Pečená šalotka
Delikátna príloha v podobe sladkej karamelizovanej cibuľky chutí najlepšie, keď si ju pripravíme na grile Big Green Egg. Cukor, ktorý sa v cibuľke prirodzene nachádza, sa teplom premení na sladký karamel. A výsledok? Neuveriteľne lahodná chuť cibule s výraznou chuťou a s nádychom pečenia. V tomto recepte, ktorého základ tvorí šalotka, si cibuľku pomaly upečie na masle, až kým nezíska krásnu hnedú farbu. Pečená šalotka patrí medzi základné recepty, ktoré by ste si mali na svojom kamade rozhodne vyskúšať pripraviť. Ak už máte svoje zelene vajíčko pripravené, môžeme ísť na to!
CHOD: príloha
KATEGÓRIA: zelenina
TECHNIKY PRÍPRAVY: pečenie, dusenie
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 15 min.
DOBA VARENIA: 25 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 40 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
10 ks šalotiek podlhovastého tvaru
2 lyžice olivového oleja
80g masla
POTREBNÉ PRÍSLUŠENSTVO:
PREDPRÍPRAVA:
1. Do ohniska zeleného vajíčka Big Green Eggnasypeme kusové drevné uhlie a zapálime. 2. Vajíčko necháme zohriať spolu s roštom na teplotu 180 °C.
3. Šalotku očistíme (no nelúpeme) a pozdĺžne poprekrajujeme na polovice.
PRÍPRAVA:
1. Najskôr si necháme rozohriať liatinovú panvicu na rošte.
2. Pridáme olivový olej, ktorý tiež na malú chvíľu necháme rozohriať a šalotky umiestnite do panvice reznou stranou smerom nadol. Opekáme cca 5 až 6 minút , kým nie je spodok šalotiek opečený pekne dohneda .
3. Potom pridáme maslo a zatvoríme poklop vajíčka. Šalotky pečieme ešte 15-20 minút. Cibuľky v tomto prípade miešať ani otáčať vôbec nemusíme. V masle sa budú pomaly variť a po stanovenom čase budú pekne prepečené.
4. Nakoniec zložíme panvicu z vajíčka. Šalotku ošúpeme pred podávaním.
Recepty na ďalšie variácie:
Pečené šalotky sú výbornou voľbou k viacerým mäsovým a zeleninovým jedlám, no rovnako tak chutia aj k rybám. Zvlášť ich odporúčame k nasledujúcim jedlám, ktorých recepty vám teraz ponúkame: