Grilovaná pražma
Recept na pražmu je klasické vietnamské hlavné jedlo, pričom kombinácia ryby a paradajok k sebe dokonale ladí. S rezancovým šalátom, s ktorým toto jedlo odporúčame podávať, mu dodáte ten pravý ázijský nádych.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: ryba
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: ázijská/vietnamská
ÚROVEŇ: stredná
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 4 hod. 10 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 4 hod. 30 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
2 pražmy, vyčistené a filetované
200 ml slnečnicového oleja
OBLOHA:
½ hlávky fenikla
2 reďkovky
125 g rolky mäkkého kozieho syra
2 byľky bazalky
16 zelených olív bez kôstok
2 lyžice extra panenského olivového oleja
OMÁČKA:
7 strúčikov cesnaku
1 cm čerstvého zázvoru
1 čili paprička
8 paradajok
2 lyžice cukru
2 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice rybacej omáčky
6 jarných cibuliek
REZANCE:
200 g celozrnných rezancov
½ mrkvy
½ zväzku koriandra
3 jarné cibuľky
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
Najskôr vo vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme spolu s liatinovým roštom zahriať na teplotu 180 ° C. Medzitým opláchneme ryby zvnútra aj zvonka pod studenou tečúcou vodou a dôkladne ich osušíme kuchynskou utierkou. Na prípravu omáčky: ošúpeme cesnak aj koreň zázvoru a nakrájame ich najemno. Z čili papričky vyberieme stopku, semená a zvyšnú dužinu nadrobno nakrájame. Paradajky rozkrájame na mesiačiky.
PRÍPRAVA
1. Slnečnicový olej nalejeme do liatinovej panvice a na rošte necháme dobre rozohriať. Pražmu vložíme do liatinovej panvice, zatvoríme poklop vajíčka Big Green Egg a rybu smažíme približne 3 minúty.
2. Potom ryby preklopíme na druhú stranu, pridáme cesnak, koreň zázvoru a nakrájanú čili papričku. Poklop vajíčka zatvoríme a opäť smažíme približne 2 minúty. Pridáme paradajkové mesiačiky, cukor, sóju aj rybaciu omáčku, zatvoríme poklop vajíčka a takto necháme dusiť približne 10 minút, pokým nebudú paradajky mäkké a ryba dostatočne uvarená.
4. Kým sa ryba dusí, uvaríme si rezance na prípravu šalátu podľa pokynov na obale. Po uvarení cestoviny scedíme a prepláchneme studenou vodou. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na kocky cca 0,5 cm veľké. Lístky z koriandra poodtŕhame a nadrobno nakrájame . Očistíme jarnú cibuľku na omáčku i na šalát a nakrájame ju šikmo na kolieska. Všetky ingrediencie potrebné na prípravu šalátu spolu zmiešame a podľa chuti dosolíme a dokoreníme mletým čiernym korením.
5. Panvicu s pražmou vyberieme z Big Green Egg a položíme na žiaruvzdornú podložku na stôl. Nakoniec posypeme jarnou cibuľkou a podávame s chutným rezancovým šalátom.
Dobrú chuť!