Cibuľačka s hriankou so švajčiarskym syrom Gruyère
Hľadáte ľahký recept na prípravu chutnej polievočky v zelenom vajíčku? Čo tak táto lahodná cibuľová polievka s dochrumkava opečenou hriankou? Našu cibuľačku môžete podávať už za hodinu! A aby ste ešte viac zvýraznili chuť cibule, doporučujeme ju na kamado najskôr pekne ugrilovať.
CHOD: obed, hlavný chod
KATEGÓRIA: zelenina
TECHNIKA VARENIA: grilovanie, smaženie, varenie
KUCHYŇA: francúzska
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 25 min.
DOBA VARENIA: 45 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 10 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA POLIEVKU:
8 veľkých bielych cibúľ
4 strúčikov cesnaku
2-3 lyžice slnečnicového oleja
150 g masla
50 g hl.múky
1,5 l hovädzieho vývaru
4 klinčeky
8 šalviových listov
HRIANKA:
25 g masla
25 g hl.múky
200 ml mlieka
muškátový oriešok podľa chuti
100 g strúhaného syra Gruyère
4 veľké alebo 8 malých plátkov bieleho chleba
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s liatinovým roštom ho necháme zohriať na teplotu 180 ° C. Olúpeme cibuľu a porozkrajujeme ju pozdĺžne na polovice, pričom vrch a spodok cibule neskrajujeme. Očistíme cesnak a nakrájame ho najemno.
2. Cibuľu potrieme slnečnicovým olejom, posypeme soľou a grilujeme z oboch strán na rošte, pokým sa výrazne nefarbí (pozor, aby sme ju nespálili!)
3. Cibuľu vyberieme z vajíčka a necháme mierne vychladnúť. Potom nakrájajte na veľké kúsky. Zatvoríme poklop vajíčka a znížime jeho teplotu na 150 ° C.
PRÍPRAVA
1. Na rošt vložíme liatinový kotlík a pridáme do neho maslo. Do rozpáleného masla pridáme cibuľu a cesnak. Cibuľu usmažíme do sklovita, pričom ju počas smaženia pravidelne miešame. Nakoniec do nej primiešame múku a necháme smažiť ďalšie 3 minúty. Po každom úkone nezabudneme zatvoriť poklop vajíčka.
2. Do kotlíka opatrne prilejeme (za stáleho miešania) hovädzí vývar, pridáme klinčeky a šalviu. Opäť zatvoríme poklop vajíčka a privedieme jeho obsah k varu. Polievku varíme 15-20 minút.
3. Bešamelová omáčka na hrianku: v malom hrnci na sporáku rozpustíme maslo, primiešame múku a necháme niekoľko minút povariť. Dávame pozor, aby sa nepripálila!
4. Za stáleho miešania postupne metličkou pridávame mlieko, až kým nevznikne hladká omáčka. Necháme zhustnúť, až kým bešamel nebude pripomínať jogurt. Dochutíme ho soľou a muškátovým orieškom a do omáčky vmiešame tretinu syru Gruyère. Potom omáčkou natrieme plátky chleba a posypeme ich zvyšným syrom Gruyère.
5. Vyberte liatinový kotlík a odstavenú polievku dochutíme podľa chuti soľou a korením. Prikryjeme pokrievku, aby bola polievka teplá. Polkruhovú liatinovú platňu necháme rozohriať (hladkou stranou nahor) na rošte.
6. Po dosiahnutí požadovanej teploty vajíčka porozkladáme na platňu pripravený chlieb so syrom, zatvoríme poklop vajíčka a grilujeme približne 8 minút, až kým hrianky nezostanú chrumkavé a pokým sa syr neroztopí. Ešte teplé hrianky servírujeme s cibuľačkou.
Dobrú chuť!