Indické Papadum s kuracím piri piri
Názov piri-piri je v pôvodnom svahilskom jazyku označenie pre africké malé štipľavé papričky, anglicky tzv. Birds Eye chilli. Štandardne zmes korenia s označením piri-piri obsahuje mleté chilli papričky, citrónovú kôru, cibuľu, cesnak, čierne korenie, soľ, bobkový list, nové korenie, oregano, bazalku a tarragon. Táto zmes sa dá dostať bežne v obchodoch, no my si ju pripravíme s kuracím mäskom na Big Green Egg. Pappadum sú tenké a chrumkavé indické placky, ktoré pochádzajú z indického subkontinentu. Najčastejšie sa pripravuje z cícerovej múky. Skúsite si s nami v zelenom vajíčku skombinovať Indiou a Afriku.
Počet porcií: 4
INGREDIENCIE
700 g kuracích pŕs alebo vykosteného kuracieho stehna
4 listy ľadového šalátu
1⁄2 červenej papriky
1⁄2 červenej cibule
1⁄2 červenej španielskej chilli papričky
1 jarná cibuľka
1 limetka
6 papadumusových placiek
(pappadum: tenké a chrumkavé indické placky z cícerovej ochutenej múky)
malá hrsť fazuľových klíčkov
4 ČL údených sezamových semienok
2 lyžice medu
4 ČL strúhaného kokosu
4 jedlé kvety podľa výberu
Marináda
1 šalotka
3 strúčiky cesnaku
1⁄2 stonky citrónovej trávy (len biela časť)
4 lyžice olivového oleja
4 lyžice chilli vločiek
2 PL sladkej mletej údenej papriky
POŽADOVANÉ PRÍSLUŠENSTVO:
teplomer na okamžité odčítanie teploty
PREDPRÍPRAVA
1. Na prípravu marinády piri piri si ako prvé ošúpeme šalotku a strúčiky cesnaku a najemno ich nasekáme. Citrónovú trávu najskôr rozdrvíme v ruke alebo tĺčikom na mäso a následne zmäknutú stonku nakrájame na tenké krúžky. Tie následne čo najjemnejšie nasekáme . Nakoniec všetky ingrediencie potrebné na marinádu spolu dôkladne zmiešame dokopy.
2. Z mäsa odstránime blany a prípadné šľachy, prípadne kožu i tvrdé kúsky tuku. Mäso následne narežeme na približne 3 centimetrové kúsky a zmiešame ich s marinádou vo vákuovom boxe. Vzduch odsajeme, nech je mäso pevne pokryté marinádou a marinujte približne 30 minút. Ak nemáme vákuový box, prikryjeme ich a necháme marinovať celú noc v chladničke.
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s roštom z nehrdzavejúcej ocele a liatinou platňou Plancha na vrchu roštu (rebrovanou stranou smerom nahor) necháme vajíčko nahriať na teplotu 150°C. Kým sa vajíčko nahrieva, z ľadového šalátu odrežeme tvrdú strednú časť a šalát nakrájame na pásiky. Odstránime stonku a semiačka z červenej papriky a jej dužinu nakrájame na tenké pásiky. Olúpeme červenú cibuľu a nakrájame ju na tenké krúžky. Chilli papričku očistíme a nakrájame na tenké krúžky. Jarnú cibuľku nakrájame diagonálne na krúžky.
2. Marinované kuracie kúsky poukladáme na liatinovú platňu a zatvorte poklop vajíčka. Mäsko grilujeme približne 20 minút, pokým jeho stred nedosiahne teplotu 70 °C. Počas grilovania ho pozvoľna premiešame, pričom po každom úkone poklop vajíčka opätovne uzatvoríme. Teplotu mäsa môžeme priebežne zmerať pomocou teplomera na okamžité odčítanie teploty.
3. Papadum placky rozložíme na tanier a naplníme ľadovým šalát, paprikou, fazuľovými klíčkami, hotovými kuracími piri piri, červenou cibuľou, chilli papričkou a jarnou cibuľkou. Nakoniec pokvapkáme medom, posypeme sezamovými semienkami aj strúhaným kokosom a ozdobíme jedlými kvetmi.