamžité odčítanie teploty.
7. Jedlo servírujeme tak, že panvicu umiestnime na ohňovzdornom povrchu priamo na stole.
Dobrú chuť!