Základná pizza od Vincenza z Amsterdamu
Zvyknete si vo svojom zelenom vajíčku Big Green Egg piecť svoju vlastnú pizzu? Ak áno, určite si pripravujete aj svoje vlastné cesto a omáčku. Ak to tak nie je verte, že upiecť si domácu pizzu nie je ani zďaleka také zložité, ako sa možno domnievate. V našom recepte na pizzu z grilu sa Vincenzo Onnembo z pizzérie nNea Pizza v Amsterdame s vami podelí o jednoduchý recept na jeho obľúbenú pizzu tak, aby ste si sami zvládli pripraviť cesto i omáčku. Na omáčku použijeme mozzarellu typu „fior di latte”, čo je pevná mozzarella, ktorá je určená presne na pizzu, nakoľko tento typ nie je tak vlhký, ako klasická mozzarella. Príliš vlhkosti v ingredienciách totiž spôsobuje rozmočenie surovín, čo samozrejme nechceme. Ak budete postupovať podľa pokynov v tomto recepte zistíte, že aj jednoduchá pizza môže byť chutná, ak je založená na kvalitných surovinách!
CHOD: OBED, HLAVNÉ JEDLO
KATEGÓRIA: CESTOVINY, VEGETARIÁNSKE JEDLO
TECHNIKA VARENIA: PEČENIE
KUCHYŇA: TALIANSKA
ÚROVEŇ: JEDNODUCHÁ
DOBA PRÍPRAV: 1 HOD.
DOBA VARENIA: 1 HOD. 10 MIN.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 HOD. 10 MIN.
PORCIE: 4 PIZZE
INGREDIENCIE
Paradajková omáčka:
1 kg paradajok pomodori
2 strúčiky čerstvého cesnaku
2 polievkové lyžice. olivový olej
8 g jemnej morskej soli
Topping/obloženie pizze:
400 g fior di latte mozzarella
32 lístkov bazalky
extra panenský olivový olej, na polievanie
100 g pecorina
Korpusy/základné cestá:
200 g krupice
4 guličky z cesta na pizzu
Požadované príslušenstvo:
convEGGtor
rošt z nehrdzavejúcej ocele
malá liatinová panvica
kameň na pečenie
nerezová lopatka na pizzu
PREDPRÍPRAVA
1. Najskôr si v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme zohriať spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom na teplotu 220 °C.
2. Liatinovú panvicu položíme na mriežku a predhrejeme ju. Kým sa panvica nahrieva, nakrájame si paradajky pomodori, ktoré budeme potrebovať na omáčku, na hrubé kúsky. Cesnak ošúpeme a strúčiky rozdrvíme pomocou strany čepele noža.
3. Olivový olej nalejeme do panvice, pridáme rozdrvený cesnak, paradajky a osolíme. Potom poklop zeleného vajíčka zatvoríme a pečieme približne 15-20 minút, pokým ingrediencie nezmäknú. Počas varenia obsah príležitostne premiešame, pričom poklop vajíčka vždy dobre zatvoríme.
4. Hotovú omáčku prelejeme cez sitko, aby odkvapkala a scedenú ju preložíme do misky, premiešame ju a necháme vychladnúť.
PRÍPRAVA
1. Kameň na pečenie umiestnime na rošt a teplotu vajíčka nastavíme na 290 °C. Kameň sa bude nahrievať približne 20 minút. Kým vajíčko dosiahne požadovanú teplotu a kameň na pečenie sa nahrej, nakrájame mozzarellu na pásiky veľké približne 5 x 1 x ½ centimetra. Potom na pracovnú dosku, na ktorej budeme vaľkať cesto, nasypeme malú kôpku krupice/hrubej múky. Z nádoby vyberieme guľôčky cesta na pizzu (napr. lyžicou) a položíme na múku. Vždy si pamätáme, že vrchná strana guľôčky cesta sa stane i vrchnou časťou pizzového korpusu (spodná časť je o niečo suchšia, čo je lepšie pre konečný výsledok chuti našej pizze).
2. Cesto na pizzu ťaháme od stredu guličky, aby nebol okraj pizze príliš tenký a stred hrubý. Je dôležité, aby mal korpus približne rovnakú hrúbku s o niečo hrubším okrajom.
3. Do stredu pizzového základu navrstvíme približne 100 gramov omáčky a krúživými pohybmi ju dookola rozotrieme okrúhlym okrajom lyžice. Navrch dáme 8 lístkov čerstvej bazalky a 100 gramov prúžkov mozzarelly. Bazalku podkladáme pod syr, aby sa čerstvé lístky nespálili. Lopatku na pizzu pomúčime a pretiahneme na ňu pizzu, ktorú následne necháme skĺznuť na rozohriaty kameň na pečenie. Poklop vajíčka zatvoríme a pečieme približne 4 minúty. Po stanovenom čase skontrolujeme, či je cesto upečené a v prípade potreby necháme pizzu ešte o 1 minútu dlhšie na grile.
4. Hotovú pizzu preložíme z kameňa na pečenie na veľký tanier alebo drevenú dosku na krájanie a pokvapkáme trochou extra panenského olivového oleja. Nakoniec tradičným spôsobom nakrájame a na ešte horúce kúsky nastrúhajte 25 gramov syru pecorina. Ihneď podávame. Zvyšné tri pizze si upečieme obdobným spôsobom.
Dobrú chuť!