Kuracie satay s omáčkou z píniových orieškov
Thajsko si ma podmanilo svojou kultúrou, prírodou, ale hlavne kuchyňou. Ako prvé jedlo by vám Thajčania určite naservírovali kuracie špízy satay. Píniové oriešky môžete poznať nielen z bazalkového pesta alebo čerstvých šalátov, ktoré okrem živín ozvláštnia o jemnú maslovú chuť a príjemnú chrumkavosť aj náše špízy. Začnite nahrievať zelené vajíčko Big Green Egg!
Počet porcií: 8
INGREDIENCIE
2 kg kuracie stehná
8 asi 20 cm dlhých borovicových konárikov
Marináda
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 červené španielske chilli papričky
1⁄2 citróna (bez hemického ošetrenia)
2 lyžice strúhaného zázvoru
200 ml ketjap manis
(sladká indonézska sójová omáčka)
50 ml olivového oleja
50 g tmavého kryštálového cukru
1 polievková lyžica sambal badjak (pasta z červených čili papričiek)
15 g soli
Omáčka z píniových orieškov
200 g píniových orieškov
1⁄2 strúčika cesnaku
1⁄4 limetky (v bio kvalite)
3 stonky citrónovej trávy
1 list citroníka ježatého (prípadne strúhanú citrónovú kôru)
200 ml kokosového mlieka
125 ml kuracieho vývaru
11⁄2 lyžice ketjap manis (sladká indonézska sójová omáčka)
1 polievková lyžica sójovej omáčky
1 polievková lyžica zázvorového sirupu
1⁄2 lyžice sambal badjak chilli pasty
POTREBNÉ PRÍSLUŠENSTVO
PREDPRÍPRAVA
1. Na prípravu marinády: ošúpeme a nakrájame cibuľu aj cesnak. Chilli papričky pozdĺžne rozpolíme, odstránime z nich stonky aj semienka a zvyšok nakrájame na tenké polmesiace. Kôru z polovice bio citróna najemno nastrúhame a zo zbytku dôkladne vytlačíme šťavu.
2. Všetky ingrediencie potrebné na marinádu zmiešame spolu v miske. Kuracie stehná nakrájame na asi 3 centimetrové kúsky, premiešajte ich s pripravenou marinádou, prikryjeme fóliou a marinujte cez noc v chladničke.
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg ako prvé zapálime drevené uhlie a spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom ho necháme rozohriať na teplotu 180°C.
2.Malú liatinovú panvicu položíme na rošt a do panvice pridáme píniové oriešky, ktoré budú tvoriť základ našej píniovej omáčky. Poklop vajíčka dobre uzatvoríme a oriešky dozlatista poopekáme. Pravidelne miešame, aby sme predišli spáleniu orieškov a po každom zamiešaní poklop vajíčka opätovne uzatvoríme. Ošúpeme si cesnak, ktorý následne nadrobno nasekáme. Kôru zo štvrtiny limetky nastrúhame najemno a vytlačíme z nej šťavu. Odrežeme stonky citrónovej trávy a nakrájame ich na krúžky.
3. Panvicu s opečenými píniovými orieškami zložíme z Big Green Egg a rozdrvíme ich v mixéri na hladkú pastu. Následne všetky ingrediencie potrebné na omáčku dáme do zeleného liatinového pekáča, všetko dôkladne premiešame a položíme na gril. Poklop vajíčka zatvoríme a pomaly priveďte do varu, pričom omáčku pravidelne a často miešame.
4. Hotovú omáčku opatrne vyberieme z vajíčka a rozmixujeme tyčovým mixérom, kým z nej nebude hladká a konzistentná omáčka. Zakryjeme ju pokrievkou a odložíme bokom. Rošt aj convEGGtor vyberieme zo zeleného vajíčka a vložíme doň liatinový rošt. Teplotu vajíčka zvýšime na 200°C. Kým sa vajíčko nahrieva, oberieme ihličie z najnižšej časti borovicových konárikov, pričom niekoľko vetvičiek s ihličkami na konci necháme neporušených. Každú vetvičku zastrúhame do ostrého špica tak, aby sme mohli marinované kura prevliecť ich koncom, čo aj urobíme a ponapichujeme kuracie kúsky na pripravené konáriky.
Dobrú chuť!