Grilované kura na tmavom pive s pečenými zemiačikmi

Autor1 rok pred 179
Obľúbené0


Návod na prípravu:

CHOD: hlavné jedlo

KATEGÓRIA: hydina, zelenina

TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie

KUCHYŇA: americká

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAVY: 20 min.

DOBA VARENIA: 1 hod. 35 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 55 min.

PORCIE: 2

POTREBNÉ INGREDIENCIE NA KURA:

1 stredne veľké kura v bio kvalite

3 lyžice slnečnicového oleja

1 plechovka jantárového piva

150 ml sladkej BBQ omáčky

Grilované kura posadené na plechovke

ZELENINA

300 g malých nových zemiakov

½ zeleru

2 mrkvy

5 šalotiek

4 strúčiky cesnaku

4 byľky rozmarínu

4 byľky šalvie

3 lyžice slnečnicového oleja

KORENIACA ZMES

1 ČL sladkej mletej červenej papriky

1 ČL mletého čili 

1 ČL mletého zázvoru

1 ČL mletej rasce

1 lyžička prášku z citrónovej trávy

1 ČL mletého koriandra

1 polievková lyžica sušenej šalvie

1 ČL morskej soli

1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia



Potrebné príslušenstvo:

 

Grilované kura na jantarovom pive v Big Green Egg


PREDPRÍPRAVA:

1. V zelenom vajíčku ako prvé zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme nahriať spolu s konvektorom a roštom z nehrdzavejúcej ocele na teplotu 180 ° C.

2. Medzitým pripravíme zeleninu: dôkladne opláchneme malé nové zemiaky, ktoré osušíme. Zeler olúpeme a nakrájame na cca 1,5 cm kocky. Mrkvu ošúpeme a tiež ju nakrájame na kocky. Olúpeme a nahrubo nakrájame šalotku aj cesnak. Lístky šalvie a rozmarín poodtŕhame a nahrubo nasekáme. Všetky pripravené ingrediencie zmiešame so slnečnicovým olejom a odložíme ich bokom.

3. Všetky ingrediencie na koreniacu zmes si zmiešame dohromady. 

Kožu kurčaťa jemne nadvihneme (posúvaním prsta medzi kožou a mäsom) a medzi kožu a mäso dôkladne rozotrieme časť koreniacej zmesi. Nakoniec kožu zvonku potrieme slnečnicovým olejom a následne ju tiež okoreníme zmesou.



Grilované kura posadené na plechovke s jantarovym pivom

PRÍPRAVA:

1. Je čas vypiť tretinu piva a zvyšok aj s plechovicou položiť na rošt, zatvoriť poklop vajíčka, až kým sa po približne 20 minútach z plechovky nezačne vyparovať jej obsah (kura môžeme piecť aj na sedátku).

2. Následne opatrne vložíme plechovku do držiaka na plechovku a kurča umiestnime cez držiak, vložíme do malej liatinovej panvice a okolo kuraťa rozložíme zeleninu. Panvicu položíme na rošt  a do stehna kuraťa zasunieme sondu diaľkového teplomera tak, aby sme nezasiahli kosť. Zatvoríme poklop vajíčka a nastavíme teplotu jadra na 65 ° C. Kurča necháme piecť, pokým teplota nedosiahne požadovanú úroveň.

3. Po dosiahnutí teploty jadra kura potrieme BBQ omáčkou. Ak je omáčka príliš hustá, zriedime ju s trochou vody. Potom opäť zatvoríme poklop vajíčka a prenastavíme teplotu jadra na hodnotu 72 ° C. BBQ omáčkou kura počas ďalšieho pečenia ešte raz alebo dvakrát popotierame.

4. Panvicu s kuraťom vyberieme z vajíčka a zeleninu osolíme podľa chuti.

Dobrú chuť!

Grilované kura v Big Green Egg posadené na plechovke s jantárovým pivom

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa