Grilované kura na tmavom pive s pečenými zemiačikmi
Návod na prípravu:
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: hydina, zelenina
TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie
KUCHYŇA: americká
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 1 hod. 35 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 55 min.
PORCIE: 2
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA KURA:
1 stredne veľké kura v bio kvalite
3 lyžice slnečnicového oleja
1 plechovka jantárového piva
150 ml sladkej BBQ omáčky
ZELENINA
300 g malých nových zemiakov
½ zeleru
2 mrkvy
5 šalotiek
4 strúčiky cesnaku
4 byľky rozmarínu
4 byľky šalvie
3 lyžice slnečnicového oleja
KORENIACA ZMES
1 ČL sladkej mletej červenej papriky
1 ČL mletého čili
1 ČL mletého zázvoru
1 ČL mletej rasce
1 lyžička prášku z citrónovej trávy
1 ČL mletého koriandra
1 polievková lyžica sušenej šalvie
1 ČL morskej soli
1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
Potrebné príslušenstvo:
- konvektor
- nerezový rošt
- malá liatinová panvica
- teplomer s dvojitou sondou na diaľkové meranie
- sedátko na kura
PREDPRÍPRAVA:
1. V zelenom vajíčku ako prvé zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme nahriať spolu s konvektorom a roštom z nehrdzavejúcej ocele na teplotu 180 ° C.
2. Medzitým pripravíme zeleninu: dôkladne opláchneme malé nové zemiaky, ktoré osušíme. Zeler olúpeme a nakrájame na cca 1,5 cm kocky. Mrkvu ošúpeme a tiež ju nakrájame na kocky. Olúpeme a nahrubo nakrájame šalotku aj cesnak. Lístky šalvie a rozmarín poodtŕhame a nahrubo nasekáme. Všetky pripravené ingrediencie zmiešame so slnečnicovým olejom a odložíme ich bokom.
3. Všetky ingrediencie na koreniacu zmes si zmiešame dohromady.
Kožu kurčaťa jemne nadvihneme (posúvaním prsta medzi kožou a mäsom) a medzi kožu a mäso dôkladne rozotrieme časť koreniacej zmesi. Nakoniec kožu zvonku potrieme slnečnicovým olejom a následne ju tiež okoreníme zmesou.
PRÍPRAVA:
1. Je čas vypiť tretinu piva a zvyšok aj s plechovicou položiť na rošt, zatvoriť poklop vajíčka, až kým sa po približne 20 minútach z plechovky nezačne vyparovať jej obsah (kura môžeme piecť aj na sedátku).
2. Následne opatrne vložíme plechovku do držiaka na plechovku a kurča umiestnime cez držiak, vložíme do malej liatinovej panvice a okolo kuraťa rozložíme zeleninu. Panvicu položíme na rošt a do stehna kuraťa zasunieme sondu diaľkového teplomera tak, aby sme nezasiahli kosť. Zatvoríme poklop vajíčka a nastavíme teplotu jadra na 65 ° C. Kurča necháme piecť, pokým teplota nedosiahne požadovanú úroveň.
3. Po dosiahnutí teploty jadra kura potrieme BBQ omáčkou. Ak je omáčka príliš hustá, zriedime ju s trochou vody. Potom opäť zatvoríme poklop vajíčka a prenastavíme teplotu jadra na hodnotu 72 ° C. BBQ omáčkou kura počas ďalšieho pečenia ešte raz alebo dvakrát popotierame.
4. Panvicu s kuraťom vyberieme z vajíčka a zeleninu osolíme podľa chuti.
Dobrú chuť!