Základná pizza od Vincenza z Amsterdamu

Autor4 mes. pred od autora 139
Obľúbené0

Zvyknete si vo svojom zelenom vajíčku Big Green Egg piecť svoju vlastnú pizzu? Ak áno, určite si pripravujete aj svoje vlastné cesto a omáčku. Ak to tak nie je verte, že upiecť si domácu pizzu nie je ani zďaleka také zložité, ako sa možno domnievate. V našom recepte na pizzu z grilu sa Vincenzo Onnembo z pizzérie nNea Pizza v Amsterdame s vami podelí o jednoduchý recept na jeho obľúbenú pizzu tak, aby ste si sami zvládli pripraviť cesto i  omáčku. Na omáčku použijeme mozzarellu typu „fior di latte”, čo je pevná mozzarella, ktorá je určená presne na pizzu, nakoľko tento typ nie je tak vlhký, ako klasická mozzarella. Príliš vlhkosti v ingredienciách totiž spôsobuje rozmočenie surovín, čo samozrejme nechceme.  Ak budete postupovať podľa pokynov v tomto recepte zistíte, že aj jednoduchá pizza môže byť  chutná, ak je založená na kvalitných surovinách!





CHOD: OBED, HLAVNÉ JEDLO

KATEGÓRIA: CESTOVINY, VEGETARIÁNSKE JEDLO

TECHNIKA VARENIA: PEČENIE

KUCHYŇA: TALIANSKA

ÚROVEŇ: JEDNODUCHÁ

DOBA PRÍPRAV: 1 HOD.

DOBA VARENIA: 1 HOD. 10 MIN.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 HOD. 10 MIN. 

PORCIE: 4 PIZZE


základná pizza


INGREDIENCIE
 

Paradajková omáčka:


1 kg paradajok pomodori

2 strúčiky čerstvého cesnaku

2 polievkové lyžice. olivový olej

8 g jemnej morskej soli

 


Topping/obloženie pizze:

400 g fior di latte mozzarella

32 lístkov bazalky

extra panenský olivový olej, na polievanie

100 g pecorina



základná pizza


Korpusy/základné cestá:


200 g krupice

4 guličky z cesta na pizzu


základná pizza

Požadované príslušenstvo:

 

convEGGtor

rošt z nehrdzavejúcej ocele

malá liatinová panvica

kameň na pečenie

nerezová lopatka na pizzu




PREDPRÍPRAVA

 

1. Najskôr si v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme zohriať spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom na teplotu 220 °C.

2. Liatinovú panvicu položíme na mriežku a predhrejeme ju. Kým sa panvica nahrieva, nakrájame si paradajky pomodori, ktoré budeme potrebovať na omáčku, na hrubé kúsky. Cesnak ošúpeme a strúčiky rozdrvíme pomocou strany čepele noža.

3. Olivový olej nalejeme do panvice, pridáme rozdrvený cesnak, paradajky a osolíme. Potom poklop zeleného vajíčka zatvoríme a pečieme približne 15-20 minút, pokým ingrediencie nezmäknú. Počas varenia obsah príležitostne premiešame, pričom poklop vajíčka vždy dobre  zatvoríme.

4. Hotovú omáčku prelejeme cez sitko, aby odkvapkala a scedenú ju preložíme do misky, premiešame ju a necháme vychladnúť.


základná pizza

PRÍPRAVA

 

1. Kameň na pečenie umiestnime na rošt a teplotu vajíčka nastavíme na 290 °C. Kameň sa bude nahrievať približne 20 minút. Kým vajíčko dosiahne požadovanú teplotu a kameň na pečenie sa nahrej, nakrájame mozzarellu na pásiky veľké približne 5 x 1 x ½ centimetra. Potom na pracovnú dosku, na ktorej budeme vaľkať cesto,  nasypeme malú kôpku krupice/hrubej múky. Z nádoby vyberieme guľôčky cesta na pizzu (napr. lyžicou) a položíme na múku. Vždy si pamätáme, že vrchná strana guľôčky cesta sa stane i vrchnou časťou pizzového korpusu (spodná časť je o niečo suchšia, čo je lepšie pre konečný výsledok chuti našej pizze).

2. Cesto na pizzu ťaháme od stredu guličky, aby nebol okraj pizze príliš tenký a stred hrubý. Je dôležité, aby mal korpus približne rovnakú hrúbku s o niečo hrubším okrajom.


základná pizza


3. Do stredu pizzového základu navrstvíme približne 100 gramov omáčky a krúživými pohybmi ju dookola rozotrieme okrúhlym okrajom lyžice. Navrch dáme 8 lístkov čerstvej bazalky a 100 gramov prúžkov mozzarelly. Bazalku podkladáme pod syr, aby sa čerstvé lístky nespálili. Lopatku na pizzu pomúčime a pretiahneme na ňu pizzu, ktorú následne necháme skĺznuť na rozohriaty kameň na pečenie. Poklop vajíčka zatvoríme a pečieme približne 4 minúty. Po stanovenom čase skontrolujeme, či je cesto upečené a v prípade potreby necháme pizzu ešte o 1 minútu dlhšie na grile.

4. Hotovú pizzu preložíme z kameňa na pečenie na veľký tanier alebo drevenú dosku na krájanie a pokvapkáme trochou extra panenského olivového oleja. Nakoniec tradičným spôsobom nakrájame a na ešte horúce kúsky nastrúhajte 25 gramov syru pecorina. Ihneď podávame. Zvyšné tri pizze si upečieme obdobným spôsobom.

 
základná pizza


Dobrú chuť!








Podobné produkty
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa