Placky „Blinis” z ricotty s grilovanou špargľou a sardelou zálievkou
Placky blinis pochádzajú z východnej Európy a najlepšie by sa dali opísať ako spojenie maličkej palacinky a okrúhlej piškóty. Môžete ich naplniť čímkoľvek chcete, jednoducho všetkým, čo máte radi. Skvele poslúžia buď ako rýchle občerstvenie, alebo ako predjedlo v rámci menu. Náš recept na ricottové blinis s grilovanou zelenou špargľou a sardelovou zálievkou rozhodne odporúčame čo najskôr vyskúšať.
CHOD: predjedlo, snack
KATEGÓRIA: zelenina
TECHNIKA VARENIA: pečenie, grilovanie
ÚROVEŇ: jednoduchá
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 35 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
1 zväzok zelenej špargle cca 350 g
1 polievková lyžica olivového oleja
PLACKY BLINIS:
2 vajcia
50 g polohrubej múky
50 g ricotty
100 g strúhaného parmezánu
1 polievková lyžica slnečnicového oleja
SARDELOVÁ ZÁLIEVKA:
½ červenej cibule
1 strúčik cesnaku
1 lyžica sardelovej pasty
50 g čiernych olív bez kôstky
25 g kapary (scedené)
zväzok čerstvej petržlenovej vňate
100 ml olivového oleja
šťava z ½ citrónu
Potrebné príslušenstvo:
![]() |
![]() |
PRÍPRAVA
1. Oblečieme si profesionálnu zásteru :-) Potom v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s liatinovým roštom zohrejeme vajíčko na teplotu na 180 ° C. Medzitým odstránime zo špargle všetky jej tvrdé časti a hrubšie kúsky špargle po dĺžke rozrežeme. Špargľu pokvapkáme olivovým olejom a podľa chuti osolíme.
2. Na prípravu placiek v miske najskôr rozšľaháme vajcia, ktoré zmiešame s múkou a následne do zmesi zamiešame ricottu a parmezán. Zmes dochutíme soľou a korením.
Na prípravu zálievky očistíme a najemno nakrájajte červenú cibuľu a cesnak. Pridáme sardelovú pastu, olivy a kapary, ktoré sme nadrobno nakrájali. Nakoniec pridáme najemno nasekané lístky petržlenovej vňate a odložíme zmes bokom.
3. Pod zatvoreným poklopom zeleného vajíčka na liatinovom rošte zohrejeme polkruhovú liatinovú dosku (resp. liatinový pekáč) hladkou stranou nahor a namažeme ju slnečnicovým olejom. Placky z dvoch polievkových lyžíc cesta následne z oboch strán usmažíme na rozhorúčenom povrchu liatinovej dosky. Smažíme dozlatista. Kým sa placky blinis opekajú, na rošte ugrilujeme špargľu, a to približne 5 až 8 minút. Špargľu pravidelne otáčame a po každom úkone poklop vajíčka zatvoríme.
5. Hotové placky udržujeme teplé ich pod alobalom.
Pomocou rukavice zložíme liatinovú dosku z roštu
Na finálnu prípravu zálievky najskôr zohrejeme tretinu olivového oleja na malej liatinovej panvici na rošte zeleného vajíčka a osmažíme na nej cibuľu a cesnak. Primiešame zmes na zálievku (pripravenú v predstihu), zvyšný olivový olej, citrónovú šťavu.
6. Hotovú špargľu naservírujeme na tanier a jemne prelejeme zálievkou. Podávame na veľkom tanieri s plackami z ricotty.
TIP: tento vegetariánsky recept môžeme ľahko upraviť aj pre milovníkov mäsa. Stačí pred podávaním preložiť špargľu narýchlo opečenými plátkami slaniny, ktoré si samozrejme ugrilujeme v našom vajíčku Big Green Egg.