Základné - špičkové cesto na pizzu

Autor4 mes. pred od autora 226
Obľúbené0


Chcete vedieť upiecť pizzu ako profesionál? Všetko začína dokonalým základom, inak povedané - špičkovým základným cestom. V našom recepte na perfektné cesto nám  Vincenzo Onnembo z pizzérie nNea Pizza v Amsterdame vysvetlí, ako sa dá doma vyrobiť  to najlepšie cesto na pizzu, ktoré bude základom pečenia pizze vo vašom zelenom vajíčku Big Green Egg. Čas je dôležitou súčasťou prípravy, nakoľko s prípravou cesta začneme už  deň pred plánovaním pečením našej domácej pizze. Čas pomôže s rozvinutím lahodných vôní, no nebojte sa… Vincenzo sa podelí aj svoje skúsenosti s prípravou rýchlejšieho získania základného cesta, takže sa máte na čo tešiť.  





KATEGÓRIA: CESTO

KUCHYŇA: TALIANSKA

ÚROVEŇ: STREDNE NÁROČNÁ

DOBA PRÍPRAV: 15 HOD. 10 MIN.

DOBA VARENIA: 3 HOD. 50 MIN.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 19 HOD. 

PORCIE: 4 CESTÁ





INGREDIENCIE:

Kvások


500 g hladkej múky na pizzu (typu 00)

100 g celozrnnej múky

2 g čerstvého droždia

300 g vlažnej vody 




Cesto

1-2 g čerstvého droždia

120 g vody (o teplote 5-10°C)

15 g jemnej morskej soli





PREDPRÍPRAVA

1. Na prípravu kvásku:  v miske zmiešame oba druhy múky. Nad miskou rozdrobíme droždie a zalejeme vodou. Všetky ingrediencie spolu zmiešame rukami, pokým sa nerozdrobia, no nemusí to byť homogénna hmota. Cieľom je uistiť sa, že sú všetky ingrediencie dobre premiešané a kvások je vlhký, bez zhlukov múky.

2. Kvások následne vložíme do uzatvárateľnej plastovej nádoby s rozmermi približne 25 x 30 centimetrov a uzavrieme ju vekom. Takto necháme kvások pri izbovej teplote približne 3 hodiny odpočívať.

3. Po stanovenom čase nádobu vložíme do hornej časti chladničky až na 10-14 hodín odloženú, až po samotnú prípravu pizze.





PRÍPRAVA

1. Na prípravu cesta: kvások natrháme na kúsky a rovnomerne ich pridáme do mixéra (s hákom na cesto) a nakoľko je ťažké miesiť ho v tejto podobe ručne, určite použijeme mixér. Nad miskou mixéra, v ktorej sa nachádza kvások opäť rozdrobíme droždie. Nezabúdajme, že počas teplého dňa musíte použiť menej droždia než počas chladnejšieho dňa. Následne vlejeme časť z celkovo 8 PL vody, zapneme mixér na nízku rýchlosť a ak je to potrebné, vlejeme ďalšiu časť vody. Ak je to potrebné, pridáme i malé množstvo hladkej múky tak, aby mixér mohol hnietiť cesto. Necháme hnietiť približne 7 minút a z času na čas pridáme trochu zvyšnej vody (až do konečného objemu cca 8 PL). Trochu vody si ponecháme na neskoršie pridávanie soli do cesta, v ktorej sa soľ nechá rozpustiť (1-2 ČL).

2. Do misky mixéra nalejeme zvyšnú časť vody a pridáme soľ (soľ+voda). Mixér zapneme na strednú rýchlosť a miesime približne 3 minúty, pokým všetka voda nevsiakne do cesta a nevytvorí sa hladká a elastická guľa. Cesto sa po vymiesení nesmie lepiť na steny misky.

3. Cesto dáme do misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme odpočívať pri izbovej teplote po dobu približne 15-20 minút.

4. Po stanovenom čase ho vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme na štyri rovnaké časti, každú o hmotnosti približne 250 g.  Následne každú časť cesta roztlačíme a vložíme do uzatvárateľnej plastovej nádoby s rozmermi približne 25 x 30 centimetrov. Nakoniec prikryjeme vrchnákom a necháme pri izbovej teplote približne  2 hodiny kysnúť. Cesto je správne vykysnuté a pripravené na použitie, akonáhle sa guličky cesta spoja, ale stále je možné rozoznať línie ich okrajov.

 

Prajeme vám, nech pripravíte tú najchutnejšiu pizzu a želáme dobrú chuť!



Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa