Ako si vybrať to najkvalitnejšie bravčové mäso na prípravu v Big Green Egg

Autor2 roky pred od autora 197
Obľúbené0


Bravčové mäso je živočíšna surovina, ktorá sa  na varenie v Big Green Egg perfektne hodí. Bravčové klasiky, ako sú pečené rebierka, trhané bravčové mäso či pomaly pečený bôčik majú svoje tradičné zastúpenie, čo sa týka príprav bravčoviny v Big Green Egg. Rovnako však existuje mnoho ďalších bravčových jedál, pre ktoré je Big Green Egg ideálnou voľbou  na prípravu. Vybrať si kvalitné bravčové mäso, to je ale najzákladnejší krok, ktorý je dôležitý pri akejkoľvek jeho príprave.



Ako si vybrať naj bravčové mäso


Ak ste vlastníkom Big Green Egg, určite ste si zaobstarali to najkvalitnejšie vybavenie a rovnako tak chcete pracovať aj s kvalitnými surovinami. Dobré bravčové mäso, z ktorého má vzniknúť vydarené jedlo, musí byť chutné, jemné, šťavnaté a počas prípravy a porcovania nestrácať vzácnu vlhkosť. Rozdiel medzi kvalitným a nekvalitným mäsom je preto značný.




  • Ako s istotou rozoznať kvalitné bravčové mäso?

Pri kúpe bravčového mäsa by ste mali siahať po mäse peknej a svetlej farby. Zvonku by malo byť skôr suché, nie však vysušené. Toto pravidlo platí bez ohľadu na to, ktorý kus bravčoviny  si kúpite. Ak bude rez obsahovať vrstvu tuku alebo bude mať bohaté mramorovanie, takýto tuk by mal mať svetlú jasnú farbu. Mäso priamo od mäsiara môže byť o niečo kvalitnejšie, no tiež sa zaujímajte aj o jeho pôvod. Ten vám veľa napovie práve o jeho kvalite.




  • Pôvod mäsa a jeho príbeh 

Mäso vrátane bravčového mäsa je podľa platnej legislatívy vždy vysledovateľné, čím je vždy možné vysledovať aj jeho pôvod. Tento pôvod sa (až na výnimky) pri predaji síce veľmi nepropaguje, ale ak áno, potom je dobré si ho všimnúť. Mäsiar, ktorý dbá na predaj kvality väčšinou hrdo garantuje pôvod kvalitného bravčového mäsa a aj to, aký život mali ošípané v chove, nakoľko práve tieto faktory zohrávajú dôležitú úlohu v kvalite ponúkaného mäsa. Dobrý život zvieraťa prirodzene prináša aj dobré mäso.



  • Dobre strážené tajomstvo

Z dôvodu kvality mäsa sa stretávame s iniciatívami chovateľov, ktorí - či už v spolupráci s inými farmármi, alebo jednotlivo - dodávajú svoje mäso pod svojou vlastnou značkou. Rozhodli sa pracovať podľa tradičnej filozofie s ohľadom na potreby zvieraťa a vo výsledku disponujú mäsom s lahodnou, plnou chuťou. Chov sa začína výberom konkrétneho plemena, ako je Duroc, Piëtrain, Large white, Essex, Berkshire, Hampshire a Mangalica alebo krížením viacerých plemien ošípaných, pričom to ktoré konkrétne kríženie často ostáva dobre stráženým tajomstvom farmára. Každé plemeno má pritom svoje špecifické  charakteristiky, ktoré farmár rád používa ako hlavný nástroj propagácie kvality svojich produktov - zaujímajte sa o ne.

  • Prostredie pri chove ošípaných

Vďaka pokoju a pohode, ktoré ošípané pri chove dostávajú, vyrastajú veľmi prirodzeným spôsobom. Čím viac priestoru zvieratá majú, tým dlhšie trvá dosiahnutie požadovanej porážkovej hmotnosti zvieraťa a tým je zároveň chutnejšie aj ich tukové mramorovanie a mäso. Ošípané chované prirodzeným spôsobom majú teda nielen krajší život, ale aj dlhšie žijú. Krmivo, ktoré zvieratá dostávajú, je rovnako tak prispôsobené ich prirodzeným potrebám a kladne ovplyvňuje konečnú chuť mäsa.



  • Pôvodná chuť

Dobré životné podmienky zvieraťa, ktoré sú pre úspešných chovateľov kľúčové, nielenže prinášajú šťastné ošípané, ale zaisťujú aj pôvodnú  plnú chuť mäsa. Preto vždy uprednostnite poctivé mäso s adekvátnym pôvodom, na ktorý je mäsiar hrdý. Môže vás to stáť možno trochu viac financií, ale na oplátku získate - veľa!

Ako si vybrať naj bravčové mäso

Máte v pláne pripraviť si vo svojom Big Green Egg chutné jedlo z kvalitného bravčového mäsa  v hlavnej úlohe? Inšpirujte sa našimi receptami:



Grilovaný indiánsky tomahawk z bravčového mäsa so zeleninou



Cordon bleu z bravčového karé a lyonskými zemiačikmi








Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa