Základné cesto na pizzu

Autor4 mes. pred od autora 209
Obľúbené0

Stále hľadáte ten najlepší korpus na svoju pizzu? Základné cesto je najlepšie vtedy, keď si ho vyrobíte vy sami. Keď sa už ráno rozhodnete, že si večer vo svojom zelenom vajíčku upečiete chutnú pizzu, postupujte podľa receptu na prípravu rýchleho cesta od nás. Proces kysnutia trvá síce až 10 hodín, no následne získate to najlepšie cesto na pizzu podľa receptu Vincenza Onnemba z nNea pizzérie v Amsterdame. Dokonalá pizza z Big Green Egg, ako to robí Vincenzo vo svojej reštaurácii, s dlhšou prípravou cesta, no výsledok je fenomenálny. Vincenzo vám všetko vysvetlí… 




CHOD: OBED, CHUŤOVKA

KATEGÓRIA: CESTO

KUCHYŇA: TALIANSKA

ÚROVEŇ: STREDNE NÁROČNÁ

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 HOD. 50 MIN.

PORCIE: 4 CESTÁ


 

INGREDIENCIE:

Cesto


500 g špeciálnej hladkej múky na pizzu

100 g celozrnnej múky

3 g čerstvého droždia

420 g vody (5-10°C)

15 g jemnej morskej soli







PRÍPRAVA

1. V miske zmiešame obidva druhy múky. Nad múkou následne rozdrobíme droždie a prelejeme 18 PL vody a miešame drevenou vareškou, kým nevznikne homogénna hmota. Za stáleho miešania postupne prilejeme aj zvyšnú časť vody (5 PL) a trochu vody si nechajte PL vody si ešte necháme neskoršie pridávanie soli.

2. Cesto položíme na pracovnú dosku a miesime minimálne 10 minút.

3. Do cesta urobíme malú jamku, do ktorej nalejeme 1 PL vody zmiešanú so soľou. Cesto miesime opäť minimálne 10 minút, pokým nebude mäkké, vláčne a pri miesení už nebudeme  cítiť nerozpustenú soľ.

4. Cesto vložíme do misy a prikryjeme potravinovou fóliou. Následne necháme 10-15 minút odpočívať, aby sa vytvoril  lepok, vďaka ktorému získa väčšiu pružnosť a elasticitu.

5. Po stanovenom čase cesto opäť premiestime na pracovnej doske približne  3-4 minúty, pokým nebude hladké, elastické a už sa nesmie lepiť na prsty.

6. Cesto opäť vložíme do misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť 8 hodín pri 22-25°C.

7. Po vykysnutí cesto preložíme  na pracovnú dosku a rozdelíme na štyri rovnaké časti o hmotnosťou približne 250 g každá. Následne každú časť cesta zagúľame a vložíme do uzatvárateľnej plastovej nádoby s rozmermi približne 25 x 30 centimetrov. Prikryjeme vrchnákom a necháme pri izbovej teplote odpočívať  2 hodiny. Za dve hodiny cesto opäť vykysne a teraz je už pripravené na prípravu pizze - jednotlivé guličky sa kysnutím spoja, no stále je možné vidieť ich jednotlivé línie.

Cesto vyvaľkáme a obložíme podľa svojej preferencie.

 

Nech sa cesto podarí!



Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa