Mexická Quesadilla s kyslou smotanou
Quesadilla je známy pokrm mexickej kuchyne, v krajine, kde sa vyrába aj keramika zeleného vajíčka Big Green Egg. Na prípravu tejto pochúťky používame liatinovú panvicu alebo plochú stranu polkruhovej liatinovej platne Plancha, dokonca ju môžeme pripraviť vo vrchnáku v zelenom pekáči, ktorý umiestnime na rošt zeleného vajíčka. Použitie zeleného holandského pekáča však vyžaduje použitie obracačky, nakoľko jeho tvar čiastočne sťažuje úhľadné otáčanie a dokonalý vzhľad výslednej quesadilly.
CHOD: príloha, hlavné jedlo
KATEGÓRIA: múčne jedlo
TECHNIKA PRÍPRAVY: pečenie
KUCHYŇA: mexická
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 10 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 30 min.
PORCIE: 12 kúskov
Potrebné ingrediencie:
1 malá hlávka brokolice
½ zelenej cukety
8 jarných cibuliek
1 avokádo
1 zväzok bazalky
200 g strúhaného vyzretého syra
6 malých tortillových placiek (asi Ø15 cm)
200 g mäkkého kozieho syra
125 g kyslej smotany
Potrebné príslušenstvo:
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s liatinovým roštom aliatinovou platňouna teplotu 220 ° C.
2. Kým sa vajíčko nahrieva, rozložíme si brokolicu na maličké ružičky. Panvicu s mierne osolenou vodou privedieme do varu, pridáme ružičky brokolice a blanšírujeme približne 4 minúty. Následne scedíme, brokolicu prepláchneme studenou vodou a necháme dobre odkvapkať. Cuketu nakrájame na malé kocky a jarnú cibuľku na tenké krúžky. Avokádo rozpolíme, odstránime kôstku, olúpeme a dužinu nakrájame na malé kocky. Lístky z bazalky poodtŕhame a nadrobno nakrájame. Nakoniec so zeleninou, avokádom a bazalkou zmiešame nastrúhaný syr.
3. Na každú stranu každého wrapu natrieme kozí syr a na tri wrapy rozložíme vrstvu zeleninovej zmesi. Zvyšné wrapy položíme kozím syrom natretou stranou nadol na vrstvu zeleninovej zmesi a jemne stlačíme.
4. Predpipravenú quesadillu vložíme do panvice, zatvoríme poklop vajíčka a necháme piecť približne 5 minút. Medzitým v miske rozmiešame kyslú smotanu.
5. Quesadillu obrátime na druhú stranu a zapečieme ešte približne 5 minút dozlatista. Potom quesadillu vyberieme z panvice, nakrájame na štyri kúsky a podávame s kyslou smotanou. Obdobným spôsobom upečieme aj zvyšné quesadilly.
Dobrú chuť!