Kuracie satay s omáčkou z píniových orieškov

Autor3 mes. pred od autora 91
Obľúbené0

Thajsko si ma podmanilo svojou kultúrou, prírodou, ale hlavne kuchyňou. Ako prvé jedlo by vám Thajčania určite naservírovali kuracie špízy satay. Píniové oriešky môžete poznať nielen z bazalkového pesta alebo čerstvých šalátov, ktoré okrem živín ozvláštnia o jemnú maslovú chuť a príjemnú chrumkavosť aj náše špízy. Začnite nahrievať zelené vajíčko Big Green Egg!

Počet porcií: 8

 

INGREDIENCIE


2 kg kuracie stehná

8 asi 20 cm dlhých borovicových konárikov 



satay

 


Marináda


1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

2 červené španielske chilli papričky

1⁄2 citróna (bez hemického ošetrenia)

2 lyžice strúhaného zázvoru

200 ml ketjap manis

(sladká indonézska sójová omáčka)

50 ml olivového oleja

50 g tmavého kryštálového cukru

1 polievková lyžica sambal badjak (pasta z červených čili papričiek)

15 g soli

 

Omáčka z píniových orieškov

200 g píniových orieškov

1⁄2 strúčika cesnaku

1⁄4 limetky (v bio kvalite)

3 stonky citrónovej trávy

1 list citroníka ježatého (prípadne strúhanú citrónovú kôru)

200 ml kokosového mlieka

125 ml kuracieho vývaru

11⁄2 lyžice ketjap manis (sladká indonézska sójová omáčka)

1 polievková lyžica sójovej omáčky

1 polievková lyžica zázvorového sirupu

1⁄2 lyžice sambal badjak chilli pasty


satay


POTREBNÉ PRÍSLUŠENSTVO

convEGGtor

rošt z nehrdzavejúcej ocele

malá liatinová panvica

zelený liatinový pekáč

liatinový rošt



PREDPRÍPRAVA

1. Na prípravu marinády:  ošúpeme a nakrájame cibuľu aj cesnak. Chilli papričky pozdĺžne rozpolíme, odstránime z nich stonky aj semienka a zvyšok nakrájame na tenké polmesiace. Kôru z polovice bio citróna  najemno nastrúhame a zo zbytku dôkladne vytlačíme šťavu.

2. Všetky ingrediencie potrebné na marinádu zmiešame spolu v miske. Kuracie stehná nakrájame na asi 3 centimetrové kúsky, premiešajte ich s pripravenou  marinádou, prikryjeme fóliou a marinujte cez noc v chladničke.



satay


PRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg ako prvé zapálime drevené uhlie a spolu s convEGGtorom  a nerezovým roštom ho necháme rozohriať na teplotu  180°C.

2.Malú liatinovú panvicu položíme  na rošt a do panvice pridáme píniové oriešky, ktoré budú tvoriť základ našej píniovej omáčky. Poklop vajíčka dobre uzatvoríme a oriešky dozlatista poopekáme. Pravidelne miešame, aby sme predišli spáleniu orieškov a po každom zamiešaní poklop vajíčka opätovne uzatvoríme. Ošúpeme si cesnak, ktorý následne nadrobno nasekáme. Kôru zo štvrtiny limetky nastrúhame najemno a  vytlačíme z nej šťavu. Odrežeme stonky citrónovej trávy a nakrájame ich na krúžky.

3. Panvicu s opečenými píniovými orieškami zložíme z Big Green Egg a rozdrvíme ich v mixéri  na hladkú pastu. Následne všetky ingrediencie potrebné na omáčku dáme do zeleného liatinového pekáča, všetko dôkladne premiešame a položíme  na gril. Poklop vajíčka zatvoríme a pomaly priveďte do varu, pričom omáčku pravidelne a často miešame.

4. Hotovú omáčku opatrne vyberieme z vajíčka a rozmixujeme tyčovým mixérom, kým z nej nebude hladká a konzistentná omáčka. Zakryjeme ju pokrievkou a odložíme bokom. Rošt aj convEGGtor vyberieme zo zeleného vajíčka a vložíme doň liatinový rošt. Teplotu vajíčka zvýšime na 200°C. Kým sa vajíčko nahrieva, oberieme ihličie z najnižšej časti borovicových konárikov, pričom niekoľko vetvičiek s ihličkami na konci necháme neporušených. Každú vetvičku zastrúhame do ostrého špica tak, aby sme mohli marinované kura prevliecť ich koncom,  čo aj urobíme a ponapichujeme kuracie kúsky na pripravené konáriky. 

Dobrú chuť!

Podobné produkty
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa