Perfektná pizza ako od profesionála
Vždy ste si priali naučiť sa piecť pizzu vo svojom zelenom vajíčku tak, aby chutila ako od profesionála? V prípade, že budete postupovať podľa receptu od Vincenza Onnemba z nNea Pizzérie v Amsterdame, podarí sa vám to! Vincenzo, ktorý sa narodil a vyrastal v Neapole totiž veľmi dobre rozumie umeniu pečenia pizze a jeho reštaurácia je už dlhé roky v top 50 najlepších pizzerií na svete. Skratka „nNea” znamená New Neapolis, čo je starogrécky názov pre Neapol. V pizzerií ponúka moderné pizze, no rešpektuje dávne tradície pečenia tejto talianskej pochúťky. Základom našej pizze je fermentované cesto na pizzu ako tomu býva v nNea. Paradajková omáčka je podľa tradície pripravená z tepelne neupravených paradajok, podobne ako i niektoré ingrediencie na použité na obloženie pizze. To dodáva Vincenzovej receptúre skvelý chuťový nádych, rovnako ako samotné pečenie v Big Green Egg. A konečný výsledok? Tým je dokonalá pizza, ktorú sa jednoducho musíte naučiť.
CHOD: OBED, HLAVNÉ MENU
KATEGÓRIA: MÚČNIK, VEGETARIÁNSKY RECEPT
TECHNIKA VARENIA: GRILOVANIE, PEČENIE
KUCHYŇA: TALIANSKA
ÚROVEŇ: STREDNE NÁROČNÁ
DOBA PRÍPRAV: 1 HOD. 10 MIN.
DOBA VARENIA: 1 hod. 15 MIN.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 25 MIN
PORCIE: 4 x PIZZA
INGREDIENCIE
Paradajková omáčka-základ:
1 kg paradajok pomodori
2 strúčiky čerstvého cesnaku
1 byľkačerstvého oregana
8 g jemnej morskej soli
2 lyžice olivového oleja
Obloženie na pizzu:
2 červené papriky
6 varených artičokových plodov (napr. Violet de Provence)
400 g mozzarelly
extra panenský olivový olej
100 g syr pecorina
Korpus na pizzu:
200 g hrubej múky
4 guličky hotového cesta na pizzu
Požadované príslušenstvo:
liatinový rošt
rošt z nehrdzavejúcej ocele
malá liatinová panvica
convEGGtor
kameň na pečenie
nerezová lopatka na pizzu
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg ako prvé zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme zohriať spolu s liatinovým roštom na teplotu 220 °C.
2. Paradajky na omáčku i špicatú papriku na obloženie pizze položíme na rozpálený gril a grilujeme približne 4 minúty, pokým na ingredienciách nevzniknú vzory grilu. Po stanovenom čase paradajky aj papriky otočíme na druhú stranu a plody artičokov tiež položíme na liatinový rošt. Všetko spolu grilujeme približne 4 minúty, pričom po 2 minútach artičoky otočíme na druhú stranu. Po každom úkone poklop vajíčka vždy dobre zatvoríme.
3. Ugrilované paradajky dáme do misy a papriky i plody artičokov poukladáme na dosku na krájanie. Z vajíčka opatrne vyberieme liatinový rošt a umiestnime doň rošt z nehrdzavejúcej ocele. Na rošt následne položíme liatinovú panvicu a necháme ju predohriať asi 10 minút. Kým sa liatinová panvica nahrieva, ošúpeme a roztlačíme si cesnak a poodtŕhame zelené lístky z oregana. Grilované paradajky posypeme soľou.
4. Na prípravu omáčky: nalejeme olivový olej do predohriatej panvice. Pridáme cesnak, grilované paradajky a lístky oregana a dusíme približne 10-15 minút, pokým omáčka nedosiahne požadovanú krémovú hustotu. Počas varenia omáčku občas premiešame, pričom po každom úkone poklop vajíčka vždy dobre uzatvoríme.
5. Lyžicou premiestnime hotovú omáčku do misky a necháme vychladnúť. Kým bude omáčka chladnúť, pripravíme si ingrediencie na obloženie pizze: papriku očistíme a dužinu nakrájame na pásiky široké približne 1 centimeter. Plody artičokov nakrájame na kolieska. Mozzarellu nakrájame na pásiky veľké približne 5 x 1,5 centimetra.
PRÍPRAVA
1. Zo zeleného vajíčka Big Green Egg na chvíľu odstránime nerezový rošt, následne doň vložíme convEGGtor a opäť vrátime rošt späť. Na rošt položíme kameň na pečenie a teplotu vajíčka zvýšime na 290 °C. Predhrievanie potrvá približne 20 minút.
Kým sa vajíčko nahrieva, rozvaľkáme si cesto na korpus: pracovnú dosku posypeme hrubou múkou. Guľu pizza cesta vyberieme z plastovej nádoby a položíme na pomúčenú dosku. Musíme mať na pamäti, že vrch cesta bude neskôr i vrchnou časťou korpusu.
2. Cesto rovnomerne porozťahujeme zatlačením cesta do strán, pričom tlačíme od stredu cesta, aby okraj nebol príliš tenký. Dôležité je, aby bola všade hrúbka cesta rovnaká - s mierne vypuklým okrajom po obvode.
3. Do stredu pizzového základu nanesieme lyžicou približne 100 g pripravenej paradajkovej omáčky a zaoblenou stranou lyžice ju kruhovo rozotrieme na korpus. Navrch poukladáme ¼ papriky, mozzarellu a artičoky. Na nerezovú lopatku na pizzu nasypeme trochou múky, aby sa na ňu nelepilo cesto a za pomoci lopatky opatrne presunieme pizzu na kameň na pečenie. Poklop vajíčka zatvoríme a pečieme 4 minúty. Po stanovenom čase skontrolujeme, či je už upečená a v prípade potreby ju pečieme ešte o cca 1 minútku dlhšie.
4. Upečenú pizzu presunieme na veľký tanier alebo dosku a pokvapkáme trochou extra panenského olivového oleja. Nakoniec na ešte horúcu pizzu nastrúhame syr pecorino, rozkrájame ju na rovnomerné trojuholníky a ihneď podávame. Zvyšné cesto na ďalšie 3 pizze pripravíme rovnakým spôsobom.
Dobrú chuť!