Kurča na spôsob Coq au vin

Autor11 mes. pred 8
Obľúbené0

Stará francúzska klasika Coq au vin znamená - na víne. Legenda hovorí, že stopy coq au vin siahajú až do obdobia dávnej Galie. V tradičných francúzskych receptoch sa na štýl  Coq au vin zvyčajne podával kohút. Moderné poňatie sa uspokojuje s využitím kurčiat, nakoľko je jednoduchšie. Aj vy sa dnes presvedčíte, že chutné kuriatko so zeleninou na starý francúzsky spôsob, chutí skvele. Predovšetkým, keď mu jeho neopakovateľnú chuť dodá vaše nenahraditeľné zelené vajíčko Big Green Egg!


Coq au vin


CHOD:
hlavný chod

KUCHYŇA: francúzska

KATEGÓRIA: hydina

TECHNIKA VARENIA: smaženie, dusenie, nepriame varenie

ÚROVEŇ: jednoduchá

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 40 min.

PORCIE: 4



POTREBNÉ INGREDIENCIE:

1, 5 kg kurča

4 lyžice slnečnicového oleja

100 g hladkej múky

200 g slaniny (neúdenej)

200 g mrkvy

3 zelerové stonky

250g malých šampiónov

500 g malých nových zemiakov

1 veľká červená cibuľa

2 strúčiky cesnaku

1 fľaša červeného vína (napríklad Rulandského modré)

100 ml koňaku

500 ml kuracieho vývaru

2 bobkové listy

5 byliek čerstvého tymiánu

 

Potrebné príslušenstvo:


Coq au vin

PRÍPRAVA


1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s antikorovým roštom a liatinovým pekáčom zohrejeme vajíčko na teplotu 230 ° C. Medzitým naporcujeme kurča, z ktorého odrežeme stehienka,  krídla a vyrežeme psia (spolu s kosťou). Kuracie prsia porozkrajujeme na polovice. 

2. V liatinovom pekáči zohrejeme slnečnicový olej. Kuracie kúsky ochutíme soľou, korením, obalíme ich v hladkej múke a zo všetkých strán opečieme na rozpálenom oleji dohneda. Opekáme pod zatvorenom poklope vajíčka, ktorého kupolu otvoríme iba vtedy, keď budeme kuracie kúsky otáčať.  Opečené mäso vyberieme z pekáča a odložíme ich bokom. Medzitým nakrájame na kocky slaninu, očistíme mrkvu a zeler, ktoré nahrubo posekáme. Šampiňóny očistíme a odrežeme z nich nožičky. Zemiaky umyjeme, cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu nakrájajte na kocky a cesnak najemno nakrájame.

3. Následne cibuľu a cesnak podusíme v liatinovom pekáči, pridáme nakrájanú slaninu a smažíme niekoľko minút. Po usmažení slaninky pridáme mrkvu, zeler, čerstvé bylinky a huby. Nakoniec deglazujeme vínom a koňakom, privedieme do varu a úplne nakoniec zalejeme vývarom.  Po každom úkone poklop vajíčka zatvoríme.

4. Keď obsah v pekáči privedieme k varu, vrátime späť aj osmažené kuracie kúsky. V tomto bode zložíme z vajíčka liatinový pekáč aj rošt a do vajíčka vložíme konvektor. Po zasadení konvektora vrátime do vajíčka rošt a aj liatinový pekáč, pekáč zakryjeme vrchnou časťou (pokrievkou) a zatvorte poklop vajíčka. Teplota vo vajíčku výrazne poklesne, pričom ju necháme klesnúť až na 150 ° C. Mäso necháme dusiť približne 45 minút. Po tomto čase do pekáča  pridáme zemiaky a necháme dusiť ďalších 15 minút.

5. Z liatinového pekáča zložíme pokrievku, zatvoríme poklop vajíčka a jedlo necháme dusiť ďalších 30 minút , čím sa zredukuje omáčka do ideálnej podoby a coq au vin zároveň získa lahodnú dymovú chuť Big Green Egg. Počas posledných 30 minút coq au vin pravidelne miešame.

Coq au vin


TIP:
Coq au vin sa zvyčajne podáva na širokých vaječných rezancoch alebo s chrumkavou bagetou a dobrým kvalitným maslom. 


Coq au vin


Dobrú chuť!




Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa