Trhané jackfruit „mäso” v žemli
Jackfruit, alebo východoindický chlebovník rôznolistý, je u nás novinkou. Je úplne bez tuku, obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. V dnešnej dobe sa mladý, zelený konzervovaný jackfruit často používa ako náhrada mäsa a ako surovina na jeho výrobu. Vedeli ste však, že na prípravu v zelenom vajíčku môžete použiť aj čerstvý, žltý a zrelý variant? V prípade, že použijete mladé jackfruitové ovocie, pred prípravou ho poriadne opláchnite. Keď budeme jackfruit piecť v Big Green Egg o 5 minút dlhšie, bude sa dať vidličkou ľahko natrhať na „mäso” a následne ním budeme môcť nádherne naplniť naše žemličky.
CHOD: obed, hlavné jedlo
KATEGÓRIA: vegetariánska, zelenina, ovocie
TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie, praženie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 10 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 30 min.
PORCIE: 8 žemličiek
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA ŽEMLE:
3 kg čerstvého, zrelého jackfruitu
3 lyžice zázvorového sirupu
8 kúpených alebo domácich žemlí
1 byľka čerstvej bazalky
LIBANONSKÉ KORENIE SHAWARMA
5 g klinčekov
10 g čierneho korenia
10 g semien koriandra
10 g horčičných semiačok
5 g rasce
10 g mletého zázvoru
10 g sušeného cesnakového granulátu
10 g maďarskej sušenej červenej papriky
5 g údenej mletej červenej papriky (štipľavej)
5 g mletej kurkumy
5 g mletej zmesi korenia (napríklad korenie piatich vôní - badián, fenikel, sečuánske korenie, rímska rasca, škorica)
10 g jemnej morskej soli
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s konvektorom a antikorovým roštom na teplotu 190 ° C.
2. Predpripravíme si zmes korenia Shawarma, pričom zmiešame mleté klinčeky, čierne korenie, koriandrové semienka, horčičné semienka a mletú rascu. V prípade celých korení si ich môžeme zomlieť v mlynčeku na korenie. Následne spolu zmiešame všetky uvedené ingrediencie na korenie Shawarma dokopy a pol polievkovej lyžice zmesi si necháme na použitie. Zvyšok zmesi môžeme uložiť do vzduchotesnej nádoby na ďalšie použitie v budúcnosti.
3. Jackfruit očistíme tak, že dužinu vyberieme, kožu, semienka a “ vlákna” odstránime.
PRÍPRAVA
1. Na rošte zohrejeme liatinovú panvicu, do ktorej nalejeme zázvorový sirup a pridáme jackfruit spolu s korením shawarma. Dobre premiešame. Žemle poukladáme na rošt, aby sa nám pekne predhriali. Pod zatvoreným poklopom vajíčka varíme jackfruit 4 až 5 minút, pričom pravidelne premiešavame obsah panvice. Po každom úkone opäť poklop vajíčka dobre uzatvoríme.
2. Natrháme si lístky bazalky.
3. Po stanovenom čase z vajíčka vyberieme panvicu a tiež teplé žemličky, ktoré rozkrojíme a naplníme ich jackfruitom. Nakoniec dozdobíme čerstvou bazalkou.
Tip: namiesto čerstvého jackfruitu môžete použiť aj mladý jackfruit, dostupný v supermarkete. Nezabudnite ho však vždy pred prípravou dôkladne opláchnuť a povariť približne o 5 minút dlhšie ako čerstvý jackfruit uvedený v tomto recepte.