Perfektná pizza ako od profesionála

Autor4 mes. pred od autora 117
Obľúbené0

Vždy ste si priali naučiť sa piecť pizzu vo svojom zelenom vajíčku tak, aby chutila ako od profesionála? V prípade, že budete postupovať podľa receptu od Vincenza Onnemba z nNea Pizzérie v Amsterdame, podarí sa vám to! Vincenzo, ktorý sa narodil a vyrastal v Neapole totiž veľmi dobre rozumie umeniu pečenia pizze a jeho reštaurácia je už dlhé roky v top 50 najlepších pizzerií na svete. Skratka „nNea” znamená New Neapolis, čo je starogrécky názov pre Neapol. V pizzerií ponúka moderné pizze, no rešpektuje dávne tradície pečenia tejto talianskej pochúťky. Základom našej pizze je fermentované cesto na pizzu ako tomu býva v nNea. Paradajková omáčka je podľa tradície pripravená z tepelne neupravených paradajok, podobne ako i niektoré ingrediencie na použité na obloženie pizze. To dodáva Vincenzovej receptúre skvelý chuťový nádych, rovnako ako samotné pečenie v Big Green Egg. A konečný výsledok? Tým je dokonalá pizza, ktorú sa jednoducho musíte naučiť.





CHOD: OBED, HLAVNÉ MENU

KATEGÓRIA: MÚČNIK, VEGETARIÁNSKY RECEPT

TECHNIKA VARENIA: GRILOVANIE, PEČENIE

KUCHYŇA: TALIANSKA

ÚROVEŇ: STREDNE NÁROČNÁ

DOBA PRÍPRAV: 1 HOD.  10 MIN.

DOBA VARENIA: 1 hod. 15 MIN.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 25 MIN 

PORCIE: 4 x PIZZA

 

pro pizza


INGREDIENCIE

Paradajková omáčka-základ:


 

1 kg paradajok pomodori

2 strúčiky čerstvého cesnaku

1 byľkačerstvého oregana

8 g jemnej morskej soli

2 lyžice olivového oleja




Obloženie na pizzu:

 

2 červené papriky

6 varených artičokových plodov (napr. Violet de Provence)

400 g mozzarelly

extra panenský olivový olej

100 g syr pecorina



pro pizza


Korpus na pizzu:

 

200 g hrubej múky

4 guličky hotového cesta na pizzu



Požadované príslušenstvo:

 

liatinový rošt

rošt z nehrdzavejúcej ocele

malá liatinová panvica

convEGGtor

kameň na pečenie

nerezová lopatka na pizzu



pro pizza

PREDPRÍPRAVA

 

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg ako prvé zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme zohriať spolu s liatinovým roštom na teplotu 220 °C.

2. Paradajky na omáčku i špicatú papriku na obloženie pizze položíme na rozpálený gril a grilujeme približne 4 minúty, pokým na ingredienciách nevzniknú vzory grilu. Po stanovenom čase paradajky aj papriky otočíme na druhú stranu a plody artičokov tiež položíme na liatinový rošt. Všetko spolu grilujeme približne 4 minúty, pričom po 2 minútach artičoky otočíme na druhú stranu. Po každom úkone poklop vajíčka vždy dobre zatvoríme.

3. Ugrilované paradajky dáme do misy a papriky i plody artičokov poukladáme na dosku na krájanie. Z vajíčka opatrne vyberieme liatinový rošt a umiestnime doň rošt z nehrdzavejúcej ocele. Na rošt následne položíme liatinovú panvicu a necháme ju predohriať asi 10 minút. Kým sa liatinová panvica nahrieva, ošúpeme a roztlačíme si cesnak a poodtŕhame zelené lístky z oregana. Grilované paradajky posypeme soľou.

4. Na prípravu omáčky: nalejeme olivový olej do predohriatej panvice. Pridáme cesnak, grilované paradajky a lístky oregana a dusíme približne 10-15 minút, pokým omáčka nedosiahne požadovanú krémovú hustotu. Počas varenia omáčku občas premiešame, pričom po každom úkone poklop vajíčka vždy dobre uzatvoríme.

5. Lyžicou premiestnime hotovú omáčku do misky a necháme vychladnúť. Kým bude omáčka chladnúť, pripravíme si ingrediencie na obloženie pizze: papriku očistíme a dužinu nakrájame na pásiky široké približne 1 centimeter. Plody artičokov nakrájame na kolieska. Mozzarellu nakrájame na pásiky veľké približne 5 x 1,5 centimetra.


pro pizza

PRÍPRAVA

 

1. Zo zeleného vajíčka Big Green Egg na chvíľu odstránime nerezový rošt, následne doň vložíme convEGGtor a opäť vrátime rošt späť. Na rošt položíme kameň na pečenie a teplotu vajíčka zvýšime na 290 °C. Predhrievanie potrvá približne 20 minút.
Kým sa vajíčko nahrieva, rozvaľkáme si cesto na korpus: pracovnú dosku posypeme hrubou múkou. Guľu pizza cesta vyberieme z plastovej nádoby a položíme na pomúčenú dosku. Musíme mať na pamäti, že vrch cesta bude neskôr i vrchnou časťou korpusu.
2. Cesto rovnomerne porozťahujeme zatlačením cesta do strán, pričom tlačíme od stredu cesta, aby okraj nebol príliš tenký. Dôležité je, aby bola všade hrúbka cesta rovnaká - s mierne vypuklým okrajom po obvode.

3. Do stredu pizzového základu nanesieme lyžicou približne 100 g pripravenej paradajkovej omáčky a zaoblenou stranou lyžice ju kruhovo rozotrieme na korpus. Navrch poukladáme ¼ papriky, mozzarellu a artičoky. Na nerezovú lopatku na pizzu nasypeme trochou múky, aby sa na ňu nelepilo cesto a za pomoci lopatky opatrne presunieme pizzu na kameň na pečenie. Poklop vajíčka zatvoríme a pečieme 4 minúty. Po stanovenom čase skontrolujeme, či je už upečená a v prípade potreby ju pečieme ešte o cca 1 minútku dlhšie.

4. Upečenú pizzu presunieme na veľký tanier alebo dosku a pokvapkáme trochou extra panenského olivového oleja. Nakoniec na ešte horúcu pizzu nastrúhame syr pecorino, rozkrájame ju na rovnomerné trojuholníky a ihneď podávame. Zvyšné cesto na ďalšie 3 pizze pripravíme rovnakým spôsobom.

 
pro pizza

Dobrú chuť!

 

Podobné produkty
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa