Grilovaný indiánsky tomahawk z bravčového mäsa so zeleninou
Už ste niekedy ochutnali mäsový tomahawk? Túto indiánsku zbraň totiž pripomína bravčový rezeň z rebierok s dlhou kosťou, ktorá porcii dodáva vzhľad povestnej vojenskej sekery indiánov. V našom recepte upravenom pre zelené vajíčko Big Green Egg, sme sa rozhodli pre dvojité tomahawky. A nakoľko ich grilovanie trvá o niečo dlhšie ako grilovanie klasického tomahawku, získajú porcie mäsa na Vašom tanieri extra lahodnú chuť. Podávame s obľúbenou grilovanou zeleninou.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: mäso, zelenina
TECHNIKA VARENIA: grilovanie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 40 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE
2 dvojité kúsky rebierok - tomahawky
1 byľka tymiánu
1 byľka rozmarínu
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
ZELENINA
12 výhonkov zelenej špargle
2 veľké cibule
2 červené sladké papriky (špicaté)
2 sladké žlté papriky (špicaté)
Požadované príslušenstvo:
- liatinový rošt
- teplomer s okamžitým načítaním teploty
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko následne zahrejte spolu s liatinovým roštom na teplotu 210 ° C.
2. Bravčové tomahawky vyberieme z chladničky. Z byliniek pooberáme lístky, ktoré nadrobno nasekáme. Očistíme a najemno nasekáme cesnak. Pripravené bylinky a cesnak pridáme do olivového oleja a poctivo votrieme na rebierka.
3. Zo špargle poodkrajujeme tvrdé konce, cibuľu ošúpeme a nakrájame na plátky asi 2 cm hrubé.
PRÍPRAVA
1. Tomahawky osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a umiestnime na gril, spolu so sladkou špicatou paprikou. Tomahawky grilujeme približne 3 minútky, potom pootočíme a grilujeme ďalšie 3 minútky. Potom mäso obrátime a grilujeme rovnakým spôsobom aj z opačnej strany. Papriky grilujeme približne 6-8 minút, pričom ich počas grilovania pravidelne otáčame, aby ich koža sčernela rovnomerne z každej stravy. Po každom úkone poklop vajíčka dobre uzatvoríme.
2. Teplomerom skontrolujeme teplotu jadra mäsa, ktorá by mala dosiahnuť 70 ° C. Ak je teplota nižšia, počkáme na dosiahnutie správnej 70 ° C teploty a v prípade pripaľovania mäsa rebierka ešte príležitostne otáčame. Po ugrilovaní povyberáme jednotlivé ingrediencie z vajíčka Big Green Egg bokom, do pripravenej nádoby.
3. Na rošt položíme kúsky zelenej špargle aj nakrájanú cibuľu. Špargľu i cibuľu grilujeme približne 5 minút a v polovici času grilovania ich otočíme na druhú stranu. Zo sladkej špicatej papriky odstráňte stopky, zlúpeme kožu a povyberáme semienka.
4. Nakoniec zo zeleného vajíčka vyberieme ugrilované kúsky špargle a cibuľu, ktorú podávame spolu s grilovanou paprikou s bravčovými tomahawkami.
Dobrú chuť!