Elenkin veľkonočný veniec (maslová vianočka)

Autor4 roky pred 459
Obľúbené0

Elenkin veľkonočný veniec (maslová vianočka)

Ingrediencie:

  • 500g polohrubej múky
  • kvások z 1 droždia
  • 3 žĺtka
  • bielka ponecháme na potieranie
  • 100g kryštálového cukru
  • 150g masla
  • štipka z nastrúhanej kôry z citrónu
  • 50g nasekaných mandlí alebo mandľových lupienkov
  • 100g hrozienok
  • 200ml mlieka

Predpríprava:

Ingrediencie si vložíme do väčšej misy a spolu dôkladne ručne alebo s použitím robota vymiesime do hutného cesta. Následne cesto necháme cca 60 minút v teple vykysnúť (misu odporúčame vložiť do vyhriatej rúry na cca 40°C a necháme pootvorené dvierka). Po vykysnutý cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 9 približne rovnako veľkých dielov, ktoré vyšúľame na rovnakú dĺžku.

Elenkin veľkonočný veniec (maslová vianočka)

Keď ich máme pripravené tak najskôr si zapletieme spodnú vrstvu zo 4 kusov, ktoré navzájom prepletieme do pekného vrkoča. Krkoč potrieme bielkom. Následne vytvoríme vrkoč z 3 kusov, ktorý položíme na už zapletenú 4 ks vrstvu a opäť potrieme bielkom, na ktorý už len pridáme prepletené posledné 2 ks šúľancov. Kompletnú vianočku následne zatočíme do venca a ešte potrieme riadne bielkom a posypeme mandľami. 

Elenkin veľkonočný veniec (maslová vianočka)

Príprava:

Do ohniska zeleného vajíčka Big Green Egg nasypeme kusové drevné uhlie a zapálime. Necháme chvíľu tlieť a vložíme kôš s convEGGtorom a kameňom na pečenie a vyhrejeme na 180° C.  Na kameň do vyhriateho zeleného vajíčka položíme zatočený veniec a pečieme cca 45 minút. Po 45-tich minútach veniec skontrolujeme, pichneme špajdľou a pokiaľ už cesto nelepí, vyberieme a necháme vychladnúť.

Dobrú chuť! 

Elenkin veľkonočný veniec (maslová vianočka)

Elenkin veľkonočný veniec (maslová vianočka)

 

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa