Trhané jackfruit „mäso” v žemli

Autor3 roky pred 377
Obľúbené1

Jackfruit, alebo východoindický chlebovník rôznolistý, je u nás novinkou. Je úplne bez tuku, obsahuje množstvo vitamínov a minerálov.  V dnešnej dobe sa mladý, zelený konzervovaný jackfruit často používa ako náhrada mäsa a ako surovina na jeho výrobu. Vedeli ste však, že na prípravu v zelenom vajíčku môžete použiť aj čerstvý, žltý a zrelý variant? V prípade, že použijete mladé jackfruitové ovocie, pred prípravou ho poriadne opláchnite. Keď budeme jackfruit piecť v Big Green Egg o 5 minút dlhšie, bude sa dať vidličkou ľahko natrhať na „mäso” a následne ním budeme môcť nádherne naplniť naše žemličky.


CHOD:
obed, hlavné jedlo

KATEGÓRIA: vegetariánska, zelenina, ovocie

TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie, praženie

KUCHYŇA: -

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAVY: 20 min.

DOBA VARENIA: 10 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 30 min. 

PORCIE: 8 žemličiek


pulled jackfruit

POTREBNÉ INGREDIENCIE NA ŽEMLE:

3 kg čerstvého, zrelého jackfruitu

3 lyžice zázvorového sirupu

8 kúpených alebo domácich žemlí

1 byľka čerstvej bazalky

LIBANONSKÉ KORENIE SHAWARMA

5 g klinčekov

10 g čierneho korenia

10 g semien koriandra

10 g horčičných semiačok

5 g rasce

10 g mletého zázvoru

10 g sušeného cesnakového granulátu

10 g maďarskej sušenej červenej papriky

5 g údenej mletej červenej papriky (štipľavej)

5 g mletej kurkumy

5 g mletej zmesi korenia (napríklad korenie piatich vôní - badián, fenikel, sečuánske korenie, rímska rasca, škorica)
10 g jemnej morskej soli

Potrebné príslušenstvo:

pulled jackfruit

PREDPRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s konvektorom a antikorovým roštom na teplotu 190 ° C.

2. Predpripravíme si zmes korenia Shawarma, pričom zmiešame mleté klinčeky, čierne korenie, koriandrové semienka, horčičné semienka a mletú rascu. V prípade celých korení si ich môžeme zomlieť v mlynčeku na korenie. Následne spolu zmiešame všetky uvedené ingrediencie na korenie Shawarma dokopy a pol polievkovej lyžice zmesi si necháme na použitie. Zvyšok zmesi môžeme uložiť do vzduchotesnej nádoby na ďalšie použitie v budúcnosti.

3. Jackfruit očistíme tak, že dužinu vyberieme, kožu, semienka a “ vlákna” odstránime. 

pulled jackfruit

PRÍPRAVA

1. Na rošte zohrejeme liatinovú panvicu, do ktorej nalejeme zázvorový sirup a pridáme jackfruit spolu s korením shawarma. Dobre premiešame. Žemle poukladáme na rošt, aby sa nám pekne predhriali. Pod zatvoreným poklopom vajíčka  varíme jackfruit 4 až 5 minút, pričom pravidelne premiešavame obsah panvice. Po každom úkone opäť poklop vajíčka dobre uzatvoríme. 

2. Natrháme si lístky bazalky.

3. Po stanovenom čase z vajíčka vyberieme panvicu  a tiež teplé žemličky, ktoré rozkrojíme  a naplníme ich jackfruitom. Nakoniec dozdobíme čerstvou bazalkou.

book

Tip: namiesto čerstvého jackfruitu môžete použiť aj mladý jackfruit, dostupný v supermarkete. Nezabudnite ho však vždy pred prípravou dôkladne opláchnuť a povariť približne o 5 minút dlhšie ako čerstvý jackfruit uvedený v tomto recepte.

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa