Údené kuracie prsia s pórom, zemiakmi Hasselback a sójovou salsou
Vo vajíčku Big Green Egg si pohotovo a jednoducho dokážete pripraviť kompletné jedlo, ako je napríklad aj údené kuracie filé z kuracích pŕs s pečeným pórom, zemiakmi Hasselback a sójovou salsou. V našom recepte si najskôr zaúdime kuracie filety, potom opečieme zemiaky zemiačiky a nakoniec opečieme chrumkavý pór. Nakoniec necháte kuracie mäso na chvíľu ohriať priamo na rošte v našom zelenom vajíčku. A aká bude záverečná úprava? Ponúkame vám vynikajúcu sójovú salsu z jarnej cibuľky, ktorú si pripravíme v predstihu.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: hydina
TECHNIKA VARENIA: údenie, nepriame varenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 15 min.
DOBA VARENIA: 1 hod. 30 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 45 min.
PORCIE: 4
KURA
4 kuracie prsia s kožou (ideálne z kuraťa kŕmeného kukuricou)
4 červené zemiaky
1 vetvička čerstvého tymiánu
1 vetvička čerstvého rozmarínu
1 lyžica olivového oleja
1 hlávka cesnaku
2 póry
4 hrste žeruchy
jarná cibuľka do sójovej salsy
Požadované príslušenstvo:
drevené štiepky na údenie (z jablone)
diaľkový teplomer (napr. s dvojitou sondou)
malá liatinová panvica Skillet
PREDPRÍPRAVA
1. Ako prvé si v Big Green Egg zapálime drevné uhlie (pomocou jednej kocky pevného podpaľača) a zelené vajíčko necháme rozohriať na teplotu 130°C.
PRÍPRAVA
1. Na žeravé drevné uhlie nasypeme hrsť jablčnej štiepky a do zeleného vajíčka vložíme convEGGtor. Následne do vajíčka umiestnime aj liatinový rošt a položíme naň kuracie kúsky a to kožou nahor. Do stredu niektorého z kúskov mäsa zapichneme kolík diaľkového teplomera Dual Probe a poklop Big Green Egg a poklop vajíčka dobre uzatvoríme. Teplota vo vajíčku pri vložení convEGGtora poklesne na teplotu približne 90°C - túto teplotu aj naďalej udržiavame, pričom teplotu mäsa nastavíme na teplotu 68-70 °C. Kuracie prsia necháme údiť, kým sa nedosiahne požadovaná teplota stredu mäsa, čo trvá približne 40 minút.
2. Kým sa mäsko údi, umyjeme a osušíme si zemiaky, ktoré nakrájame po ich šírke každých pár milimetrov do dvoch tretín hĺbky zemiaka a postupne ich zárezmi smerom nahor vložíme do malej liatinovej panvice. Z čerstvého tymiánu a čerstvých ihličiek rozmarínu poodstraňujeme lístky, ktoré nadrobno nasekáme. Bylinky vmiešame do olivového oleja a týmto bylinkovým olejom zemiačiky Hasselback dôkladne popotierame. Hlávku cesnaku rozpolíme po jeho šírke a pridáme ho k zemiakom.
3. Po dosiahnutí požadovanej teploty jadra mäsa kuracie prsia vyberieme zo zeleného vajíčka a po vybratí ich voľne prikryjeme hliníkovou fóliou. Následne na rošt do Big Green Egg vložíme panvicu so zemiakmi a poklop vajíčka dobre uzatvoríme, pričom teplotu zeleného vajíčka nastavíme na 190 °C. Zemiaky v panvici opekáme približne 40 minút do zlatista.
4. Pokým sa pripravujú zemiaky, umyjeme si pór a odrežeme z neho korienky a vrchné hrubé listy. Potom si pór nakrájame a to každý na štyri rovnaké kusy. Keď sú zemiaky v zelenom vajíčku už asi 20 minút, položíme pripravený pór na rošt vedľa panvice. Pór grilujeme približne 15-20 minút, pokým sa nepripraví domäkka a počas pečenia ho priebežne otáčame. Vonkajšia strana póru bude po konečnej príprave tmavo hnedá.
5. Nakoniec pór i panvicu so zemiakmi vyberieme z Big Green Egg a kuracie filety otočíme na rošt kožou smerom nadol. Poklop vajíčka opäť uzatvoríme a kura ďalej niekoľko minút opekáme. Naservírujeme ich na taniere spolu so zemiakmi Hasselback i kúskami póru. Pred konzumáciou pór mierne stlačíme a vnútro podľa chuti osolíme a dochutíme mletým čiernym korením. Podávame s chutnou sójovou salsou.
Dobrú chuť!