Cibuľačka s hriankou so švajčiarskym syrom Gruyère

Autor1 rok pred 7
Obľúbené0

Hľadáte ľahký recept na prípravu chutnej polievočky v zelenom vajíčku? Čo tak táto lahodná cibuľová polievka s dochrumkava opečenou hriankou? Našu cibuľačku môžete podávať už za hodinu! A aby ste ešte viac zvýraznili chuť cibule, doporučujeme ju na kamado najskôr pekne ugrilovať.

Cibuľačka s hriankou so švajčiarskym syrom Gruyère

CHOD: obed, hlavný chod

KATEGÓRIA: zelenina

TECHNIKA VARENIA: grilovanie, smaženie, varenie

KUCHYŇA: francúzska

ÚROVEŇ: jednoduchá 

DOBA PRÍPRAVY: 25 min.

DOBA VARENIA: 45 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 10 min. 

PORCIE: 4

POTREBNÉ INGREDIENCIE:

POLIEVKA

8 veľkých bielych cibúľ

4 strúčikov cesnaku

2-3 lyžice slnečnicového oleja

150 g masla

50 g hl.múky

1,5 l hovädzieho vývaru

4 klinčeky

8 šalviových listov



HRIANKA

25 g masla

25 g hl.múky

200 ml mlieka

muškátový oriešok podľa chuti

100 g strúhaného syra Gruyère

4 veľké alebo 8 malých plátkov bieleho chleba

Cibuľačka s hriankou so švajčiarskym syrom Gruyère

Potrebné príslušenstvo:


Cibuľačka s hriankou so švajčiarskym syrom Gruyère

PREDPRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s liatinovým roštom ho necháme zohriať na teplotu 180 ° C. Olúpeme cibuľu a porozkrajujeme ju pozdĺžne na polovice, pričom vrch a spodok cibule neskrajujeme. Očistíme cesnak a nakrájame ho najemno.

2. Cibuľu potrieme slnečnicovým olejom, posypeme soľou a  grilujeme z oboch strán na rošte, pokým sa výrazne nefarbí (pozor, aby sme ju nespálili!)

3. Cibuľu vyberieme z vajíčka a necháme mierne vychladnúť. Potom nakrájajte na veľké kúsky. Zatvoríme poklop vajíčka a znížime jeho teplotu na 150 ° C. 

Cibuľačka s hriankou so švajčiarskym syrom Gruyère

PRÍPRAVA

1. Na rošt vložíme liatinový kotlík a pridáme do neho maslo. Do rozpáleného masla pridáme cibuľu a cesnak. Cibuľu usmažíme do sklovita, pričom ju počas smaženia pravidelne miešame. Nakoniec do nej primiešame múku a necháme smažiť ďalšie 3 minúty. Po každom úkone nezabudneme zatvoriť poklop vajíčka.

2. Do kotlíka opatrne prilejeme (za stáleho miešania) hovädzí vývar, pridáme klinčeky a šalviu. Opäť zatvoríme poklop vajíčka a privedieme jeho obsah k varu. Polievku varíme 15-20 minút.

3. Bešamelová omáčka na hrianku: v malom hrnci na sporáku rozpustíme maslo, primiešame múku a necháme niekoľko minút povariť. Dávame pozor, aby sa nepripálila!

4. Za stáleho miešania postupne metličkou pridávame mlieko, až kým nevznikne hladká omáčka. Necháme zhustnúť, až kým bešamel nebude pripomínať jogurt. Dochutíme ho soľou a muškátovým orieškom a do omáčky vmiešame tretinu syru Gruyère. Potom omáčkou natrieme plátky chleba a posypeme ich zvyšným syrom Gruyère.

5. Vyberte liatinový kotlík a odstavenú polievku dochutíme podľa chuti soľou a korením. Prikryjeme pokrievku, aby bola polievka teplá. Polkruhovú liatinovú platňu necháme rozohriať (hladkou stranou nahor) na rošte.

Cibuľačka s hriankou so švajčiarskym syrom Gruyère


6. Po dosiahnutí požadovanej teploty vajíčka porozkladáme na platňu pripravený chlieb so syrom, zatvoríme poklop vajíčka a grilujeme približne 8 minút, až kým hrianky nezostanú  chrumkavé a pokým sa syr neroztopí. Ešte teplé hrianky servírujeme s cibuľačkou.

Cibuľačka s hriankou so švajčiarskym syrom Gruyère


Dobrú chuť!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa