Elenkin veľkonočný veniec (maslová vianočka)
Ingrediencie:
- 500g polohrubej múky
- kvások z 1 droždia
- 3 žĺtka
- bielka ponecháme na potieranie
- 100g kryštálového cukru
- 150g masla
- štipka z nastrúhanej kôry z citrónu
- 50g nasekaných mandlí alebo mandľových lupienkov
- 100g hrozienok
- 200ml mlieka
Predpríprava:
Ingrediencie si vložíme do väčšej misy a spolu dôkladne ručne alebo s použitím robota vymiesime do hutného cesta. Následne cesto necháme cca 60 minút v teple vykysnúť (misu odporúčame vložiť do vyhriatej rúry na cca 40°C a necháme pootvorené dvierka). Po vykysnutý cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 9 približne rovnako veľkých dielov, ktoré vyšúľame na rovnakú dĺžku.
Keď ich máme pripravené tak najskôr si zapletieme spodnú vrstvu zo 4 kusov, ktoré navzájom prepletieme do pekného vrkoča. Krkoč potrieme bielkom. Následne vytvoríme vrkoč z 3 kusov, ktorý položíme na už zapletenú 4 ks vrstvu a opäť potrieme bielkom, na ktorý už len pridáme prepletené posledné 2 ks šúľancov. Kompletnú vianočku následne zatočíme do venca a ešte potrieme riadne bielkom a posypeme mandľami.
Príprava:
Do ohniska zeleného vajíčka Big Green Egg nasypeme kusové drevné uhlie a zapálime. Necháme chvíľu tlieť a vložíme kôš s convEGGtorom a kameňom na pečenie a vyhrejeme na 180° C. Na kameň do vyhriateho zeleného vajíčka položíme zatočený veniec a pečieme cca 45 minút. Po 45-tich minútach veniec skontrolujeme, pichneme špajdľou a pokiaľ už cesto nelepí, vyberieme a necháme vychladnúť.
Dobrú chuť!