Údené kuracie prsia s pórom, zemiakmi Hasselback a sójovou salsou

Autor1 rok pred 353
Obľúbené2

Vo vajíčku Big Green Egg si pohotovo a jednoducho dokážete pripraviť kompletné jedlo, ako je napríklad aj údené kuracie filé z kuracích pŕs s pečeným pórom, zemiakmi Hasselback a sójovou salsou. V našom recepte si najskôr zaúdime kuracie filety, potom opečieme zemiaky zemiačiky a nakoniec opečieme chrumkavý pór. Nakoniec necháte kuracie mäso na chvíľu ohriať priamo na rošte v našom zelenom vajíčku. A aká bude záverečná úprava? Ponúkame vám vynikajúcu sójovú salsu z jarnej cibuľky, ktorú si pripravíme v predstihu.



CHOD: hlavné jedlo

KATEGÓRIA: hydina

TECHNIKA VARENIA: údenie, nepriame varenie

KUCHYŇA: -

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAV: 15 min.

DOBA VARENIA: 1 hod. 30 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 45 min. 

PORCIE: 4

údenie

KURA

 

4 kuracie prsia s kožou (ideálne z kuraťa kŕmeného kukuricou) 

4 červené zemiaky

1 vetvička čerstvého tymiánu

1 vetvička čerstvého rozmarínu

1 lyžica olivového oleja

1 hlávka cesnaku

2 póry

4 hrste žeruchy

jarná cibuľka do sójovej salsy



Požadované príslušenstvo:

 

drevené štiepky na údenie (z jablone)

convEGGtor

liatinový rošt

diaľkový teplomer (napr. s dvojitou sondou)

malá liatinová panvica Skillet



PREDPRÍPRAVA

 

1. Ako prvé si  v Big Green Egg zapálime drevné uhlie (pomocou jednej kocky pevného podpaľača) a zelené vajíčko necháme rozohriať na teplotu 130°C.


grilované kuracie filety

PRÍPRAVA

 

1. Na žeravé drevné uhlie nasypeme hrsť jablčnej štiepky a do zeleného vajíčka vložíme convEGGtor. Následne do vajíčka umiestnime aj liatinový rošt a položíme naň kuracie kúsky a to kožou nahor. Do stredu niektorého z kúskov mäsa zapichneme kolík diaľkového teplomera Dual Probe a poklop Big Green Egg a poklop vajíčka dobre uzatvoríme. Teplota vo vajíčku  pri vložení convEGGtora poklesne na teplotu približne 90°C - túto teplotu aj naďalej udržiavame, pričom teplotu mäsa nastavíme na teplotu 68-70 °C. Kuracie prsia necháme údiť, kým sa nedosiahne požadovaná teplota stredu mäsa, čo trvá približne 40 minút.

2. Kým sa mäsko údi, umyjeme a osušíme si zemiaky, ktoré nakrájame po ich šírke každých pár milimetrov do dvoch tretín hĺbky zemiaka a postupne ich zárezmi smerom nahor vložíme do malej liatinovej panvice. Z čerstvého tymiánu a čerstvých ihličiek rozmarínu poodstraňujeme lístky, ktoré nadrobno nasekáme. Bylinky vmiešame do olivového oleja a týmto bylinkovým olejom zemiačiky Hasselback dôkladne popotierame. Hlávku cesnaku rozpolíme po jeho šírke a pridáme ho k zemiakom.

3. Po dosiahnutí požadovanej teploty jadra mäsa kuracie prsia vyberieme zo zeleného vajíčka  a po vybratí ich voľne prikryjeme hliníkovou fóliou. Následne na rošt do Big Green Egg vložíme panvicu so zemiakmi a poklop vajíčka dobre uzatvoríme, pričom teplotu zeleného vajíčka nastavíme na 190 °C. Zemiaky v panvici opekáme približne 40 minút do zlatista.

4. Pokým sa pripravujú zemiaky, umyjeme si pór a odrežeme z neho korienky a vrchné hrubé listy. Potom si pór nakrájame a to každý na štyri rovnaké kusy. Keď sú zemiaky v zelenom vajíčku už asi 20 minút, položíme pripravený pór na rošt vedľa panvice. Pór grilujeme približne 15-20 minút, pokým sa nepripraví domäkka a  počas pečenia ho priebežne  otáčame. Vonkajšia strana póru bude po konečnej príprave tmavo hnedá.

5. Nakoniec pór i panvicu so zemiakmi vyberieme z Big Green Egg a kuracie filety otočíme na rošt kožou smerom nadol. Poklop vajíčka opäť uzatvoríme a kura ďalej niekoľko minút opekáme. Naservírujeme ich na taniere spolu so zemiakmi Hasselback i kúskami póru. Pred konzumáciou pór mierne stlačíme a vnútro podľa chuti osolíme a dochutíme mletým čiernym korením. Podávame s chutnou sójovou salsou.

 

Dobrú chuť!

 

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa